Στα «σχολεία» του Παραδείσου στο εξής ο καλός δάσκαλος και συμπολίτης Χρήστος Κυμπαρίδης

Κοινωνία /

Η κοινωνία του Κιλκίς βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να απευθύνει το «ύστατο χαίρε» σε ένα ακόμη εξαίρετο μέλος της , τον συνταξιούχο δάσκαλο Χρήστου Κυμπαρίδη, που έχαιρε της γενικής εκτιμήσεως  λόγω  τόσο των υπηρεσιών που προσέφερε στην εκπαίδευση όσο και της ενεργού δημιουργικής αναμίξεως στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμνενα του τόπου.

Ο «κύκλος» της ζωής του «έκλεισε»  στα 80, κατά την διάρκεια των οποίων έζησε ως συνεπής θεματοφύλακας των ανθρωπιστικών αξιών και παραδόσεων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, μεταλαμπαδεύοντας αυτές σε ουκ ολίγες «φουρνιές» μαθητών,

Ο Χρήστος Κυμπαρίδης γεννήθηκε το 1942 στη Φιλυριά και μεγάλωσε στο Βαλτοτόπι , με τις «ρίζες» καταγωγής στο Κίζδερβεντ της Μικράς Ασίας.

Αποφοίτησε από την παιδαγωγική ακαδημία της Αλεξανδρούπολης το 1965 . Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε Ρύζια,  Κούπα, Φανό,  Ειρηνικό, Βαφειοχωρι και γιά πολλά χρόνια στο Κιλκίς .

Αγαπούσε πολύ τα γράμματα , την Ιστορία και την λαογραφία, έχοντας δημιουργήσει ένα αξιομνημόνευτο αρχείο, ενώ το «καταφύγιό» του ήταν η πλούσια βιβλιοθήκη του.

Διακαής πόθος του ήταν να μείνουν «ζωντανές» οι ρίζες μας και ο πολιτισμός μας, κάτι για το οποίο μερίμνησε και αγωνίσθηκε… σε όλη του την ζωή τόσο ως δάσκαλος όσο και ως ενεργό μέλος πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, πάντα πρόθυμος να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στους νεώτερους και να στηρίζει κάθε δραστηριότητά τους .

Ήταν, εν κατακλείδι, Δάσκαλος με δέλτα κεφαλαίο, μεόλη την σημασία της λέξης .

Συγκίνηση προκάλεσε στην κοινωνία του Κιλκίς ο θάνατος του δασκάλου Χρήστου Κυμπαρίδη, που εδώ διακρίνεται, με μέλη της οικογένειάς του, στην τελευταία φωτογραφία της ζωής του, την οποία φιλοξένησε πριν λίγο καιρό ο «Μαχητής», με την ευκαιρία δημοσίευσης σχολίου για άλλο θέμα

Νυμφεύθηκε την νηπιαγωγό Αθανασία Κουρτελάκη ,  με την οποία απέκτησαν δυο γιούς , τον Στέλιο και τον Γιώργο, αναδειχθεί και σε θαυμάσιο οικογενειάρχη.

Η πραότητα του χαρακτήρα του, οι χαμηλοί τόνοι του λόγου του, η έμφυτη ευγένειά του,  η ανοιχτοκαρδοσύνη του και η κοινωνικότητά του ήταν τα στοιχεία, τα οποία συνέθεσαν σ’ αυτόν ένα  «πορτραίτο» ανθρώπου, συμπατριώτη και συμπολίτη από εκείνα, τα οποία «αποτυπώνονται» ανεξίτηλα στην συλλογική συνείδηση, σε συνδυασμό και με την προσφορά του στην εκπαίδευση αλλά και την στάση ζωής στην  τοπική κοινωνία.

Γι’ αυτό και η μνήμη του θα είναι αιωνία, ενώ το πνεύμα του θα «φωτίζει» ανέσπερα τον «δρόμο» των επερχομένων γενεών για την αρετή και την πνευματική τελεύωση.

Καλό  «ταξίδι» ΔΑΣΚΑΛΕ  Χρήστο Κυμπαρίδη.

Και καλή Ανάσταση.

Η νεκρώσιμος Ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 11.1.22 στις 12 το μεσημέρι από τον ιερό μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα