Στην αθανασία ο δάσκαλος και συγγραφέας Ανρέας Αγτζίδης

Κοινωνία /

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, το πρωί της Παρασκευής 9.2.18 ο δάσκαλος, συνταξιούχος προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συγγραφέας και αρθρογράφος Ανδρέας Αγτζίδης.

Το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στην κοινωνία του Κιλκίς της οποίας υπήρξε επί δεκαετίες ενεργό μέλος, με αδιάλειπτη παρουσία στα δρώμενά της.

Η εκφορά του έγινε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 10.2.18 από τον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Σταυροχωρίου, τόπου καταγωγής του, στο κοιμητήριο όπου και ενταφιάσθηκε.

Η διεύθυνση και το συντακτικό προσωπικό του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μαχητή» εκφράζουν την βαθειά θλίψη τους γιά την απώλεια του Ανδρέα Αγτζίδη επί μακρόν τακτικού συνεργάτη τους, και εύχονται στους οικείους του την εξ ύψους παρηγορία.

Ο κυρ-Ανδρέας θα βρίσκεται γιά πάντα ανάμεσά μας, διότι θα ζη στις καρδιές μας.


Στο βίντεο μπορεί να δείτε την ομιλία για την προσφυγική εγκατάσταση του νομού Κιλκίς που έγινε στις 5-6 Απριλίου του 2014 στο Α΄επιστημονικό συνέδριο.

O Ανδρέας Αγτζίδης ήταν ο αρχαιότερος εν ζωή της δεύτερης γενιάς μιας οικογένειας προσφύγων του 1922.

Ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας πολυμελούς ποντιακής οικογένειας. Ο πατέρας του Βλάσης είχε γεννηθεί στο Αμιρχάν του Καρς του Καυκάσου και η μητέρα του Αφροδίτη στην Ταρσό της Χερροίανας της Αρυρούπολης του Πόντου.

Γεννημένος το Νοέμβρη του 1926, έζησε τα τραγικά γεγονότα της Κατοχής ενταγμένος στην ΕΠΟΝ, βίωσε την μετακατοχική τρομοκρατία, απέφυγε την τελευταία στιγμή τον Εμφύλιο, σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως δάσκαλος.

Επί χούντας μετατέθηκε στην Αθήνα, για να αποφύγει το βαρύ κλίμα που δημιουργούσε η χούντα στο Κιλκίς. Μετά το 1974 συμμετείχε στο δημοκρατικο συνδικαλιστικό κίνημα.

Υπηρέτησε ως προϊστάμενος της δημοτικής εκπαίδευσης σε μια μεγάλη εκπαιδευτική περιφέρεια της Αθήνας.

Με την αφυπηρέτησή του επέστρεψε με τη σύζυγο του Εύχαρι -επίσης εκπαιδευτικό- στο γενέθλιο τόπο, όπου είχε συστηματική δημόσια παρουσία με δημοσιεύσεις για ιστορικά, εκπαιδευτικά, πολιτικά και εθνικά θέματα.

Ήδη βρίσκονται υπό έκδοση δύο βιβλία του. Το ένα για τη Μάχη του Κιλκίς της 4ης Νοεμβρίου 1944 μεταξύ ΕΛΑΣ και δωσίλογων και το άλλο με τα δημοσιευμένα κείμενά του.

Δυστυχώς δεν πρόλαβε να τα δει εκτυπωμενα.

Η τελευταία του δημόσια παρέμβαση ήταν η ομιλία στις 2 Δεκεμβρίου του 2017 στο Κιλκίς, σε μια ιστορική εκδήλωση οργανωμένη από τον Όμιλο Ιστορίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ατυχής επιλογή

Κάθε έκθεση εικαστικού ή ιστορικού ή λαογραφικού ή γενικώς πολιτιστικού περιεχομένου δεν είναι έκθεση προϊόντων του πρωτογενούς ή του δευτερογενούς […]