Νότης Μηταράκης: «Σταματήσαμε προσωρινά τα έργα στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας»

Γενικά /

Απάντηση σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, για την κατασκευή εκατόν εβδομήντα προκατασκευασμένων διώροφων κτηρίων δίπλα στον αεροδιάδρομο, προκειμένου να «απελευθερώσουν τη χρήση του» έδωσε ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Πρόκειται για ανακατασκευή της δομής φιλοξενίας Νέας Καβάλας, προκειμένου να αποδώσουμε τον αεροδιάδρομο προς χρήση, ενώ η χωρητικότητα παραμένει η ίδια. Εντούτοις, καθώς η δημοτική αρχή επανήλθε με την υπό διερεύνηση πρόταση για μετεγκατάσταση της δομής αυτής, εκτός αεροδιαδρόμου, οι εργασίες έχουν προσωρινά διακοπεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ερώτηση που κατέθεσε ο προέδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος:

Κύριοι, κύριοι υπουργοί, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων Ν. Καβάλας- Πολυκάστρου, στην Νέα Καβάλα υπάρχει δομή φιλοξενίας λαθρομεταναστών από το 2015. Η δυναμικότητα στη δομή αριθμεί 1.500 άτομα και λειτουργεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο χρησιμοποιούταν και ως αερολέσχη.

Παραπλεύρως της υπάρχουσας δομής και σε παρακείμενη στρεμματική έκταση, η οποία, ενώ άνηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κι αφού μεταβιβάστηκε στο ΥΠΕΘΑ, κατέληξε στον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), όπου πρόκειται να χτιστούν 170 διώροφα κτήρια, προκειμένου να εγκατασταθούν επιπλέον 1.500 άτομα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, και εκτός της υπάρχουσας δομής διαμένουν στο Πολύκαστρο (ξενοδοχεία-διαμερίσματα) περίπου 350 λαθρομετανάστες, προκύπτει αθροιστικά το συμπέρασμα ότι, ήδη, το επιχείρημα – δέσμευση της Κυβέρνησης, πως «…οι δικαιούμενοι διεθνούς προστασίας κατανέμονται ισοβαρώς σε όλη τη
χώρα, με στόχο το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια…»

(βλ. https://www.capital.gr/politiki/3404688/upourgeio-metanasteusis-kai-asulou-idruei-o-k-mitsotakis-upourgos-o-n-mitarakis) ήδη κατέρρευσε στην Π.Ε.του Κιλκίς (πληθυσμός 80.000 κάτοικοι), πόσω μάλλον, αν εγκατασταθούν κι άλλοι 1.500, στη παρακείμενη έκταση, σε 170 νέα διώροφα κτήρια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να προβείτε σε ενέργειες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην μείωση της ήδη υπάρχουσας αναλογίας πληθυσμού λαθρομεταναστών στο 1% επί του αντίστοιχου εγχώριου στην Π.Ε. Κιλκίς, όπως άλλωστε έχει διακηρύξει η Κυβέρνηση;

2. Θα επιτραπεί πράγματι, στον ΔΟΜ να κατασκευάσει 170 διώροφα κτήρια, κατά αθέτηση των υποσχέσεων και εξαγγελιών της Κυβέρνησης, περί της ως άνω υπό τήρηση αναλογίας του 1%;

Παρακαλώ, να μας καταθέσετε την συμφωνία παραχώρησης της έκτασης του ΥΠΕΘΑ στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, καθώς και της όποιας παρακείμενης έκτασης, στην οποία προτίθεται ο ΔΟΜ να ανεγείρει τα 170 διώροφα κτήρια, ως άνω.

Η απάντηση του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη:

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων, που κατέθεσε ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Δομή φιλοξενίας Νέας Καβάλας – Πολυκάστρου δήμου Παιονίας Κιλκίς και κατά το μέρος αυτής που αφορά σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου, σας γνωρίζω ότι πρόκειται για ανακατασκευή της δομής φιλοξενίας Νέας Καβάλας, προκειμένου να αποδώσουμε τον αεροδιάδρομο προς χρήση, ενώ η χωρητικότητα παραμένει η ίδια.

Εντούτοις, καθώς η δημοτική αρχή επανήλθε με την υπό διερεύνηση πρόταση για μετεγκατάσταση της δομής αυτής, εκτός αεροδιαδρόμου, οι εργασίες έχουν προσωρινά διακοπεί.

Επιπρόσθετα σας γνωρίζω ότι το ποσοστό των φιλοξενούμενων πολιτών τρίτων χωρών στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Δομή Ν. Καβάλας 1.583 άτομα, πρόγραμμα FILOXENI 383 άτομα, πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ 607 άτομα), την 30/06/2020, ήταν 0,81%.

Τέλος, αναφορικά με το καθεστώς της έκτασης όπου λειτουργεί η δομή Νέας Καβάλας, σας παραθέτουμε το σύνολο των αποφάσεων, όπως αυτές είχαν προηγηθεί της σύστασης της δομής υπό το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου με την υπ΄αριθμ 2945/2020 «Σύσταση Δομών Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασίας (Β’1016):

Η υπ’ αριθμ πρωτ 2161/138805/1012 2015 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ: 79ΒΤ4653ΠΓ-ΨΕΠ).

Η υπ’ αριθμ πρωτ 2015/109647/03 10 2016 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ: ΨΦΛΤ4653ΠΓ-Υ9Γ)

Η υπ’ αριθμ πρωτ 1320/112198/17 05 2016 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ: ΨΦΗΨ4653ΠΓ-ΓΨΖ)

Το υπ’ αριθμ πρωτ 1803/86716/09 07 2018 έγγραφο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ: 63ΚΓ4653ΠΓ-ΤΛΖ).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα