Πολιτική

«Αρνητικό» το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς στον «Κλεισθένη»

Την ριζική εναντίωσή του στο νομοσχέδιο γιά την νέα δομή της αυτοδιοίκησης, με την επωνυμία «Κλεισθένης», εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς κατά τν συνεδρίασή του της Δευτέρας 7.5.18.
Το νομοσχέδιο επικρίθηκε ως πλαίσιο, που αποδυναμώνει και υπονομεύει την αυτοδιοίκηση αφαιρώντας της αρμοδιότητες και πόρους.

Πρώτος αναφέρθηκε σ’ αυτό ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Κυριακίδης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «….Η ονομασία βέβαια του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση έχει την επωνυμία «Πρόγραμμα Κλεισθένης 1», αφήνοντας περιθώριο και δίνοντας αφορμή για συζητήσεις και για «Κλεισθένη 2» αναφορικά με το χωροταξικό, που σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων δήμων και γιατί όχι και στον δικό μας, που είναι τρίτος μεγαλύτερος σε έκταση στην επικράτεια, να μην μας αφήνει αδιάφορους για την καλύτερη και ταχύτερη λειτουργία του.

Σε κάθε περίπτωση, διαβάζοντας το παρόν νομοσχέδιο διαπιστώνονται ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

– Προβλέπεται η μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα χρόνια, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

– Αλλάζει το εκλογικό σύστημα και καθιερώνει την απλή αναλογική, χωρίς κανένα πλαφόν,προκαλώντας ουσιαστικά ακυβερνησία στους δήμους, δημιουργώντας ανίσχυρους, σύμφωνα με την δεδηλωμένη, δημάρχους, παραλυτικές ισορροπίες στους δήμους και αυτές βέβαια στον βωμό του ανταλλάγματος, καθιστώντας επιτακτική και απαραίτητη την πρακτική «δούναι και λαβείν»….

«ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ»
-…Δεν υπάρχει πλέον δημοτική αρχή, παράταξη της πλειοψηφίας και μειοψηφίας αλλά δήμαρχος με συνεργαζόμενους συμβούλους που στηρίζουν το έργο του με το αζημίωτο φυσικά.

– Επιχειρείται πρακτικά η επαναφορά των κοινοτήτων, με κατανομή αρμοδιοτήτων και κονδυλίων, κατάρτιση προϋπολογισμού, γεγονότα που αποκλείουν ή εμποδίζουν την δημιουργία δημοτικών έργων.

– Η παροχολογία και οι υπόγειες συμφωνίες μεταξύ των εκλεγμένων συμβούλων της τοπικής κοινότητας για την ανάδειξη του προέδρου της (σε τριμελή και άνω συμβούλια) αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει για την κοινωνία.

ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

-Προωθείται η συνδιοίκηση στον βωμό των ανταλλαγμάτων και όχι η συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων, που πολλές φορές είναι πιθανόν να διασπώνται και εσωτερικά.

-Κατασκευάζονται «δήμοι—όμηροι» του εκάστοτε υπουργού, που θα ορίζει «ελεγκτή νομιμότητας». Με τον τρόπο αυτό επηρεάζεται η ελευθερία δράσης και λειτουργίας των δήμων, στραγγαλίζεται ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος μετατρέπεται σε μία αποκεντρωμένη διοικητική υπηρεσία του κράτους.

– Παραχωρούνται αρμοδιότητες αποκλειστικά στους Δήμους, χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων και την οικονομική υποστήριξη.

Συμπερασματικά,το παρόν νομοσχέδιο εισήχθη χωρίς προηγούμενη κλήση και τοποθέτηση των αρμόδιων συνδικαλιστικών φορέων (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) και κυρίως χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις που έχει εκφράσει επίσημα η ΚΕΔΕ.

Η παράταση στην διαβούλευση, η απόσυρση απαράδεκτων διατάξεων που κατά συντριπτική πλειοψηφία βρίσκει σύμφωνους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, η δημιουργία ενός προτύπου λειτουργίας που προωθεί την ουσιαστική μεταρρύθμιση των δήμων, την ταχεία λήψη και υλοποίηση αποφάσεων και την καθημερινότητα του πολίτη είναι τα στοιχεία που πρέπει να αποτελέσουν τις βάσεις για ένα νομοσχέδιο στην αυτοδιοίκηση, η ισχύς του οποίου θα έχει την όσον το δυνατό μεγαλύτερη απήχηση σε αιρετούς και δημότες και θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές».

ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
Λαμβάνοντας κατόπιν τον λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης αναφέρθηκε σε «μετάγγιση» από τον «Καλλικράτη» στον «Κλεισθένη», που δεν υπηρετεί την αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας προβλήματα στην λειτουργία και συνοχή της, ενώ πρότεινε την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής σύνταξης των απόψεων και θέσεων των συνδυασμών του δήμου Κιλκίς με κοινό παρονομαστή την εναντίωση τον «Κλεισθένη».

ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ
Με την σειρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Φαχουρίδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο γιά εκ μέρους της πλήρη περιφρόνηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις του «Κλεισθένη» ως αντιλαϊκές.

Την επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει τον «Κλεισθένη» στηλίτευσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Καραμπίδης: «Ήταν γιά μία απογοήτευση από μία κυβέρνηση την οποία στήριξα», τόνισε χαρακτηριστικώς προσθέτοντας: «Και μόνον το ότι «αποστεώνει» το δημαρχοκεντρικό σύστημα, δημιουργεί αντικίνητρο γιά ενασχόληση με τα δημαρχιακά κοινά, χώρια που το προβλεπόμενο εκλογικό σύστημα ευνοεί την ακυβερνησία». Πρότεινε δε να ζητήσει ο δήμος αναβολή της διαβούλευσης γιά να υπάρξει περισσότερος χρόνος μελέτης του νομοσχεδίου.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Αναστασία Ανανιάδου, έκανε λόγο γιά …«κατ’ επίφασιν εμβάθυνση στην δημοκρατία, και προσήψε στην κυβέρνηση την πρόθεση να παρακάμψει την τοπική αυτοδιοίκηση …και στην διαβούλευση!

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Πολύ «σκληρή γλώσσα» χρησιμοποίησε γιά τον «Κλεισθενη» ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Βαφειάδης: «Η φράση «άνθρακες ο θησαυρός» ταιριάζει απολύτως στην περίπτωση. Το ότι το νομοσχέδιο εστιάζεται στην απλή αναλογική, αποσκοπεί αποκλειστικώς και μόνον στον αποπροσανατολισμό των στελεχών της αυτοδιοίκησης και της κοινής γνώμης. Είναι καταφανές πλέον, ότι γιά την κυβέρνηση η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κάτι σαν …εξωραϊστικός σύλλογος»!

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Γραμματικόπουλος, με το σκεπτικό ότι προωθείται στο πλαίσιο της λειτουργίας της εκάστοτε κυβερνήσεως, ως προς την εφαρμογή της πολιτικής της, πλην όμως επεσήμανε και διατάξεις, τις οποίες έκρινε ως θετικές, όπως η καθιέρωση βάσης ηλεκτρονικών δεδομένων, ο θεσμός του διαμεσολαβητή κατ’ ευθείαν από τον δήμο, ο επόπτης ΟΤΑ κα.

«Δεν υπάρχει διάταξη του «Κλεισθένη» που να μην «σηκώνει» ένσταση, τόνισε με την σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Δημητριάδης.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Θεμιστοκλής Ανθρακίδης είπε, ότι το νομοσχέδιο «όχι μόνον δεν αναβαθμίζει, αλλά, αντιθέτως αποδομεί την τοπική αυτοδιοίκηση μετατρέποντάς την σε πεδίο πολιτικών συναλλαγών.

ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ
Τον «κύκλο» των ομιλητών έκλεισε ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης που εισηγήθηκε το να ζητήσει ο δήμος Κιλκίς άμεση απόσυρση του νομοσχεδίιου, τροποποιήσεις διατάξειων που υπονομεύουν την τοπική αυτοδιοίκηση, επιστροφή του στα στελέχη της γιά επαρκή δημόσια διαβούλευση και σε καμμία περίπτωση μονομερή προώθηση.

«Με τον «Κλεισθένη» η τοπική αυτοδιοίκηση από «θεραπαινίδα» της κυβέρνησης γίνεται …«παλλακίδα» της, και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», τόνισε χαρακτηριστικώς.
Η εισήγηση εγκρίθηκε, και ήδη το σχετικό έγγραφο έχει προωθηθεί αρμοδίως.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα