«Έκλεισε» ένα σημαντικό κεφάλαιο της πνευματικής ζωής του Κιλκίς

ΦΑΣΣΟΣ ΛΥΣΣΑΝΔΡΟΣ

Σε ηλικία 87 ετών, απεβίωσε την Τετάρτη 12.7.17 ο ζωγράφος, συγγραφέας και ιστοριοδίφης του Κιλκίς Λύσανδρος Φάσσος.

Με την μετάστασή του έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο της πνευματικής και κοινωνικής ζωής του Κιλκίς και η κιλκισιώτικη κοινωνία αισθάνεται «φτωχότερη».

Τα αισθήματά της διερμηνεύει ο συνταξιούχος καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φυσικός, Θεόφιλος Γουλτίδης, που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το εξής κείμενο:

«Εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που αφήνει ο θάνατος του Λύσανδρου Φάσσου είναι τεράστιο και δυσαναπλήρωτο. Και είναι, πράγματι, καθώς ο εκλιπών υπήρξε ένας σεμνός και γνήσιος πολίτης του Κιλκίς, από τους λιγοστούς, δυστυχώς, που αγαπούν με πάθος τον τόπο τους. Αφιέρωσε την ζωή του στην πόλη μας και το εξαιρετικά ταξινομημένο αρχείο του από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, κασέτες, κ.λ.π. αποτελεί κατά την γνώμη μου ιστορική παρακαταθήκη για κάθε Κιλκισιώτη. Από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων έως σήμερα, με περισσή επιμέλεια, αλλά κυρίως με πολλή αγάπη συγκέντρωσε κάθε στοιχείο, που, κατά την γνώμη του είχε ιστορική αξία για το ηρωικό Κιλκίς.

Φίλε Λύσανδρε, με την προσωπικότητα και τη σεμνότητά σου, ξεπερνούσες τα εσκαμμένα της μικρής μας κοινωνίας και με αυτόν τον τρόπο υπήρξες υπόδειγμα αληθινού Κιλκισιώτη. Η αγάπη και το συνεχές ενδιαφέρον σου γιά την μικρή μας πόλη θα μείνουν στη μνήμη μας στον αιώνα και θα αποτελούν ό,τι πιο γνήσιο και αληθινό μας προσέφερες.

Διότι με τον τρόπο της ζωής σου έδινες μαθήματα. Έδινες μαθήματα σε όλους με τους οποίους συνεργάστηκες. Δίδαξες με την νηφαλιότητα του πνεύματός σου και την πνευματική σου εγρήγορση και οξυδέρκεια. Δίδαξες με τη στάση σου να κρίνεις, αλλά και να προτείνεις. Δίδαξες με την αγάπη σου για τα κοινά και την αγωνία σου για την πορεία αυτού του τόπου.

Ας είναι ελαφρό το χώμα που σε σκέπασε φίλε Λύσανδρε».