Αντιδράσεις στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστες εκτάσεις 2000 τμ σε Καστανιές, Μαυρονέρι και Λεβεντοχώρι

Πολιτική /

Επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων τριών έργων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε τρεις τοποθεσίες του δήμου Κιλκίς καλείται να γνωμοδοτήσει το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς, κατά την διά τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή του της Παρασκευής 26.2.21.

Πρόκειται γιά:

– Έκταση 1035 από συνολικώς 1.118 στρεμμάτων στην τοποθεσία «Βοσκήσιμα», 1.200 μέτρα δυτικώς των Καστανεών.

– Έκταση 584 στρεμμάτων σε τοποθεσία 900 μέτρων βορείως της Πικρολίμνης και 500 μέτρων νοτίως του Μαυρονερίου.

– Έκταση 325 από συνολικώς 535 στρεμμάτων στην τοποθεσία «Ξινόβουνο», 100 μέτρα δυτικώς του Λεβεντοχωρίου.

Το σύστημα φωτοβολταϊκών συστημάτων στην πρώτη τοποθεσία θα είναι ισχύος 70 ΜW (μεγαβάτ), ενώ σΤις άλλες δύο από 18 ΜW.

Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για κοινόχρηστες εκτάσεις, τις οποίες παραχώρησε το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων χωρίς να ενημερώσει της τοπικές κοινωνίες στην ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία SKGR PV18.

Η κίνηση αυτή έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις περιβαλλοντικών φορέων, που κάνουν λόγο για «ξεπούλημα και αρπαγή δημόσιας γης», αναφέρονται σε «πλήγμα κατά της κτηνοτροφίας, αφού πρόκειται περί βοσκοτόπων» αλλά και κατά του περιβάλλοντος και καλούν τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών αλλά και τους πολίτες γενικότερα να ξεσηκωθούν, εν όψει, μάλιστα, και της προαναφερθείσας συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς.

Από την άλλη, υποστηρικτές επενδύσεων αυτού του είδους τονίζουν, ότι αυτές δ»δεν αφήνουν “αποτύπωμα” στο περιβάλλον, καθώς δεν είναι ρυπογόνες, ενώ και το ρεύμα τους, που είναι υψηλής τάσης, διοχετεύεται στον ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), και όχι στα μέσης τάσης τοπικά δίκτυα.

Πάντως, δεν είναι λίγα και τα ερωτηματικά, ακόμη και σε στελέχη της αυτοδιοίκησης, σχετικώς με το πώς παραχωρήθηκαν οι συγκεκριμένες κοινόχρηστες εκτάσεις από το ΥΠΑΑΤ, υπενθυμίζοντας το ότι, αν επρόκειτο περί ιδιωτικών, το μόνο ζήτημα θα είχε να κάνει απλώς με το περιεχόμενο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων.

Ρόλο – «κλειδί», σε ό,τι αφορά στις γνωμοδοτήσεις του δημοτικού συμβουλίου, θα διαδραματίσουν οι εισηγήσεις της επταμελούς επιτροπής ποιότητας ζωής δήμου Κιλκίς, οι οποίες θα βασίζονται με την σειρά τους στις εισηγήσεις των ενδιαφερομένων τοπικών κοινοτήτων και κοινωνιών.

Ήδη, φορείς αντιτιθέμενοι στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ανωτέρω αναφερόμενες τοποθεσίες ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και στις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και στο Κιλκίς γιά την ημέρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα