«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών ο διακεκριμένος δικηγόρος Θεόδωρος Παυλίδης

Κοινωνία /

Η τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική ζωή, ο νομικός κόσμος και η κοινωνία του νομού πενθούν από το Σάββατο 9.1.21 για την απώλεια του διακεκριμένου δικηγόρου Θεοδώρου Παυλίδη, άλλοτε προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς και του δικηγορικού συλλόγου Κιλκίς και σημαίνοντος στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων του τόπου.

Ο Θεόδωρος Παυλίδης υπέκυψε στο μοιραίο σε ηλικία 78 ετών ύστερα από μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας, η κατάσταση της οποίας είχε γίνει τον τελευταίο καιρό μη αναστρέψιμη.

Στην πορεία της ζωής του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα ενεργού πολίτη, αξιόλογου επιστήμονα και επαγγελματία και δραστήριου ανθρώπου των κοινών, έχοντας κάνει ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία του σε κάθε χώρο, στον οποίο ανεπτυξε δραστηριότητα.

Μία δραστηριότητα, που συνδυάσθηκε με συνέπεια στις αρχές, της αξίες και τα πιστεύω του, παραγωγή αξιοσημείωτου έργου και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Έτσι, «αναχωρώντας» για το «δίχως γυρισμό ταξίδι» αφήνει πίσω του ένα πελώριο και δυσαναπλήρωτο κενό.

Τιμώντας την μνήμη του το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Θεόδωρος Ε. Παυλίδης γεννήθηκε στο Δίβουνο το 1943. Και οι δύο γονείς του ήταν ανταλλάξιμοι πρόσφυγες από χωριά της Πάφρας επαρχίας Σαμψούντος. Πάνω από μία εικοσιπενταετία ασχολήθηκε με τις προγονικές του ρίζες και πραγματοποίησε πάμπολλα προσκηνυματικά – ερευνητικά ταξίδια στα ιερά χώματα του Πόντου και ιδιαίτερα του Δυτικού.
Γνώριζε πολύ καλά την τουρκική γλώσσα και είχε μεταφράσει σημαντικά κεφάλαια από κείμενα της τουρκικής βιβλιογραφίας, που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό και ποντιακό τύπο.
Έγραψε άλλα τρία βιβλία, που αναφέρονταν στον Ελληνισμό του Δυτικού Πόντου, στο Ποντιακό από τη σκοπιά των Τούρκων και στους τόπους προέλευσης και εγκατάστασης των ανταλλαξίμων προσφύγων στο νομό Κιλκίς.
Στη μακρά δικηγορική του καριέρα, υπηρέτησε τα κοινά από διάφορες αιρετές θέσεις.

Δήλωση του υφυπουργού Γιώργου Γεωργαντά, με αφορμή την απώλεια του Θόδωρου Παυλίδη:

«Η είδηση του θανάτου του Θόδωρου Παυλίδη μας γέμισε θλίψη και συγκίνηση. Ο Θόδωρος υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση και τη νομική επιστήμη, με αφοσίωση και εντιμότητα.
Ως πρώτος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, έδωσε το δικό του, μοναδικό, στίγμα, ενώ ξεχώρισε για τον διεκδικητικό του τόνο. Στάθηκε φιλικός και υποστηρικτικός, για τους δικηγόρους της γενιάς μου.
Η αγάπη του για τον Πόντο, οι ιδιαίτερες αναφορές του στο αγαπημένο του Δίβουνο, και η χαρακτηριστικά ζωντανή φωνή του, στα διαλλείματα των ακροατηρίων, θα μας συντροφεύουν πάντα.
Καλό ταξίδι, φίλε Θόδωρε».

Συλλυπητήρια δήλωση του βουλευτή Γιώργου Φραγγίδη

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορήθηκα το θάνατο του φίλου και δικηγόρου Θόδωρου Παυλίδη.
Η κοινωνία του Κιλκίς στερείται ένα μέλος της, που την τίμησε με την παρουσία και δράση του. Συνεργάστηκα μαζί του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δραστήριος, αυστηρός στην κρίση του, αλλά πάντα δίκαιος και αντικειμενικός, έδινε τον καλύτερό του εαυτό για το καλό του τόπου μας.
Δεν ξεχνούσε όμως και την ιστορία των προγόνων του. Ασχολήθηκε έντονα με τον Ποντιακό Ελληνισμό και την ιστορία του, συμβάλλοντας σημαντικά στη σωστή ενημέρωση των πολιτών.
Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.
Καλό ταξίδι Θόδωρε..

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΔΕΕΠ Ν. ΚΙΛΚΙΣ ΝΔ

Η μαύρη ημέρα 9η Ιανουαρίου στέρησε την ζωή σε ακόμη έναν συμπατριώτη μας μια εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της τοπικής μας κοινωνίας ενός επιφανούς στελέχους της παράταξης μας.
Ο Θεόδωρος Παυλίδης έχασε τη μάχη για τη ζωή και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη και οδύνη όχι μόνο στον ακριτικό νομό μας αλλά και στο πανελλήνιο καθώς ο εκλιπών ανήκε στους ανθρώπους που η μορφή του ξεπερνά τα στενά τοπικα όρια.
Επιστήμονας, ενεργός πολίτης, πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής ως πολιτευτής, ως άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως κομματικός στρατιώτης με «ανοιχτό» μυαλό και ρεαλιστικές προτάσεις και επιχειρήματα, πολυπράγμων, πολυγραφότατος,
αρθρογράφος, λάτρης της ιστορίας, Ανθρωπος με κεφαλαια γράμματα πάνω από όλα.
Ο αγαπητός Θόδωρος πέραν της πνευματικής του καλλιέργειας ήταν ένας απλός, ευγενικός, ταπεινός άνθρωπος της διπλανής πόρτας που ήταν έτοιμος πάντοτε να συνδράμει και να βοηθήσει τον πλησίον του.
Η παρουσία του και οι συμβουλές του θα μείνουν ζωντανές για πάντα στη σκέψη όλων όσων είχαμε την τιμή να συνεργασθουμε μαζί του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Αιώνια η μνήμη Του.
Στην οικογένεια, τους οικείους, τους συναδέλφους του και τους πάρα πολλούς γνωστούς και φίλους του θανόντος εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας.
Καλό Ταξίδι Θόδωρε

Συλλυπητήριο μήνυμα δημάρχου Κιλκίς

Το Κιλκίς πενθεί για τον αδόκητο χαμό του Θεόδωρου Παυλίδη, ενός διακεκριμένου συμπολίτη μας, η πολυσχιδής προσωπικότητα του οποίου αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στην αυτοδιοίκηση, στη νομική επιστήμη, στον τομέα της ιστορικής έρευνας.
Ο εκλιπών διετέλεσε Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς ενώ υπήρξε αρχιτέκτονας της αδελφοποίησης του δήμου Κιλκίς με το Δήμο Λατσιών στις αρχές του ΄90.
Καταξιωμένος δικηγόρος και ιδιαίτερα αγαπητό μέλος στη δικηγορική οικογένεια, εκπροσώπησε επάξια τα αιτήματά της ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε επισταμένα με την ιστορική μελέτη του Ελληνισμού του Δυτικού Πόντου και με τη συγγραφή βιβλίων σχετικά με το Ποντιακό Ζήτημα και τους ανταλλάξιμους πρόσφυγες.
Η μαχητική διάθεση και η επίμονη αναζήτηση της αλήθειας ήταν οδηγοί της ζωής του και δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημήτρη Τσαντάκη

Ένας άνθρωπος,πολλές οι ιστορίες και μεγάλη η κληρονομιά που αφήνει στον τόπο μας.
Η ζωή του με την πατρική στήριξη στα παιδιά του,την επαγγελματική του διαδρομή, την κοινωνική του παρουσία, την πολιτική του δράση,τη συγγραφική δεινότητα αλλά πάνω από όλα με την προσφορά του στην άδολη ελληνοτουρκική φιλία τον κατατάσσουν στους ευπατριδες πολίτες του Κιλκίς αλλά και του κόσμου ολάκερου.Αυτού του κόσμου που όσο κι αν δοκιμάστηκε από γενοκτονίες πρέπει να προχωρά μαζί χωρίς να ξεχνά.
Ήταν μεγάλη μου τιμή που τον γνώρισα, που συνεργαστήκαμε,που υλοποιησαμε εκδηλώσεις πολιτισμού και τουρισμού με τους γείτονες, που χαρήκαμε με την παρουσίαση του βιβλίου του,που σχεδιάζαμε και πετύχαμε την εξωστρέφεια του Δήμου μας με αυτόν της Τουζλας(Τουρκίας)
Ναι, τον κύριο Θόδωρο άξιζε να τον αγαπάς, γιατί σου έδινε ελληνική ψυχή και σε προέτρεπε να την πιείς μέχρι σταγόνας.Κ Καταλήγαμε πάντα εν μέσω διαφωνιών και παραγωγικών εντάσεων στο καλύτερο.
Ήταν φωτιά ο άνθρωπος.
Μέχρι τέλους ήταν αεικίνητος,ευθύς,άμεσος, απλός και πληθωρικός αντάμα.
Ήταν ο αιώνιος έφηβος με τη σοφία του μύστη.Ήταν ο ανιδιοτελής πόντιος που ατίθασα κοίταζε την αλήθεια κατάματα με όπλο την τρυφερότητα της ακατέργαστης παράδοσης και της ιστορίας.
Δεν θα ξεχαστεί και δεν πρέπει.Τέτοια φωτιά την κρατάς άσβεστη να φωτίζει…αλλιώς περπάτησε στην ομίχλη.
Οι γείτονες στο άκουσμα του θανάτου σου κατέκλυσαν το διαδίκτυο με μηνύματα και εικόνες ελληνοτουρκικής αγάπης.
Κύριε Θόδωρε πέτυχες το σκοπό σου.

Συλλυπητήριο του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς θρηνεί την απώλεια του συναδέλφου και πρώτου προέδρου του, Θεόδωρου Παυλίδη.
Με ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση ενημερωθήκαμε για την απώλεια ενός ξεχωριστού ανθρώπου, που υπήρξε πρωτεργάτης στην αυτονομία και συγκρότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, ενεργός πολίτης του τόπου μας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Υπήρξε επιτυχημένος επαγγελματίας, δραστήριος άνθρωπος με πολλές μάχες στο ενεργητικό του, εξαιρετικός πατέρας.
Πρωταγωνιστής στα αυτοδιοικητικά του δήμου Κιλκίς, θήτευσε ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς για μια τετραετία.
Η αγάπη του για τον Πόντο πήρε σάρκα και οστά με την πραγματοποίηση πολλών προσκυνηματικών οδοιπορικών στον δυτικό Πόντο αλλά και με το ερευνητικό – συγγραφικό του έργο που αποτελεί παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συναδέλφους οικείους του.
Αντί στεφάνου θα διατεθεί συμβολικό ποσό στον «Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ»».

Συλλυπητήριο του Βλάση Αγτζίδη

Άσχημα μπήκε και η φετινή χρονιά…
Εφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο δικηγόρος Θεόδωρος ΠΑΥΛΙΔΗΣ.
Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Πόντιους διανοούμενους της δεύτερης γενιάς για τα ζητήματα του παραγνωρισμένου (τουρκόφωνου) Δυτικού Πόντου.. καθώς και τις επίσης παραγνωρισμενες εκκρεμότητες όπως η Ανταλλάξιμη Περιουσία…
Δυστυχώς όμως η αναγνώριση της συμβολής στα ποντιακά θέματα έγινε μόνο από τον απλό ποντιακό λαό, που κατανοούσε αυτήν του την προσπάθεια.
Ο λόγος του – προφορικός και γραπτός- ευθύς και καθαρός, στηλιτεύοντας πάντα τις οργανωτικές ανεπάρκειες και τα «αδηλα» συμφέροντα προσώπων και παρεών που οδηγούσαν τον οργανωμένο ποντιακό χώρο στην κατάπτωση…
Εκτός από την φιλία και τη δυνατότητα επικοινωνίας για τα ζητήματα των προσφύγων του 1922, συνεργαστήκαμε πολύ πετυχημενα στην έκδοση ενός βιβλίου-αφιερώματος της εφημερίδας «Έθνος», πριν από την έκδοση των βιβλίων του…
Έγινε και μια άλλη προσπάθεια (αυτός Πάφραλης, εγώ εκ των Καρσλήδων) να γεφυρώσουμε μέσα από την επιστημονική προσέγγιση το μεγάλο τραύμα της Κιλκισιώτικης κοινωνίας, την Μάχη της 4ης Νοεμβρίου του 1944. Σ’ αυτό δεν τα καταφέραμε.!!!
Ας είναι αιώνια η μνήμη του. Και ας ξαναδιαβασουμε τα τρία βιβλία του και τα πολλά κείμενα που δημοσίευσε!!!

Ανακοίνωση Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Κιλκίς
Η θλιβερή είδηση της αναχώρησης του Θεόδωρου Παυλίδη για το μεγάλο ταξίδι μάς κατακλύζει με ανείπωτη οδύνη. Αγαπητός στην κοινωνία του Κιλκίς, στην οποία πρόσφερε πάρα πολλά. Υπήρξε για πολλά χρόνια ενεργό και δραστήριο μέλος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Κιλκίς (έφεδρος λοχαγός). Τού ευχόμαστε καλό ταξίδι και στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Συλλυπητήριο της Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος μέλους της, Θεόδωρου Παυλίδη.
Η απώλειά του έφερε θλίψη και συγκίνηση σε όλο το Κιλκίς, καθώς ο Θεόδωρος Παυλίδης, με καταγωγή από την Πάφρα του Πόντου, υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα όχι μόνο στον ποντιακό χώρο αλλά και στην τοπική κοινωνία ως συγγραφέας και ερευνητής του Δυτικού Πόντου. Ένας επιτυχημένος επαγγελματίας στο νομικό χώρο και συνάμα δραστήριος άνθρωπος. Η απουσία του θα είναι αισθητή.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Σ.Παραστατίδη: Το ξέσπασμα

Η γενναία απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε, δημιουργεί μία κινηματική αντίδραση, ένα σπάσιμο […]