Αγροτικά

Απρόσμενα εξαιρετική η φετινή χρονιά για τα σκληρά σιτάρια

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σε μιάν απρόσμενα εξαιρετική χρονιά για τα σιτηρά, κυρίως γιά τις ποικιλίες του σκληρού και μαλακού σιταριού, εξελίσσεται στο ξεκίνημά της η εφετινή χρονιά και στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς.

Και μάλιστα, σε ό,τι αφορά στην ποικιλία του “σκληρού” γιά όλες τις παραμέτρους ,την ποσοτική την ποιοτική της συγκομιδής (ένα τρίτο του αλωνισμού), αλλά και από πλευράς προοπτικής τιμών, διαμορφώνοντας ένα εμφανές κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις των παραγωγών, ότι ανάλογο θα είναι και το κλείσιμό της και ενδεχομένως ακόμη καλύτερο σε ό,τι αφορά στις τιμές, καθώς οι τρέχουσες εξελίξεις συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η παραγωγή ανά στρέμμα και περιοχή ποκίλλει, με τις ποσότητες να κυμαίνονται για το “σκληρό” από 280 μέχρι 320 κιλά γιά τα χωράφια χαμηλής παραγωγικότητας, η πλειοψηφία των οποίων ευρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού μας, και από 500 μέχρι750 κιλά στα υψηλής παραγωγικότητας, κυρίως στις πεδινές και χαμηλού υψομέτρου περιοχές της Παιονίας.

Ένα “στήσιμο” εξαιρετικά ελπιδοφόρο και γιά τα μαλακά, τα οποία, όμως, όπως και τα κριθάρια, ακολουθούν “χαμηλές πτήσεις” σε επίπεδο τιμών 0,15 ευρώ και 0,12 -0,13 αντιστοίχως, καθώς για τα τελευταία οι επιπτώσεις από την χαμηλή ζήτηση λόγω της πανδημίας και της πτώσης στην διακίνηση της μπύρας που επέφερε, ήταν εξαιρετικά δυσμενείς.

Το κλίμα αισιοδοξίας γιά τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής εσοδείας σιτηρών στον νομό μας επιβεβαιώνουν και παραγωγοί όπως ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κιλκίς Δημήτρης Βαφειάδης, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Αξιούπολης, ο οποίος φέτος πραγματοποιεί και συγκέντρωση γιά λογαριασμό των παραγωγών, Παύλος Πασσαλίδης και ο αντιδήμαρχος Παιονίας Γεώργιος Γεωργίτσαρος, με τον τελευταίο να πραγματοποιεί ειδική μνεία στην ποιότητα αναφερόμενος στο 16,5 σε πρωτεϊνες, που μετρήθηκε γιά πρώτη φορά στα χρονικά σιτοπαραγωγής του σε χωράφια της περιοχής των Ρυζίων.

Αισιόδοξες είναι και οι προοπτικές στο επίπεδο τιμών σε ό,τι αφορά στην παραγωγή του “σκληρού” σιταριού, τα οποία στην παρούσα φάση παραδίδονται στην πλειοψηφία τους με “ανοικτή” τιμή, καθώς η ώθηση που έδωσε στην αγορά του σκληρού σταριού με την έναρξη της συγκομιδής η καθοριστική παρέμβαση της ΕΑΣ Βόλου, σιγούρεψε η συμφωνία του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου με τον οίκο Μπαλούκα για 26 λεπτά το κιλό.

Η εν λόγω συμφωνία «παρασύρει», όπως όλα δείχνουν, και τις αντιστάσεις των εμπόρων στην Βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην Μακεδονία οι τελευταίοι προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να «τεστάρουν» την αγορά, με διαρροές γύρω από την πρόθεσή τους να αγοράσουν στα 22-23 λεπτά το κιλό.

Την ίδια ώρα η πεποίθηση των παραγωγών είναι, ότι αργά ή γρήγορα το εμπόριο θα προσαρμοστεί στις εξελίξεις, που δημιουργεί ο ανταγωνισμός.

«Τα καλά στάρια έχω την πεποίθηση, ότι θα ξεπεράσουν τα 25 λεπτά το κιλό και ίσως φτάσουν και τα 27 λεπτά το κιλό», εκτιμά από την πλευρά του ο Γιάννη Πύρρος, ο οποίος συγκεντρώνει σιτηρά από Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

Όπως μας είπε, για τα σκληρά με υαλώδη πάνω από 80% και πρωτεΐνη άνω του 13% πιστεύει, ότι τα 25 λεπτά το κιλό θα είναι πιθανότατα η βάση. Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε, ότι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, όπως οι «Κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής», «Eurimac», «Σόγια Ελλάς» και άλλες, δεν έχουν δώσει ακόμη επίσημες τιμές για το προϊόν, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους.

Ανακοινώθηκαν οι τιμές
Κάτι το οποίο έρχεται να διαφοροποιήσει από την Δευτέρα 22-6-20 η απόφαση της διοίκησης του συνεταιρισμού Αξιούπολης, ο οποίος υλοποιεί φέτος πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας γιά σιτηρά, σε συνεργασία με την «Σόγια Ελλάς» και τον Μάρκο Καράμπελλα, γιά τιμές μετρητοίς στα 0,25 ευρώ το κιλό για το σκληρό, με την υποχρέωση το 0,1 ευρώ να δίδεται στους παραγωγούς υπό μορφήν προμηθείας αγροτικών εφοδίων, 0,16 ευρώ το κιλό για το μαλακό και 0,13 ευρώ γιά το κριθάρι, για τις συνήθεις ποιότητες.

Στα θετικά θα πρέπει να συνυπολογισθεί και το γεγονός, ότι φέτος, λόγω της δραματικής πτώσης των τιμών πετρελαίου, είχαμε όπως επεσήμανε ο κ. Βεργίδης, και χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε ό,τι αφορά στην εν λόγω παράμετρο.

Οι πληροφορίες θέλουν τους συντελεστές του κλάδου να διαγκωνίζονται ως προς τις ποσότητες, που θα παραλάβουν, και ανεξάρτητα από τις παγιωµένες σχέσεις που διατηρεί µε τους παραγωγούς η κάθε πλευρά, η προσφορά καλύτερης τιµής µοιάζει να είναι ο µόνος τρόπος γιά την συγκέντρωση των επιδιωκοµένων ποσοτήτων αλλά και γιά την διατήρηση της καλής συναλλακτικής σχέσης.

Έτσι, ακόµη και αν κάποιες εµπορικές επιχειρήσεις έχουν τον τρόπο να παραλαµβάνουν «ανοικτά» αυτές τις ηµέρες, πολύ σύντοµα θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν την κίνηση της αγοράς και του συνεταιρισμού Αξιούπολης και να προσφέρουν ό,τι έδωσε ο ανταγωνισµός.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]