Πένθος στην κιλκισιώτικη κοινωνία για τον Χρήστο Ιωαννίδη

Κοινωνία /

Οι «τάξεις» της «παλαιάς φρουράς» του Κιλκίς «αραιώνουν» συνεχώς, καταγράφοντας απώλειες που αφήνουν πίσω τους δυσαναπλήρωτα κενά.

Μια τέτοια απώλεια ήταν και αυτή του καλού συμπολίτη Χρήστου Ιωαννίδη, που άφησε ανεξίτηλη την «σφραγίδα» του στον χώρο των εμποροεπαγγελματιών.

Γόνος προσφυγικής οικογένειας από το Ακ Αλάν της Ανατολικής Θράκης, γεννημένος το 1928 στο Κιλκίς, ο αείμνηστος Χρήστος Ιωαννίδης ανήκει στην βασανισμένη αλλά και χαλκέντερη εκείνη γενιά, που βίωσε όλα τα γεγονότα και τις συνθήκες της φοβερής δεκαετίας του ΄40, «μπαίνοντας» από την πρώτη κιόλας παιδική ηλικία κατά τον πλέον σκληρό τρόπο στο αληθινό νόημα της ζωής, δηλαδή στον συνεχή αγώνα για την επιβίωση, την στήριξη στις ίδιες δυνάμεις, το «κυνήγι» της δουλειάς, την ορθοπόδηση, την προκοπή, την αναβάθμιση των συνθηκών και ποιότητας ζωής.

Στην γενιά, που, με «οδηγό» αυτές τις αρχές και αξίες, συνέβαλε στην αναγέννηση του τόπου από τις «στάχτες» του και εν συνεχεία, σε μιάν ευγενή άμιλλα με τις προηγούμενες, στην ανοικοδόμηση του Κιλκίς και την αναγωγή του από μεγάλη κωμόπολη ή μικρή πολιτεία σε… κανονική πόλη, συγκροτώντας το πιο δημιουργικό τμήμα της κοινωνίας της.

Επί περισσότερο από τρεις δεκαετίες το κατάστημα του Χρήστου Ιωαννίδη, κατείχε ξεχωριστή θέση στην εμπορική ζωή του Κιλκίς, αποτελώντας χώρο που κάλυπτε τα πάντα περί τα υφάσματα, κασμίρια αλλά και έτοιμα ενδύματα, ένας αληθινός «μαγνήτης» ιδίως για το γυναικείο αγοραστικό κοινό.

Ο ίδιος το «κατείχε» πολύ καλά το αντικείμενο, δημιουργώντας όνομα συνώνυμο της ποιότητας και αξιοπιστίας, που του επέτρεψε να κερδίσει εσαεί την εμπιστοσύνη των πελατών και να παραμένει αταλάντευτος στην «γραμμή» του υγιούς ελευθέρου εμπορίου.

Ίσως να έχει να κάνει και με τα διαφορετικά ήθη, αλλά εκείνα τα εξ ίσου, και ενίοτε περισσότερο, δύσκολα χρόνια, επιχειρηματίες σαν το Χρήστο Ιωαννίδη-και το Κιλκίς ευτύχησε να διαθέτει αρκετούς-λειτουργούσαν στο πλαίσιο ενός εντόνου μεν πλην όμως υγιούς ανταγωνισμού, όπως τον επιβάλλει κάθε υγιής οικονομία, με τον αθέμιτο απλώς να τους είναι… άγνωστος.

Ήταν εποχές ακμής και για τον εμπορικό σύλλογο Κιλκίς, του οποίου ο Χρήστος Ιωαννίδης απετέλεσε κατ΄επανάληψιν ενεργό διοικητικό στέλεχός του συμβάλοντας και ο ίδιος σε υποδειγματική λειτουργία του.

Ο εκλιπών ανήκε στους ανθρώπους εκείνους, για τους οποίους λέγεται, ότι «τον πονάνε τον τόπο τους» και αυτό το εκδήλωνε σε κάθε ευκαιρία, στηρίζοντας με κάθε τρόπο κοινωνικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς του Κιλκίς και συμμετέχοντας στα δρώμενά τους.

Διακρινόταν για το ήθος και την ευγένειά του, όχι μόνο στις εμπορικές συναλλαγές αλλά και σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις του. Υπήρξε, επίσης, «δάσκαλος» για συνεργάτες ή υπαλλήλους του, που στην συνέχεια ακολούθησαν χωριστούς δρόμους.

Όλες αυτές οι «ψηφίδες» συνθέτουν το «ψηφιδωτό» μιάς προσωπικότητας, από εκείνες που κοσμούν την κάθε κοινωνία, και των οποίων η τελευτή του επιγείου βίου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό σ΄αυτήν.

Η τελευτή αυτή αφορά μόνο στο σώμα. Η ψυχή, το πνεύμα και η μορφή τέτοιων ανθρώπων παραμένουν ανεξίτηλες στην συλλογική μνήμη. Γι΄αυτό και η μνήμη του Χρήστου Ιωαννίδη θα παραμείνει αιωνία.

Αναπαύου, λοιπόν, εν ειρήνη αξιομακάριστε αδελφέ ημών Χρήστο.

Εμείς δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Με… «βαθειές ρίζες»

Πέρασαν δύο εβδομάδες, αλλά η συνέντευξη την οποία παραχώρησε στον «Μαχητή», εξακολουθεί να συζητείται και να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Αν […]