Άσβεστη κρατούν την «φλόγα» της παράδοσης «Οι Αργοναύτες» με την «Αύρα Πατρίδων»

Της Δέσποινας Παπαδοπούλου

Της Δέσποινας Παπαδοπούλου

Δεν υπάρχει επικαιρότητα στον πολιτισμό, διότι αυτός παράγεται, αλλά δεν καταναλώνεται, παρά μόνο αφήνει ένα δυναμικό στίγμα στο πέρασμά του, έναν άκρατο αντίλαλο.

Αυτός ο αντίλαλος αντηχεί ακόμη από την εκδήλωση της Δευτέρας 5.9.16, που διοργάνωσε η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς οι «Αργοναύτες» και η οποία πραγματοποιήθηκε στο θέατρο λόφου Αγιου Γεωργίου με τίτλο «Αύρα Πατρίδων».

Εκείνη την Δευτέρα το «καράβι» των «Αργοναυτών» άραξε στα λιμάνια του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης, της Ιωνίας και της Καππαδοκίας, ανασύροντας τις ιστορικές μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων.
ΑΥΡΑ ΠΑΤΡΙΔΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ
Η νοσταλγική μουσική με μουσική επιμέλεια του εκπληκτικού Γιώργου Πουλαντζακλή και οι υποδειγματικές ερμηνείες της Μελίνας Χατζηκαμάνου, του Παναγιώτη Τουρνά, του Σάκη Ξενούδη και του Πολύκαρπου Κοντοζίδη μετέφεραν την ακηδεμόνευτη αύρα του παρελθόντος στον υπέροχο χώρο του θεάτρου ξυπνώντας τις αθάνατες θύμισες και το αίσθημα της μέθεξης όλων των παρισταμένων.

Με τα πρώτα βήματα επί σκηνής από το μουσικό εργαστήρι “Ορφέας”, το σύλλογο Μικρασιατών Νέας Νικομηδείας “Οι Κιζδερβενιώτες”, την πρότυπη καλλιτεχνική ομάδα χορού “Έκνευσις” και τους “Αργοναύτες” αποτυπώθηκε ο επαγγελματικός χαρακτήρας των χορευτών, ενώ ξεχώρισαν τα μοναδικά φωτεινά χρώματα και οι εκλεκτές φορεσιές.

Μέσα στα σώματα του σήμερα τρεμούλιαζαν οι ψυχές του παρελθόντος.

Αντικριστά ή πιασμένοι χέρι με χέρι οι χορευτές αναπαρήγαγαν τα βήματα των γιαγιάδων και των παππούδων μας, διδάσκοντάς μας με τις χορευτικές τους κινήσεις την έννοια της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης, της αυθεντικότητας και της πηγαίας χαράς.
ΑΥΡΑ ΠΑΤΡΙΔΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ
Κάθε ενότητα χορών ολοκληρωνόταν με την παράθεση των εξαιρετικών κειμένων της φιλολόγου Ξανθούλας Καμψιάδου-Πέτρογλου, που συμβόλιζε την αισιόδοξη φωνή της Ιστορίας καθ” όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η μυσταγωγική ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε με φόντο χαρακτηριστικές εικόνες από τις αλησμόνητες πατρίδες, με τη συνοδεία του κατάλληλου ήχου και φωτισμού, μα κυρίως με την πρόδηλη θέρμη των παρευρεθέντων, που αποτέλεσαν ένα εγκάρδιο και άκρως υποστηρικτικό κοινό.

Το απαύγασμα εκείνης της βραδιάς, όπως τόνισε στον περιεκτικό της λόγο η “μαμά” του εγχειρήματος, η πρόεδρος των “Αργοναυτών” Δέσποινα Καραμπίδου είναι η θεμελιώδης την αξία του εθελοντισμού, της ομάδας και της ενότητας.

Σε τέτοιες παραστάσεις το θέατρο λόφου Αγίου Γεωργίου πρέπει να είναι γεμάτο.

Η προσέλευση δεν είναι αυτοσκοπός. Μάλιστα ορθώς λέγεται ότι η ουσία δε βρίσκεται στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα.

Όταν, λοιπόν, πραγματοποιούνται τόσο ουσιαστικές πρωτοβουλίες από έναν κοινωνικό φορέα, που αποτελούν σταθμό στην ιστορία του τόπου μας, καθίσταται ηθικό χρέος όλων μας να τις τιμήσουμε με την παρουσία μας στο μέτρο του δυνατού.

Είναι καιρός εμείς οι Κιλκισιώτες να μάθουμε να είμαστε περήφανοι για ο,τι «φυτρώνει» και εξελίσσεται στον τόπο μας.

Ο πολιτισμός συνιστά ένα «μωσαϊκό χαλί». Κάποιοι, το ποδοπατούν ασεβώς και λασπώνοντας την αξία του επιδιώκουν να καπηλευτούν το όνομά του, ενώ άλλοι τιμούν κάθε ξεχωριστή ίνα του. Ο πολιτισμός συνιστά ένα πολύχρωμο μωσαϊκό χαλί, που θα ράβεται και θα ξηλώνεται στο διηνεκές.

Οι συντελεστές

Φυσικά, αξίζει να μνημονευθούν οι συντελεστές της λαμπρής επιτυχίας του καλλιτεχνικού σκέλους της εκδηλωσης.

Ηταν το συγκροτήματα των συλλόγων Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες», των διοργανωτών «Οι Αργοναύτες», η πρότυπη καλλιτεχνική ομάδα χορού «Έκνευσις» του Κωνσταντίνου Νικολαΐδη, το μουσικό εργαστήρι νέων «Ορφέας» του συλλόγου «Ακριτών του Πόντου» Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης καθώς και οι καλλιτέχνες Μελίνα Χατζηκαμάνου (τραγούδι), Παναγιώτης Τουρνάς (τραγούδι), Πολύκαρπος Κοντοζίδης (τραγούδι), Θεόφιλος Αγγελίδης (λύρα), Γιάννης Ξανθόπουλος (κλαρίνο), Σάκης Ξενούδης (κανονάκι), Χάρης Πορφυρίδης (λαούτο), Κώστας Ιατρούδης (τσέλο), Γιάννης Κουτσάκης (κρουστά), Αθηνά Χατζίκου (νταϊρέ) και Μπάμπης Κιτσονίδης (νταούλι).

Οι χορηγοί

Τέλος αρκετοί φορείς ανταποκρίθηκαν στην σχετική πρόσκληση και στηριξαν με χορηγίες τους την εκδήλωση.

Συγκεκριμένα συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, αποσπώντας τα δημόσια εύσημα και ευχαριστίες των «Αργοναυτών» οι εξής:

Επιμελητήριο Κιλκίς, «Επιμορφωτική» Κιλκις, Ξενοδοχείο «Ευρυδίκη», εταιρία «Noutripet», φαρμακείο Αγαθόπουλου, κατάστημα οπτικών «Κοντεσίδου», καφέ «da vinci», ψητοπωλείο-εστιατόριο «Σούβλες», κατάστημα οπτικών Νεκτάριου Μηλιώνη, καφέ «Bon jour», ταβέρνα «Ξινό νερό», πιτσαρία «sisilia», κρεαταγορά Αφοί Νικολαϊδη, εταιρία εμπορείας και διανομής τροφίμων «Τρόφο», αρτοζαχαροπλαστείο «Σπάρτακος», πρατήριο υγρών καυσίμων Αλέξανδρου Χασεκίδη, ψησταριά «Το στέκι του Λευτέρη»,ζαχαροπλαστείο «Σοκολατίνι», σούπερ μάρκετ τροφίμων «Γεωργίου».