«Ανοικτή» η προοπτική ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων Ευρωπού και Τούμπας (Βίντεο)

Ειδήσεις Video /

Στα αρχαιολογικά ευρήματα μιας άγνωστης στο ευρύ κοινό αρχαίας πόλης, με ορατά μνημεία μέχρι τις μέρες μας η οποία ευρίσκεται στον αστικό και τον αγροτικό χώρο της κοινότητας Τούμπας του δήμου Παιονίας στο νομό Κιλκίς, οκτώ χλμ βόρεια από τη γνωστή αρχαία Ευρωπό, την «Ευρωπαίων η Πόλις», γενέτειρα του ηγέτη της θρυλικής δυναστείας των Σελευκιδών, του Σελεύκου Α’ του Νικάτορα, ξεναγήθηκε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Παιονίας Κωνσταντίνο Σιωνίδη και τον πρόεδρο της κοινότητας Πέτρο Αριαντζή.

Στα σπουδαία για την χώρα μας και την περιοχή αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία παρ΄ ότι έχουν συληθεί ολοκληρωτικά στο διάβα των χρόνων, εξακολουθούν να παραμένουν πολιτιστική κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας την ξενάγηση πραγματοποίησε η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη.

Κατά την διάρκεια της ο κ. Γεωργαντάς ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών αλλά και το γενικότερο πλάνο της εφορίας για την δημιουργία ουσιαστικά ενός ενιαίου αρχαιολογικού, που θα περιλαμβάνει μία διαδρομή συνδεόμενη με την υποδομή των αρχαίων χρόνων από την περιοχή της αρχαίας Ευρωπού μέχρι την περιοχή του ποταμού της Γοργόπης, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και ευρήματα για μία ακόμη αρχαία πολιτεία.

Ένα πρόγραμμα για την εκτέλεση του οποίου η κ. Στρατούλη ζήτησε την βοήθεια του κ. Γεωργαντά, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα, τονίζοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθούν από πλευράς του αρμοδίου υπουργείου πολιτισμού «ευχάριστα νέα προς την κατεύθυνση αυτή».

Αναλυτικά τα της ξενάγησης και των σχετικών δηλώσεων μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο σχετικό βίντεο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα