Ικανοποίηση στην ΑΝΚΙ γιά την απήχηση του LEADER

Οικονομία /

Για την εν εξελίξει πορεία του προγράμματος LEADER της εταιρίας «Αναπτυξιακή Κιλκίς» ΑΕ (ΑΝΚΙ), το οποίο απευθύνεται σε ιδιώτες, αλλά και για το σε ποιο σημείο ευρίσκεται το προκηρυχθέν εδώ και πάνω από ένα χρόνο αντίστοιχο για δημοσίους φορείς, αλλά και για τους νέους ρόλους που αναζητά να επεκταθεί και δραστηριοποιηθεί η ΑΝΚΙ μίλησε μέσω ο γενικός διευθυντής της και υπεύθυνος συντονιστής του προγράμματος Παναγιώτης Κωνσταντινίδης.

Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η πέμπτη κατά σειρά προκήρυξη του LEADER στα χρόνια λειτουργίας της ΑΝΚΙ που ξεκίνησε πρί από μερικές εβδομάδες και λήγει στις 15 Ιουλίου(πιθανόν λόγω θερινής περιόδου και εκλογών να πάρει μία μικρή παράταση),παρά τις αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν γραφειοκρατικές διαδικασίες, είναι σημαντικά διευρυμένη και αφορά δράσεις για ιδιώτες επενδυτές που καλύπτουν σχεδόν όλους τους τομείς της τοπικής κοινωνίας.

Περιλαμβάνει χρηματοδοτικές ενισχύσεις για σχέδια από 20.000εευρώ (ενίοτε και λίγο χαμηλότερα)μέχρι 600.000 ευρώ μέχρι κάλυψης του ποσού των 2.800.000 εωρώ ,ενώ μέσω υπερδεσμεύσεων μπορεί να φθάσει τα 5-6 εκατομμύρια ευρώ ,αν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον.

Επιλέξιμες είναι όλων των ειδών επιχειρήσεις ,μεταποιητικές,βιοτεχνικές, εμπορικές((λιανικής χονδρεμπορίου )τουριστικές, ,ενώ δίδεται πρωτεραιότητα σε σχέδια που αφορούν τον τομέα της αγροδιατροφής και την σύνδεση του με τον τουρισμό και πολιτισμό και μάλιστα χωρίς αποκλεισμούς.

Στην νέα προκήρυξη υπάρχει δυνατότητα ένταξης και σε ένα μοναδικό πρόγραμμα, η οποία αφορά αποκλειστικά τους αγρότες και σχετίζεται με σχέδια λειτουργίας οικοτεχνιών για μεταποιήσεις σε μικρή κλίμακα τοπικών προιόντων, ενώ αυξήμένο είναι το ποσοστό χρηματοδότησης σχεδίων για νέους κάτω των τριανταπέντε ετών στο 65%.

Ακρως ικανοποιητική ,όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης, είναι η εικόνα που αφορά την προκήρυξη για τους δημόσιους φορείς ύψους 1.200.000 ευρώ, η οποία έχει υπερκαλυφθεί καθώς έχουν κατατεθεί, κυρίως από πλευράς των δύο δήμων του νομού μας και δευτερευόντος από πλευράς αθλητικών συλλόγων, ΒΗΜΑΤΙΖΩ και άλλους είκοσι πέντε προτάσεις ύψους 2.800.000 ευρώ.
Όπως επεσήμανε αυτή την περίοδο είμαστε στη φάση της προσωρινής έγκρισης και στις αρχές του επομένου μήνα θα έχουμε τις τελικές εγκρίσεις ,έχοντας ισχυρές ενδείξεις ότι μέσω των υπερδεσμεύσεων το ποσόν θα αφορά εγκρίσεις έργων συνολικού ύψους 1.650.000 ευρώ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η ΟΧΕ κήρυξε λήξη των πρωταθλημάτων

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η ομοσπονδία χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ) κήρυξε λήξασα την φετινή περίοδο των πρωταθλημάτων εθνικών κατηγοριών. Έτσι, […]