Άσβεστη «καίει» η «φλόγα» της μνήμης της Γενοκτονίας

Κοινωνία /

Πιστοί στο ιστορικό και ηθικό χρέος, ο δήμος Κιλκίς, ως ενεργό μέλος του νεοσύστατου δικτύου πόλεων με ποντιακές κοινότητες, συμμετέσχε στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ «Η Φλόγα της Μνήμης» αναζωογονώντας την δυναμική του αιτήματος για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Η Φλόγα της Μνήμης» φώτισε τις μορφές των 353.000 αθώων ψυχών που ζητούν σιωπηλά δικαίωση και η θυσία του αίματός τους προστάζει να μην ξαναζήσει κανένας λαός σφαγές, διωγμούς, εκτοπίσεις και το βίαιο ξεριζωμό του από την πατρογονική του γη.

Παραμονή της πένθιμης επετείου της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε λαμπαδηφορία με την συμμετοχή μελών ποντιακών και πολιτιστικών συλλόγων του Κιλκίς με προορισμό την πλατεία Ειρήνης, στην οποία βρίσκεται μνημείο γιά τον ποντιακό Ελληνισμό, και στην οποία συμμετέσχε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίος.

Στο χαιρετισμό του στην σεμνή και λιτή εκδήλωση, ο κκ Βαρθολομαίος υπογράμμισε το ότι η μαζική παρουσία όλων στέλνει το μήνυμα της ενότητας, που γιγαντώνει την προσπάθεια του αγώνα γιά την δικαίωση των προγόνων μας όι οποίοι πότισαν με το αίμα τους την ηρωική γη του Πόντου. Τόνισε δε:»Τιμάμε την μνήμη τους με προσευχή και περισυλλογή και έχουμε χρέος να διαδώσουμε την ιστορική αλήθεια στα πέρατα της γης. Δεν ξεχνάμε, δεν λησμονούμε και έχοντας επίγνωση της ιστορίας μας διεκδικούμε τα δίκαια του υπερήφανου λαού μας και απαιτούμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας».

Η εκδήλωση περιελάμβανε σύντομη ομιλία του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, απαγγελία ποιημάτων για τον Πόντο, μοιρολόι με υπόκρουση ποντιακής λύρας από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη και παρουσίαση του χορού «Σέρρα» από χορευτές της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες».

Στο τέλος ο κ. Κυριακίδης κατέθεσε στέφανο δάφνης εκ μέρους του δήμου και ο πρόεδρος του συνδέσμου ποντιακών σωματείων (ΣΠΟΣ) Κ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας Στάθης Κατσίδης εκ μέρους των ποντιακών Σωματείων.

Τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στην μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας και άπαντες έψαλαν τον εθνικό ύμνο.


Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Έκαναν …τα σαράντα

Τα σαράντα της νέας νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ πρόλαβαν και έκαναν, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι ο πρώτος σε ψήφους […]