Αθλητισμός

ΜΓΣ Άρης Αγίου Παντελεήμονος: Ένα αληθινό «κόσμημα» του κιλκισιώτικου

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Αγίου Παντελεήμονος καταγράφει την αγωνιστική του παρουσία από το 1926. Ο Μ.Γ.Σ. Άρης Παντελεήμονος είναι ο παλαιότερος εν ενεργεία ποδοσφαιρικός σύλλογος του νομού Κιλκίς και ιδρυτικό μέλος της Ε.Π.Σ. Κιλκίς με αριθμό μητρώου 4 και αριθμό μητρώου Ε.Π.Ο. 565.
Ιδρύθηκε το 1926 από κατοίκους του χωριού που η αγάπη τους για το άθλημα του ποδοσφαίρου και γενικότερα για τον αθλητισμό αλλά και τον πολιτισμό ξεπέρασε τις δυσκολίες της εποχής δημιουργώντας έναν σύλλογο που μέχρι και σήμερα παραμένει άρρηκτα δεμένος με το χωριό.

Τον Ιούλιο του 2010 ο αείμνηστος Αντώνιος Καλλιανίδης, ιδρυτικό μέλος και ποδοσφαιριστής της πρώτης ομάδας, αφηγήθηκε για το ξεκίνημα το 1926… « Γιά τον Αρη Αγίου Παντελεήμονος, πολλοί έβαλαν το ΄28, και έβαλαν τον Μίμη και άλλους αυτοί δεν ήταν καθόλου. Ομάδα αρχίσαμε να κάνουμε το ΄26. Ππηγαίναμε σχολείο μαζί με μεγαλύτερα παιδιά με τον Αλέξανδρο Καλλιανίδη, Ηλία Χονδρόπουλο, Νικόλαο Τανίδη, Χαράλαμπο Σοφιανό, Γεώργιο Τεμεκενίδη, Χρήστο Φουντουκίδη, Κωνσταντίνο Χονδρόπουλο.
Δώσαμε από ένα τάληρο μαζέψαμε 60-70 δραχμές, και πήραμε μια μπάλλα. Δεν ξέραμε, εμείς παίζαμε με μια μπάλλα από τυλιγμένα κουρέλια και αγοράσαμε την μια πεντάρα αλλά μόλις βράχηκε φούσκωσε και δεν μπορούσαμε να παίξουμε. Ημασταν και 12-13 χρόνων παιδιά. Άλλον έρανο κάναμε μαζέψαμε από ένα τάληρο ακόμα και πήραμε άλλη μπάλα. Πήραμε μια νούμερο τρια, πήραμε και τρόμπα και ξεκινήσαμε να παίζουμε με την Νέα Σάντα φιλικά.

Το ΄27 γράφτηκαν και άλλοι, από 7-8-9 γίναμε 17-18 άτομα και αρχίσαμε να παίζουμε και με άλλα χωριά, με την Κρηστώνη με το Πεδινό με την Φιλαδέλφεια (σ.σ.: τότε Φιλαδελφειανά), παντού, γυρίζαμε. Το ΄27 και το ΄28 ήρθαν και άλλοι στην ομάδα όπως ο Μίμης από την Καλαμαριά. Το ΄28 αναγνωρίστηκε η ομάδα έγινε σωματείο και παίζαμε κανονικά»

Λίγα χρόνια μετά η ομάδα του Αρεως Αγίου Παντελεήμονα εντάσσεται στην δύναμη της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, καθώς προερχόταν από την πάλαι ποτέ κοινότητα της Νέας Σάντας που αυτή υπαγόταν στον νομό Θεσσαλονίκης, στην οποία παρέμεινε και μετά την ίδρυση του νομού Κιλκίς το 1935 ο οποίος απέκτησε δική του Ε.Π.Σ. αργότερα, το 1960.

Από το 1926 έως και το 1955 ο Αρης αρκέστηκε σε φιλικές αναμετρήσεις δίνοντας αγώνες, εντός και εκτός έδρας, με ομάδες του Νομού Κιλκίς όπως τον Άρη Κιλκίς, την Α.Ε. Κιλκίς, τον Μέγα Αλέξανδρο Κιλκίς, ομάδες που πρωταγωνίστησαν στον χώρο του Κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου έως και το τέλος της δεκαετίας του ΄50, τον Ποντιακό Νέας Σάντας, τον Προμηθέα Αμαράντων αλλά και με ομάδες άλλων νομών, όπως της Ημαθίας (Μακροχωρίου), Φλώρινας (Ράχωβας και Αμμοχωρίου), Θεσσαλονίκης (Μέγα Αλέξανδρο, Π.Α.Ο. Διοικητηρίου, Α.Ο.Κ. Αγίου Αθανασίου, ΑΟ Θεσσαλονίκης, Κεραυνό Κολχικού κ.α.), προσκεκλημένη από αυτές σε πολλές περιπτώσεις καθώς η φήμη της ομάδας ήταν γνωστή σε ολόκληρη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Αξιοσημείωτο για την εποχή είναι το ότι διατηρούσε και δεύτερη ομάδα μικρότερων ηλικιακά ποδοσφαιριστών (εφηβική) σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και με ένα βιβλίο ταμείου που διασώζεται από το 1936.
Στις 20 Ιανουαρίου του 1952 στο πλαίσιο της πρώτης γενικής συνέλευσης καταρτίστηκε προσωρινή διοίκηση με σκοπό την κίνηση των εργασιών για την αναγνώριση του σωματείου, ενώ παράλληλα ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ το πρώτο καταστατικό με τις ιδρυτικές υπογραφές και των 28 παρευρισκόμενων σε αυτήν.

Την περίοδο 1955-56 η ομάδα έλαβε για πρώτη φορά μέρος στο πρωτάθλημα του Νομού Κιλκίς με διοργανώτρια την Ε.Π.Σ. Μακεδονίας μαζί με τον Άρη Κιλκίς, την Α.Ε. Κιλκίς, τον Μέγα Αλέξανδρο Κιλκίς, τον Ολυμπιακό Πολυκάστρου και τον Εθνικό Αξιούπολης με τον Άρη Κιλκίς να κατακτά τον τίτλο του υπέρ-πρωταθλητή. Μέχρι την περίοδο 1961-62 αγωνιζόταν στην α΄ κατηγορία ενώ στο διάστημα αυτό συναντήθηκε και με αρκετές ομάδες σε φιλικές αναμετρήσεις εκτός νομού Κιλκίς όπως με την Ατλαντίς Θεσσαλονίκης, τον Εθνικό Καλαμαριάς, την β’ ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. κ.α.

Την 31η Ιουλίου του 1960 συμπεριλαμβάνεται στο 47ο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ του Ο.Π.Α.Π. της περιόδου 1959-60 αγωνιζόμενος σε αγώνα κατάταξης για την πρώτη θέση του πρώτου ομίλου του νομού Κιλκίς καθώς ισοβάθμησε με την ομάδα του Ποντιακού Νέας Σάντας στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Στον κατατακτήριο αυτό αγώνα που διεξήχθη στο ουδέτερο γήπεδο του Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη επικράτησε με σκορ 2-1 και ανεδείχθη πρωταθλητής της περιφέρειας Κιλκίς. Ένα μήνα μετά στις 4 Σεπτεμβρίου του 1960 συμπεριλαμβάνετε εκ νέου σε δελτίο του Ο.Π.Α.Π., στο πρώτο της περιόδου 1960-61, αγωνιζόμενος εκτός έδρας με την ομάδα του Απόλλωνα Ευρωπού, στα πλαίσια του πρώτου αγώνα για τον τίτλο του υπέρ-πρωταθλητή του Νομού Κιλκίς, όπου ηττάται με 3-2 σκορ. Σύμφωνα με μαρτυρίες ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στον συγκεκριμένο αγώνα οι συνθήκες διεξαγωγής του ήταν τέτοιες που ο διαιτητής ολοκλήρωσε την αναμέτρηση υπό τις πιέσεις του επίσημου παρατηρητή του Ο.Π.Α.Π. που βρισκόταν όπως είθισται στο γήπεδο. Στην δεύτερη αναμέτρηση, αυτήν την φορά εντός έδρας, στις 11 Σεπτεμβρίου 1960 η ομάδα του Άρη Α. Παντελεήμονος καταφέρνει να νικήσει με 1-0 και καθώς οι ομάδες είχαν από μια νίκη και ισοβάθμησαν και στα τέρματα με 3-3 οδηγήθηκαν σε τρίτη αναμέτρηση. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1960 στο ουδέτερο γήπεδο του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης η ομάδα του Απόλλωνος Ευρώπου νικά τον Άρη Α. Παντελεήμονος με 4-3 και στέφεται υπερπρωταθλήτρια. Στην τελευταία αυτή αναμέτρηση καθοριστικό ρόλο έπαιξε, με την εμφάνισή του ως προς την τελική έκβαση του αγώνα, ο τερματοφύλακας της ομάδας στερώντας έτσι από τον σύλλογο έναν ακόμη τίτλο.
Έως και την δεκαετία του ΄60, παράλληλα με την ποδοσφαιρική ομάδα, ο σύλλογος διατηρούσε και μουσικοθεατρικό τμήμα γι΄ αυτό και έχει τον τίτλο ”Μουσικογυμναστικός”. Η έντονη δραστηριότητά του με παραστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, με μεταφερόμενη θεατρική σκηνή, ενδυμασίες, σκηνικά αλλά και συνοδευτική ομάδα μουσικών αποτέλεσε την πολιτιστική έκφραση του χωριού για πολλά χρόνια.

Από το 1962 μέχρι και το 1977 ο Μ.Γ.Σ. Άρης Α. Παντελεήμονος απείχε από τα επίσημα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Κιλκίς. Αρχικά «…διότι δεν τύγχανε κατανοήσεως από μέρους της Ε.Π.Σ. Κιλκίς…» (όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση). Αποχώρησε από το πρωτάθλημα, μαζί με τα σωματεία του Ποντιακού Νέας Σάντας (το σωματείο του Ποντιακού τελικά επανήλθε) και Π.Α.Ο.Κ. Κρηστώνης, με αποτέλεσμα την αποβολή του από αυτό. Στα επόμενα χρόνια η μεταναστευτική περίοδος αλλά και η επταετία της χούντας στην Ελλάδα ήταν οι λόγοι της μη συμμετοχής της ομάδας στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Κιλκίς. Το 1978 επανιδρύεται με πρόεδρο τον αείμνηστο Γρηγόριο Φουντουκίδη και έκτοτε αγωνίζεται σε όλες τις κατηγορίες των τοπικών πρωταθλημάτων.

Την αγωνιστική περίοδο 1981-82 κατακτά το πρωτάθλημα του πρώτου ομίλου της γ΄ κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Κιλκίς, με τότε πρόεδρο τον αείμνηστο Χαράλαμπο Δημητριάδη, όπου αγωνιζόταν για τέσσερις περιόδους μετά την επανίδρυσή του. Το 1983-84 αγωνίζεται εκ νέου για μια αγωνιστική περίοδο στην γ΄ κατηγορία και έκτοτε, με μια εξαίρεση αυτής της περιόδου 1987-88 που αγωνίζεται στην α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Κιλκίς, αγωνίζεται στην β΄ κατηγορία. Το 1990 του απονέμεται το κύπελλο ήθους της Ε.Π.Σ. Κιλκίς, μια τιμητική διάκριση που ελάχιστες ομάδες έχουν κατακτήσει. Το 1998 η Ε.Π.Σ. Κιλκίς βραβεύει τον σύλλογο για την πολύτιμη προσφορά του στο κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο.

Η πορεία του συλλόγου από τις αρχές τις δεκαετίας του ΄90, στην β΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Κιλκίς, έως και την περίοδο 2006-07 με την συμμετοχή του στους κατατακτήριους αγώνες γιά την άνοδο μετά την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα της περιόδου αυτής χαρακτηρίζεται ως στάσιμη αλλά και σταθερή.

Σημαντικότερες μορφές του συλλόγου, στην μακρόχρονη ιστορία του, μπορούμε να αναφέρουμε τον αείμνηστο Δημήτριο Ελευθεριάδη (Μίμη) τερματοφύλακα ο οποίος σε νεαρή ηλικία αγωνιζόταν στον Α.Σ. Άρη Θεσσαλονίκης, τον αείμνηστο Αριστοτέλη Φουντουκίδη (Αρίστο) διεθνή ποδοσφαιριστή όπου εκτός από τον Μ.Γ.Σ. Άρη Παντελεήμονα όπου διατέλεσε και προπονητής αγωνίστηκε και στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, Μ.Ε.Ν. Τούμπας, Π.Α.Ο.Κ. και τον Παντελή Νικολαΐδη όπου εκτός από τον Άρη όπου διατέλεσε και προπονητής αγωνίστηκε και στον Ποντιακό Νέας Σάντας, Π.Α.Ο.Κ. (ερασιτέχνη), Μ.Ε.Ν.Τ., Δόξα Περιστερίου, Μανδραϊκό Μανδρών και Αστραπή Μεσαίου.

Την κιτρινόμαυρη φανέλα του Μ.Γ.Σ. Άρη Α. Παντελεήμονος φόρεσε και πλήθος άλλων ποδοσφαιριστών που το αναμφισβήτητο ποδοσφαιρικό τους ταλέντο έκανε την ομάδα να υπερηφανεύεται γι΄ αυτούς, ενώ στην πορεία των ετών σε διοικητικό επίπεδο γνώρισε πλήθος στελεχών που η αγάπη τους για τον σύλλογο ήταν ο «αέρας» που «φούσκωνε τα πανιά» στο ταξίδι που συνεχίζεται έως και σήμερα. Ανάμεσά τους οι Γρηγόριος Φουντουκίδης, Διονύσιος Φουντουκίδης, Θεόδωρος Χονδρόπουλος, Κωνσταντίνος Χονδρόπουλος, Μιχαήλ Γεωργιάδης, Παύλος Παναγιωτίδης, Ιωάννης Παπαδόπουλος και Αβραάμ Σταλίδης.

Από τους νεώτερους ποδοσφαιριστές αυτός που διακρίθηκε ιδιαίτερα, φτάνοντας μέχρι και την καταξίωση σε εθνικές κατηγορίες, είναι ο Ηλίας Χονδρόπουλος όπου εκτός από τον Άρη Α. Παντελεήμονος όπου διετέλεσε και προπονητής αγωνίστηκε και στον Ποντιακό Νέας Σάντας, Α.Ο. Κιλκισιακό και Α.Ο. Σύρου.

Μετά από περίπου εξήντα χρόνια την κιτρινόμαυρη φανέλα του Άρη Θεσσαλονίκης φόρεσε ένας ακόμη ποδοσφαιριστής του Άρη Α. Παντελεήμονος. Ο λόγος για τον Βασίλειο Ψειρίδη ο οποίος υπήρξε ποδοσφαιριστής (και δυο φορές πρωταθλητής Ελλάδος) της ερασιτεχνικής ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης από το 1986 έως και το 1988.

Τα δυο τελευταία γεγονότα που «σημάδεψαν» την νεώτερη ιστορία του Άρη Α. Παντελεήμονος είναι η επιστροφή του για μια αγωνιστική περίοδο το 1987-88 στην Α’ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Κιλκίς με τότε πρόεδρο τον Μιχαήλ Γεωργιάδη και η κατάκτηση του πρωταθλήματος της β’ κατηγορίας, που συνοδεύτηκε και με άνοδο, την περίοδο 2013-14 με πρόεδρο την Μαρία Καλαϊτζίδου.

Σήμερα η ομάδα αγωνίζεται στην α’ κατηγορία (δευτέρα τη τάξει) της ΕΠΣ Κιλκίς.
Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από το ξεκίνημά του ως ομάδα, ύστερα από ενθουσιώδη πρωτοβουλία τότε νέων της περιοχής, ενώ σε δύο χρόνια θα «κλείσει» και επισήμως τα …90, από τότε δηλαδή που επικυρώθηκε καταστατικώς η ίδρυσή του.
Ευχή να …τα εκατοστήσει και …βάλε!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]