Αντιμέτωπο με το ζήτημα ανεμβολίαστων υπαλλήλων και το “Βοήθεια στο σπίτι” στο Κιλκίς
Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης: “Έχουμε οργανωθεί έτσι ώστε να μην μας επηρεάσει δραστικά αν τυχόν επιμείνουν και οι δέκα μη εμβολιασθέντες”
Το θέμα ανεμβολίαστων υπαλλήλων για την covid-19 ταλανίζει και τις δομές κοινωνικής πρόνοιας των δήμων, καθώς υπάρχουν τομείς, όπως αυτός “Βοήθεια στο σπίτι”, οι οποίοι σχετίζονται με την παροχή βοήθειας και άρα και συγχρωτισμού σε ηλικιωμένα άτομα σε μικρούς κατά βάση οικισμούς των δύο δήμων του νομού μας.
Αν και κατά βάση το φαινόμενο αφορά μόνον τον δήμο του Κιλκίς, όπου ο σχετικός αριθμός είναι αρκετά υψηλός, δέκα εργαζόμενοι, σε σχέση με τον αντίστοιχο της Παιονίας, όπου υπάρχει μόνον μία περίπτωση και πρακτικά δεν τίθεται θέμα.
Θυμίζουμε ότι από την προηγούμενη Τρίτη έχει λήξει η σχετική προθεσμία για τον εμβολιασμό εργαζομένων σε δομές παροχής υπηρεσιών σε ηλικιωμένους και ότι με βάση τις σχετικές διατάξεις προβλέπεται η επιβολή καθεστώτος αναστολής εργασίας για ένα τρίμηνο σε όσους δεν έχουν εμβολιασθεί.
Αν και με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας υπάρχει ακόμη ανοικτό ένα παράθυρο για όσους ενδεχομένως αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και δύνανται να αιτηθούν εξαίρεσης εμβολιασμού, όπως αναφέραμε σε πρόσφατο δημοσίευμα του ο “Μαχητής”.
Μάλιστα όπως δήλωσε ο δήμαρχος του δήμου Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, του δήμου όπου πρακτικά έχει ουσιαστικότερο αντίκτυπο η στάση των δέκα ανεμβολίαστων υπαλλήλων, καθώς αποτελούν κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων στην δομή πρόνοιας, το εν λόγω δικαίωμα δύναται να υποβληθεί και από μέρους όσων εξ αυτών τελούν σε άδεια με ορίζοντα τρείς ημέρες από την επιστροφή τους στην εργασία.
Κάτι το οποίο, όπως σημείωσε, πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση μείωσης του αριθμού των ανεμβολίαστων και κατά συνέπεια στην συνέχιση των υπηρεσιών πρόνοιας σε ευάλωτες ομάδες πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση συνέχισε “η υπηρεσία έχει ουσιαστικά προσαρμοστεί εδώ και ενάμισυ περίπου χρόνο να λειτουργεί λόγω της πανδημίας και της παροχής αδειών ειδικού σκοπού σε εργαζομένους στην δομή, υπό συνθήκες με μικρότερο αριθμό υπαλλήλων και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, καθώς η εφαρμογή του μέτρου αναπλήρωσης με τρίμηνες συμβάσεις όσων τεθούν εν τέλει σε αναστολή εργασίας πρακτικά είναι ανέφικτη”.
Και τούτο διότι, όπως τόνισε πιθανόν να αφορά εξειδικευμένο προσωπικό που δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να εξευρεθεί και κυρίως να είναι λόγω της υφής της εργασίας αποτελεσματικό για τους ωφελούμενους δημότες.
Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, “οι υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να παρέχονται αποτελεσματικά μέσα από το υπάρχον προσωπικό, το οποίο αν χρειασθεί θα ενισχυθεί, όπου είναι εφικτό, μέσα από άλλες υπηρεσίες του δήμου”.
Ο δήμαρχος Κιλκίς την “Ημέρα του νοσηλευτή” με νοσηλεύτριες που εργάζονταν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», παρουσία της διευθύντριας Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Στέλλας Ξάκη