Η σημερινή κατάσταση προκαλεί «ασφυξία» στον αγροτικό τομέα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η αγροτική παραγωγή ως κεντρικός «μοχλός» ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας μας βρέθηκε βράδυ της Τετάρτης στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης του τομέα αγροτικού της ΝΔ.

Στην πρόσκληση της ΝΟΔΕ Κιλκίς ανταποκρίθηκαν πολλοί αγρότες, που σχεδόν γέμισαν την αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Κιλκίς και είχαν ενεργό συμμετοχή στην συζήτηση με ερωτήσεις, αιτήματα και προτάσεις σχετικά με τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα.

«Με την «φοροκαταιγίδα» που έρχεται φέτος στα αγροτικά νοικοκυριά, η οποία μεταφράζεται σε φορολόγηση εισοδήματος, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και του ΕΝΦΙΑ, την άνοδο του πετρελαίου θέρμανσης, κανένας αγρότης δε θα μπορέσει να μείνει στο χωράφι του, ούτε τον συμφέρει να μεγαλώσει την παραγωγή του γιατί όλος ο κόπος του θα πάει στράφι υποστήριξε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος ενώ στην συνέχεια ανέπτυξε κοστολογημένα τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ύψους 1,9 δις για μείωση φορολογικών συντελεστών, δαπανών και ΕΝΦΙΑ τα πρώτα δύο χρόνια.

Οι προτεραιότητες του κόμματος σύμφωνα με τον βουλευτή Κοζάνης και τομεάρχη αγροτικού Γιώργο Κασαπίδη, είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό με διαχωρισμό του ΟΓΑ από το προνοιακό του χαρακτήρα, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, εγγειοδιαρθρωτικά έργα και η ενεργοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης που αυτή τη στιγμή όπως αναφέρθηκε παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα, που φτάνειμόλις στο 5,1%.

Ο Χρήστος Γιανναράκης, σύμβουλος για αγροτικά ζητήματα του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, μίλησε για τις ομάδες παραγωγών εστιάζοντας κύρια στην καλή οργάνωσή τους με σκοπό την προώθηση των παραγόμενων προϊόντων στις ξένες αγορές.

Τέλος, για την πολιτική κατάσταση και το τέλμα στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα με τις λανθασμένες επιλογές της σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής η επικίνδυνη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου από τον Τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης Βουλευτή Ν. Κιλκίς κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Το πάνελ ομιλητών συντόνισε ο Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΟΔΕ κ. Αλέκος Σημαιοφορίδης ενώ χαιρετισμό απήυθυνε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κώστας Βιολιτζής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε διάλογος και απαντήθηκαν από τους ομιλητές ερωτήματα που ετέθησαν από τους παρευρισκόμενους ενώ έγινε κατανοητό από όλους ότι ο αγροτικός κόσμος χρησιμοποιήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση η οποία υποσχέθηκε ως αξιωματική αντιπολίτευση τα πάντα με μοναδικό στόχο της να έρθει στην εξουσία και έπειτα πήρε πίσω όλα όσα είχε πει.

Οι Κιλκισιώτες αγρότες εξέπεμψαν κραυγή αγωνίας για την καθημερινότητά τους και για τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Θέματα από εθίγησαν από τους αγρότες ήταν η κάρτα του αγρότη, τα ακριβά κοστολόγια στα αγροτικά εφόδια, το δυσθεώρητο ύψος του αγροτικού εξηλεκτρισμού που αποκλείει αρκετούς από την ενασχόλησή τους με δυναμικές καλλιέργειες που χρειάζονται νερό και τέλος η σοβαρή πλέον αδυναμία του ΕΛΓΑ και να προχωρήσει στην αποτίμηση των ζημιών και να αποζημιώσει πληγείσες καλλιέργειες.