Αθλητισμός

Ούτε στο «ρετιρέ» ούτε στην αφάνεια ο Άρης Αγ. Παντελεήμονα

Επιμέλεια Κώστας Ίντος

Επιμέλεια Κώστας Ίντος

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Αγίου Παντελεήμονος καταγράφει την αγωνιστική παρουσία του από το 1928, δύο χρόνια μετά το ξεκίνημα της συγκρότησής του το 1926.
Ο ΜΓΣ Αρης Αγίου Παντελεήμονος είναι από τους παλαιότερους εν ενεργεία ποδοσφαιρικούς συλλόγους του νομού Κιλκίς και ιδρυτικό μέλος της ΕΠΣ Κιλκίς με αριθμό μητρώου 4 και αριθμό μητρώου ΕΠΟ 565.
Ιδρύθηκε το 1928 από κατοίκους του χωριού, που η αγάπη τους γιά το άθλημα του ποδοφαίρου και γενικότερα γιά τον αθλητισμό, αλλά και τον πολιτισμό, ξεπέρασε τις δυσκολίες της εποχής, δημιουργώντας έναν σύλλογο, που έως και σήμερα παραμένει άρρηκτα δεμένος με το χωριό.
Στο ξεκίνημα της ομάδας σημαντική υπήρξε η συμβολή του αείμνηστου Δημήτρη (Μίμη) Ελευθεριάδη, πρόσφυγα από τον Πόντο, ο οποίος πριν μετοικήσει στο χωριό και αγωνισθεί στον Αρη Αγιου Παντελεήμονος κατοικούσε στην Θεσσαλονίκη και αποτελούσε μέλος της ομάδας της ΑΣ Αρη, αγωνιζόμενος στην θέση του τερματοφύλακα.
Δύο χρόνια πριν, το 1926, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου του χωριού, σε ηλικία 12 ετών, έθεσαν τις βάσεις γιά την ίδρυση του συλλόγου, καθώς εκτός από την ονοματοδοσία, ξεκίνησαν και την οργάνωση της ομάδας, με ομάδες παίδων από γειτονικά χωριά.
Λίγα χρόνια μετά ο Αρης Αγίου Παντελεήμονος εντάσσεται στην δύναμη της ΕΠΣ Μακεδονίας, καθώς προερχόταν από την πάλαι ποτέ κοινότητα της Νέας Σάντας, που αυτή υπαγόταν στον νομό Θεσσαλονίκης, στην οποία παρέμεινε και μετά την ίδρυση του νομού Κιλκίς το 1935, καθώς αυτός απέκτησε δική του ένωση αργότερα, το 1960.
Από το 1928 έως και το 1995 ο Αρης ορκίσθηκε σε φιλικές αναμετρήσεις δίνοντας αγώνες εντός και εκτός έδρας με ομάδες του νομού Κιλκίς (Αρης Κιλκίς, ΑΕΚ Κιλκισίου, Μέγας Αλέξανδρος Κιλκίς, Ποντιακός Νέας Σάντας, Προμηθέας Αμαράντων), του νομού Ημαθίας (Μακροχώρι), του νομού Φλώρινα (Ράχωβα και Αμμοχώρι), του νομού Θεσσαλονίκης (Μέγας Αλέξανδρος, ΠΑΟΔ, ΑΟΚ Αγίου Αθανασίου, Κεραυνός Κολχικού), προσκεκλημένος σε πολλές περιπτώσεις, καθώς η φήμη του είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Αξιοσημείωτο γιά την εποχή είναι το ότι διατηρούσε και δεύτερη ομάδα ηλικιακώς μικροτέρων ποδοσφαιριστών (εφηβική), σύμφωνα με μαρτυρίες, αλλά και με ένα βιβλίο ταμείου, που διασώζεται από το 1936.
Στις 20 Ιανουαρίου του 1952, στο πλαίσιο της πρώτης γενικής συνέλευσης, καταρτίσθηκε προσωρινή διοίκηση με σκοπό τη διενέργεια εργασιών γιά την αναγνώριση του σωματείου, ενώ παράλληλα ψηφίσθηκε και τέθηκε σε ισχύ το πρώτο καταστατικό, με τις ιδρυτικές υπογραφές και των 28 παρευρεθέντων σε αυτήν.
Την περίοδο 1955-56 η ομάδα έλαβε για πρώτη φορά μέρος στο πρωτάθλημα του νομού Κιλκίς με διοργανώτρια την ΕΠΣ Μακεδονίας.
Εως την περίοδο 1961-62 αγωνιζόταν στην ανώτερη κατηγορία του νομού Κιλκίς.
Την 31η Ιουλίου 1960 συμπεριελήφθη στο 47ο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ του ΟΠΑΠ, της περιόδου 1959-60 αγωνιζόμενος σε αγώνα κατάταξης γιά την πρώτη θέση του πρώτου ομίλου, καθώς ισοβάθμισε στην κανονική περίοδο με τον Ποντιακό Νέας Σάντας. Στον κατατακτήριο αγώνα, που διεξήχθη στο ουδέτερο γήπεδο του Θερμαϊκού στην Θεσσαλονίκη, επικράτησε με 2-1 και αναδείχθηκε πρωταθλητής της περιφέρειας Κιλκίς.
Ενα μήνα μετά στις 4 Σεπτεμβρίου 1960 συμπεριελήφθη εκ νέου σε δελτίο του ΟΠΑΠ, στο πρώτο της περιόδου 1960-61, αγωνιζόμενος εκτός έδρας με τον πρωταθλητή της επαρχίας Παιονίας Απόλλωνα Ευρώπου, γιά τον τίτλο του υπερπρωταθλητή νομού Κιλκίς. Ηττήθηκε με 3-2. Στον δεύτερο αγώνα της κατατακτήριας διαδικασίας στις 11 Σεπτεμβρίου 1960 εντός έδρας νίκησε με 1-0 τον Απόλλωνα Ευρώπου. Καθώς οι ομάδες είχαν από μία νίκη, με μοιρασμένα τέρματα 3-3, οδηγήθηκαν και σε τρίτη αναμέτρηση.
Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1960, στο ουδέτερο γήπεδο του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, ο Αρης Αγίου Παντελεήμονος, στο κρισιμότερο παιχνίδι της ιστορίας του, ηττήθηκε με 4-3 από τον Απόλλωνα Ευρώπου και μαζί έχασε το τρόπαιο του υπερπρωταθλητή.
Εως και την δεκαετία του ’60, παράλληλα με την ποδοσφαιρική ομάδα, ο σύλλογος διατηρούσε και μουσικό θεατρικό τμήμα, γι’ αυτό και έχει τον τίτλο «Μουσικογυμναστικός». Η έντονη δραστηριότητά του, με παραστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, με μεταφερόμενο θεατρική σκηνή, ενδυμασίες, σκηνικά, αλλά και με συνοδευτική ομάδα μουσικών, απετέλεσε την πολιτιστική έκφραση του χωριού γιά πολλά χρονια.
Από το 1962 έως και το 1977 ο Αρης απείχε από τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κιλκίς. Το 1978 επανιδρύθηκε με πρόεδρο τον αείμνηστο Γρηγόρη Φουντουκίδη και έκτοτε αγωνίζεται σε όλες τις κατηγορίες των τοπικών πρωταθλημάτων.
Την περίοδο 1981-82 κατακτά το πρωτάθλημα του πρώτου ομίλου της γ’ κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς, με τότε πρόεδρο τον αείμνηστο Χαράλαμπο Δημητριάδη, όπου αγωνιζόταν γιά τέσσερες περιόδους μετά την επανίδρυσή του.
Την περίοδο 1983-86 αγωνίζεται εκ νέου γιά μία χρονιά στην γ’ ΕΠΣ Κιλκίς και έκτοτε με μία εξαίρεση αυτής της περιόδου 1987-88, όπου έπαιξε στην ανώτερη συμμετέχει συνεχώς στην β’ κατηγορία.
Το 1990 του απονέμεται το κύπελλο ήθους της ΕΠΣ Κιλκίς, μία τιμητική διάκριση που ελάχιστες ομάδες έχουν κατακτήσει.
Η πορεία του συλλόγου από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην β’ κατηγορία της ΕΠΣ Κιλκίς, έως και την περίοδο 2006-07 με την συμμετοχή του στους κατατακτήριους αγώνες ανόδου, μετά την κατάκτηση της τρίτης θέσης χαρακτηρίζεται ως στάσιμη, αλλά και σταθερή.
Πλην του προαναφερθέντος Δημήτρη (Μίμη) Ελευθεριάδη, σημαντικότερες μορφές του συλλόγου, στην μακρόχρονη ιστορία του, ήταν ο αείμνηστος Αρίσταρχος Φουντουκίδης (ΜΕΝΤ, Απόλλων Καλαμαριάς, ΠΑΟΚ), ο Παντελής Νικολαϊδης (ερασιτέχνες ΠΑΟΚ, Ποντιακός Νέας Σάντας), ο Ηλίας Χονδρόπουλος (Κιλκισιακός, Ποντιακός Νέας Σάντας), ο Βασίλης Ψειρίδης (δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδος με τους ερασιτέχνες του Αρη Θεσσαλονίκης στη διετία 1986-88).
Την κιτρινόμαυρη φανέλα του Αρεως Αγίου Παντελεήμονος φόρεσαν πολλοί ποδοσφαιριστές. Το αναμφισβήτητο ποδοσφαιρικό τους ταλέντο έκανε την ομάδα να υπερηφανεύεται γι’ αυτούς.
Στην πορεία των ετών, σε διοικητικό επίπεδο, ο σύλλογος γνώρισε πλήθος ανδρών, που η αγάπη τους γιά τον Αρη, ήταν ο αέρας που «φούσκωνε τα πανιά» στο «ταξίδι» το οποίο συνεχίζεται έως και σήμερα.
Τα δύο τελευταία γεγονότα, που σημάδεψαν την νεώτερη ιστορία του ΜΓΣ Αρεως Αγίου Παντελεήμονα είναι η επιστροφή του γιά μιάν αγωνιστική περίοδο στην ανώτερη κατηγορία ΕΠΣΚ, το 1987-88 με τότε πρόεδρο τον Μιχάλη Γεωργιάδη, καθώς και η κατάκτηση του πρωταθλήματος της β’ κατηγορίας, που συνοδεύθηκε και με άνοδο, την περυσινή περίοδο 2013-14 με πρόεδρο την Μαρία Καλαϊτζίδου.
Στην προσεχή αγωνιστική περίοδο η ομάδα θα αγωνίζεται στον ανατολικό όμιλο της α’ κατηγορίας (δευτέρας τη τάξει) ΕΠΣΚ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα