Εικόνα …«ερήμωσης» στο Κιλκίς, «ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ» χωρίς …απαγορευτικό! (Βίντεο)

Γενικά /

«Λαμβάνουμε μέτρα κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού και της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά δεν πρόκειται να επιβληθεί νέο «λοκντάουν» είτε τοπικό είτε γενικό».

Το δήλωσε κατ’ επανάληψιν τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός και το υπενθυμίζουν «κάθε τρεις και λίγο» όλα τα κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του συντοπίτη υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά.

Κοινός παρονομαστής των αναφορών το ότι τα όποια μέτρα κινούνται προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης των ανεμβολίαστων να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, ενώ οι εμβολιασμένοι έχουν την άνεση και το δικαίωμα να κινούνται είτε με κατά περίπτωση λίγους είτε χωρίς κανένα περιορισμό.

Μόνο που εδώ και δύο εβδομάδες η γενική «εικόνα» του Κιλκίς καταδεικνύει …άλλα πράγματα.

Τις πρωινές και απογευματινές ώρες η κίνηση στην αγορά είναι υποτονική, όπως και η κυκλοφορία πεζών και εποχουμένων.

Από το βράδυ και μετά η πόλη παρουσιάζει …ψυχοπλακωματική «εικόνα» ερήμωσης, δημιουργώντας μία καταθλιπτική ατμόσφαιρα, που επιτείνεται από τους ελάχιστους ήχους και θορύβους και τον περιορισμό της φωτεινότητας, καθώς πολλά καταστήματα δεν λειτουργούν, ενώ στα σχεδόν άδεια καταστήματα εστίασης και αναψυχής ο φωτισμός είναι από υποτονικός μέχρι πολύ χαμηλός.

Τα εν λόγω καταστήματα δείχνουν να έχουν πληγεί περισσότερο από όλα, καθώς από την μία ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση ανεμβολίαστων σ’ αυτά, ενώ από την άλλη φαίνεται ότι εξ αιτίας της περιρρέουσας ατμόσφαιρας έχει επηρεασθεί σημαντικά και η ψυχολογία των εμβολιασμένων, που είτε δεν βγαίνουν καθόλου από τα σπίτια τους είτε βγαίνουν μόνον «για τα απολύτως απαραίτητα».

Ετσι, σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας τα περισσότερα από τα εν λόγω καταστήματα είτε «χάσκουν» εντελώς άδεια είτε φιλοξενούν πελάτες στα δάκτυλα του ενός χεριού, ενώ εξυπηρετούνται μόνον όσοι έρχονται και παραλαμβάνουν οι ίδιοι τις παραγγελίες τους καθώς και οι τηλεφωνικές παραγγελίες με κατ’ οίκον διανομή.

Στην ίδια ή και περισσότερο δεινή θέση αρκετές κατηγορίες εμπορικών καταστημάτων, ενώ, αν και σαφώς επηρεασμένα και αυτά από την όλη κατάσταση, κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα μόνο γιά υπεραγορές, λοιπά καταστήματα τροφίμων και ποτών και φαρμακεία.

Το δυσάρεστο συναίσθημα, που προκαλούν όλα αυτά, ενισχύεται και από την εκ μέρους αρκετών ιδιοκτητών καταστημάτων κυρίως της εστίασης και αναψυχής αλλά και εμπορικών, δημόσιας διατύπωσης της σκέψης ακόμη και να τα κλείσουν, εν όσω συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, ακόμη και αν η κυβέρνηση δεν ανακοινώσει επισήμως κάποιο απαγορευτικό ή «λοκντάουν».

Και παρ’ όλο που κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί ούτε δείχνει να επίκειται να συμβεί, η πραγματικότητα, σε σχέση με την «εικόνα» του Κιλκίς είναι μία: Στην πόλη υφίσταται «απαγορευτικό» χωρίς ….απαγορευτικό!

Ή, αλλιώς φαίνεται, ότι τα όποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση γιά την πανδημία, διαμορφώνουν δεδομένα απαγορευτικού, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί επισήμως κανένα απαγορευτικό!

Επί πλέον η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού και των στελεχών της, διακήρυξε σε όλους τους τόνους, ότι εξ ίσου με αυτήν γιά την δημόσια υγεία, λαμβάνει μέριμνα και γιά την οικονομία, τονίζοντας ότι δεν μπορεί εν ονόματι της πρώτης να καταστραφεί η δεύτερη.

Ωστόσο, και σ’ αυτήν την περίπτωση η «εικόνα» και κατάσταση του Κιλκίς που «αποτυπώθηκε» ακόμη και στην πρόσφατη λαϊκή αγορά, καταδεικνύει την απόσταση μεταξύ των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων και της πραγματικότητας.

Τουλάχιστον, οι κυβερνώντες θα μπορούσαν να είναι πιο ειλικρινής, δίνοντας σαφείς και πειστικές εξηγήσεις γιά τα όποια μέτρα και πείθοντας τους πολίτες γιά την αναγκαιότητα εφαρμογής τους.

Λέγοντας, ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένα απαγορευτικό, την στιγμή που τα δεδομένα επιβάλλουν από μόνα τους ένα άτυπο «απαγορευτικό», απλώς …κοροϊδεύουν τον κόσμο!

Και στις καταστάσεις, που βιώνουμε τέτοιες συμπεριφορές κείνται εκτός πάσης δεοντολογίας, μη τιμώντας κανένα κυβερνητικό σήμα, και ο ορισμός τους ως απαράδεκτων είναι πολύ επιεικής.


Αυτήν είναι η εικόνα της αγοράς του Κιλκίς το Σαββάτο το πρωί στις 9.15

Περισσότερα

Υλοποιήθηκε πρόγραμμα από την Επιμορφωτική και τον εμποροεπαγγελματικό σύλλογο Γουμένισσας

Τριάντα εργαζόμενοι εξέλιξαν το επαγγελματικό τους προφίλ σε συνεργασία με τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Γουμένισσας, μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος ΛΑΕΚ 1-49 […]

Δείτε ακόμα

Εκλογικά μαθήματα

Τι σου είναι όμως οι εκλογές ε; Ένα μεγάλο πανηγύρι, για τους περισσότερους που καταλήγει σχεδόν πάντα σε ανάμεικτα αποτελέσματα. […]