Αγροτικά

Ανησυχίες γιά το μέλλον εξέφρασαν οι νέοι αγρότες στην ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη ανησυχία τους γιά την πορεία της ελληνικής γεωργίας και το μέλλος της διατυπώνουν νέοι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του δήμου Κιλκίς.
Ομάδα εξ αυτών με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Λαζαρίδη δημοσιοποίησε τους προβληματισμούς της κατά την διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ γιά τα αγροτικά θέματα, με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή Κιλκίς του κόμματος Θεόδωρο Παραστατίδη, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 1.3.15, στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς.

Ειδικότερα, υπ’ όψιν του κ. Παραστατίδη και των στελεχών του αγροτικού τομέα της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκαν, με την προσυπογραφή, συνηγορία και υποστήριξη και παλαιοτέρων παραγωγών, εκ μέρους των οποίων μίλησε ο αγρότης και πρώην υπάλληλος της πρώην ΕΑΣ Κιλκίς Κυριάκος Λαζαρίδης, τα εξής:
«Φτάσαμε στο σήμερα 2015 και δεν γνωρίζουμε αν θα γίνουν μεταβιβάσεις δικαιωμάτων από τα ιστορικά δικαιώματα καθώς επίσης αν θα μας διατεθούν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα. Πόσα και με ποια αξία;
Την περσινή περίοδο ΟΣΔΕ 2014 οι αρμόδιοι του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ μας έλεγαν ότι δεν θα γίνουν μεταβιβάσεις και καλό είναι να γίνουν στο ΟΣΔΕ του 2015. Τώρα ακούμε ότι είναι επικίνδυνο να κάνουμε μεταβιβάσεις μέσα στο 2015, θα πρέπει να περιμένουμε την ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ και να κάνουμε το 2016. Ήδη χάνουμε (2) δύο χρόνια από το πρόγραμμα ως προς την υλοποίηση του. Αφού τα δικαιώματα είναι ΤΙΤΛΟΙ ιδιοκτησίας των ΑΓΡΟΤΩΝ με συγκεκριμένη αξία γιατί να μην μεταβιβάζονται απλά χωρίς αγροτεμάχια, ακόμα και με συμβόλαια; Γιατί δεν γίνονται άμεσα και γρήγορα και υπάρχει τόσος χαμένος χρόνος. Συνοπτικές διαδικασίες στο θέμα των Νέων Γεωργών.

Σχέδια Βελτίωσης. Μέχρι πότε θα περιμένουμε οι νέοι αγρότες να εγκριθούν – ν’ ανοίξουν τα καινούργια προγράμματα για να ενταχθούμε στα σχέδια βελτίωσης νέων αγροτών για μηχανολογικό και κτηνοτροφικό εξοπλισμό; Μέσα στο 2015 θα ανοίξουν προγράμματα; (Α΄ εξάμηνο 2015)
Στην εξαγγελία των κυβερνητικών θέσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκινά με το εξής: «Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΛΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ – ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ» ΤΟ ΟΣΔΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. Αυτή θα είναι μια πραγματική ανατροπή που χρόνια τώρα καμία κυβέρνηση δεν το κατάφερε… Επιτέλους έστω και καθυστερημένα ας αρχίσουν οι πρώην Δ/νσεις Γεωργίας με το αξιόλογο προσωπικό που έχουν και το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων να τραβήξουν – να σύρουν την χώρα μας στην παραγωγική διαδικασία. Επιδοτήσεις από την παραγωγική διαδικασία, και όχι αέρα. Να γίνουμε παραγωγικοί, πλεονασματικοί όχι ελλειμματικοί και εισαγωγή όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας μας βίωσε και βιώνει μία από τις δυσκολότερες χρονιές το 2014 με σοβαρές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά. Οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν χρειάζονται άμεσα βοήθεια για ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου τους, ενώ είναι ανάγκη να υπάρχουν συνεχώς διαθέσιμοι πόροι, τα απαραίτητα δηλαδή χρηματοδοτικά προγράμματα για την συνεχή θωράκιση και την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Έγκαιρες άμεσες γρήγορες αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ και άλλων προγραμμάτων. Παρέμβαση του Κράτους – Υπουργείου Αγρ. Αν/ξης με τιμές παρέμβασης – εκκίνησης των τιμών. Διασφάλιση της τιμής του παραγωγού, όχι προς τα κάτω όπως συμφέρει τις εταιρείες (Αγορανομικές διατάξεις). Κανένας ευρωπαϊκός κανονισμός δεν το απαγορεύει να ελέγχει κάθε κράτος και να προστατεύει τους πολίτες του.
Πρόταση: Στους κτηνοτρόφους που κάνουν πάχυνση αρσενικών βοοειδών να τους δοθεί όπως τα προηγούμενα χρόνια επιδότηση σφαγείου 290 ευρώ. Όπως ίσχυε παλιότερα. Σε ποια κτηνοτροφική Μονάδα στην Ελλάδα χρειάζεται βοσκότοπος για τα αρσενικά βοοειδή; Στήριξη πραγματική στον έλληνα κτηνοτρόφο μόνο στην παραγωγή. Κρέας – γαλακτοκομικά προϊόντα. Μόνο τέτοια κίνητρα θα οδηγήσουν την χώρα να εξάγει αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Έτσι θα πάψουμε να εισάγουμε τα ξένα προϊόντα, που δεν ξέρουμε από ποια χώρα παράγονται και από ποια χώρα έρχονται. Αλλάζουν μόνο ταξιδιωτικά έγγραφα. Στα τελωνεία αμφιβάλλω να ελέγχονται όλα από κτηνιατρικούς και υγειονομικούς ελέγχους.

Κόστος Γεωργικών Εφοδίων. Έλεγχος στις τιμές πώλησης: σπόρων – λιπασμάτων – Φυτοφαρμάκων κλπ. Οι μόνες που κερδίζουν είναι οι εταιρείες να μην τις αναφέρω, εγχώριες και πολυεθνικές. Έλεγχος στο ποσοστό κέρδους των εταιρειών (Αγορανομικές διατάξεις) Να ληφθούν μέτρα στοχευμένα που αφορούν:
1. Ρύθμιση των αγροτικών χρεών (κόκκινα δάνεια) πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων των αγροτών ιδίως αυτά που έχουν να κάνουν με την γη (χωράφια) μηχανήματα αγροτικά, αποθήκες κλπ.
2. Επαναφορά του ΟΣΔΕ στο σπίτι του όπως λέει και ο Αν/της Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και επαναφορά όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης στην Εθνική Αποστολή για την οποία δημιουργήθηκαν την ανασύνταξη – ανασύσταση όλων των πρώην υπηρεσιών Δ/νσεων Γεωργίας Δ/νσεις Δασών και Δασαρχείων και κατόπιν συνεργασίας φορέων Δήμων και Περι/κών Διοικήσεων από κοινού ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σε αγαστή και συνεχή απρόσκοπτη συνεργασία με τους γεωργοκτηνοτρόφους μας να παράξουμε σ’ αυτήν την χώρα τα καλύτερα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα που είναι μοναδικά στον κόσμο. Η χώρα μας – ο τόπος μας είναι παράδεισος, αλλά μάλλον την καλλιεργούν και την διαφεντεύουν λάθος άνθρωποι. Ήρθε η ώρα της πραγματικής ΑΛΛΑΓΗΣ. Είναι η ώρα που όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ήρθε η ώρα που ο σπόρος που έσπειρε ο Μαρίνος Αντύπας ξεκινώντας από το ΚΙΛΕΛΕΡ για καλύτερες μέρες για τον έλληνα αγρότη να βρει δικαίωση.

ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ: Πρόταση: Έχει κατατεθεί φάκελος στην Δ/νση Αγρ/κής Ανάπτυξης Κιλκίς (περιφ/κή Δ/ση Κιλκίς) με υπογραφές για αναδασμό. Να προχωρήσει, να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ όπως έχει γίνει και σε άλλους Νομούς και έχει υλοποιηθεί. Έχουμε βαρεθεί ν’ ακούμε για αναδασμούς από τους παππούδες μας και αναδασμό δεν βλέπουμε. Στην Τέρπυλλο και στους οικισμούς: Διπόταμο – Μεταξοχώρι τα 30.000 περίπου στρέμματα, καλλιεργούνται το πολύ από 30 αγρότες που διαθέτουν αγροτικά μηχανήματα αλλά δηλώσεις ΟΣΔΕ δηλώνουν περίπου 300 δικαιούχοι καλλιεργητές. Οι επιδοτήσεις πηγαίνουν στους ιδιοκτήτες των χωραφιών μέσω των ενοικίων.

ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ: Σε συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Δ/νσεις Γεωργίας – Δ/νσεις – Δασών – Δασαρχείων – Δήμων Περιφ/κών Διοικήσεων – ΟΠΕΚΕΠΕ) να προβούν στην ορθή και σωστή αποτύπωση των βοσκήσιμων εκτάσεων με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη ροή των Κοινοτικών πόρων όχι στο κόψιμο επιδότησης των κτηνοτρόφων λόγω έλλειψης βοσκοτόπων. (αρσενικά βοειδή – βοσκότοποι).
Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης. Καθιέρωση ημερομηνιών (στάνταρς) πληρωμής όλων των ενισχύσεων που αφορούν τον Έλληνα Γεωργοκτηνοτρόφο.
• Τιμές εκκίνησης των αγροτικών προϊόντων, έχοντας υπόψη τις τιμές Δημοπρατηρίων – Χρηματιστήριο κλπ.
• Αγορονομικές διατάξεις στις τιμές των αγροτικών εφοδίων (σπόροι – λιπ/τα – φυτοφάρμακα κλπ. ) έλεγχος κέρδους των εταιρειών.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Η πρότασή μου για την φορολόγηση των αγροτών είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από το ισχύον φορολογικό σύστημα της παλιάς κυβερνητικής νομοθεσίας (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13 % τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου 55%, αυτοτελή φορολόγηση αγροτεμαχίων – ΕΝΦΙΑ – σε γεωργικές αποθήκες και σταυλικές εγκαταστάσεις και στόχο έχει να ανακουφίσει τον αγροτικό κόσμο και να δώσει ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ.

Προτείνω
Την εφαρμογή δικαίου, απλού και αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος. Εφαρμογή συστήματος υπολογισμού του αγροτικού εισοδήματος με σκοπό αφενός την εξυγίανση του κυκλώματος επιστροφής ΦΠΑ και των εικονικών τιμολογίων, την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων και την αποφυγή άσκοπης διοικητικής και οικονομικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων οικογενειακών εκμεταλλεύσεων. (Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Αγρ. Αν/ξης και Τροφίμων κος Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι το πρώτο που βρήκε στο συρτάρι του είναι επιβολή ποινής προστίμου από την ευρωπαϊκή επιτροπή ποσού 1.500.000,00 Ευρώ καθώς επίσης και το οποίο καλούνται να επιστρέψουν οι Έλληνες αγρότες.
Ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους έλληνες φορολογουμένους. (Ατομικό αφορολόγητο όριο 12.000,00 ευρώ και 15.000,00 ευρώ για τους Νέους Αγρότες οι οποίοι εντάσσονται στα προγράμματα αυτά για μια (5)ετία). Περισσότερες φορολογικές κλίμακες και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

Κατάργηση της προκαταβολής φόρου
Φοροαπαλλαγή για μια πενταετία σε νέους αγρότες
Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα και με βάση τα στοιχεία του περιουσιολόγιου καθώς επίσης και σε ποιες περιοχές είναι τα αγροτεμάχια – ορεινές – μειονεκτικές περιοχές – ποτιστικά ή ξηρικά αγροτεμάχια και γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος από την ιδιοχρησιμοποίηση αγροτικής γης και ακινήτων μεταξύ των μελών μιας οικογένειας ανεξαρτήτου επαγγέλματος όταν είναι για γεωργική χρήση.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια – γεωργικές αποθήκες – εγκαταστάσεις – κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.λ.π. (αντλιοστάσια)

Όχι στην φορολόγηση των αγροτικών μηχανημάτων είναι εργαλεία παραγωγής. (έσοδα – έξοδα = κέρδος)
Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης των αγροτών της υπαίθρου – των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας μας. Άλλα τα τεκμήρια στο χωριό και άλλα στην Αθήνα.
Εκκρεμεί η έκδοση της «βασικής» ερμηνευτικής απόφασης για την φορολογία των αγροτών και αγροτικών επιδοτήσεων – αποζημιώσεων (αν φορολογούνται οι επιδοτήσεις, πώς και πότε φορολογούνται;)
Τι θα ισχύσει στις περιπτώσεις όταν ένας αγρότης – κτηνοτρόφος ιδιοκαταναλώνει τα παραγόμενα αγροτικά του προϊόντα; π.χ. σπόρους – ζωοτροφές κλπ.
Θα ισχύει και για τους αγρότες η δυνατότητα δεδομένου του επηρεασμού του κέρδους από τις καιρικές συνθήκες) η γενική διάταξη της μη δυνατότητας μεταφοράς στο επόμενο έτος, τυχόν φορολογικής ζημιάς, όταν ο αγρότης έχει «τεκμήρια διαβίωσης»; Γι’ αυτό προτείνω την κατάργησή τους.
Προτείνω μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 55% στο 27,5%.
Προτείνω την φορολογική αναγνώριση της εργασίας των μελών της αγροτικής οικογένειας του ίδιου αγρότη με ημερομίσθια απασχόλησης έστω και κατά προσέγγιση τα οποία θα εκπίπτουν ως δαπάνες στα έξοδα.
Επίσης να καλυφθεί το κόστος της τήρησης λογιστικών βιβλίων σε λογιστικά γραφεία όπου σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 300,00€ μέχρι και 600,00€ από ευρωπαϊκά προγράμματα (Αφορά παλαιότερη ξεχασμένη «δέσμευση» της παλιάς κυβέρνησης).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συγχαρητήριο του «Μαχητή»

Το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» συγχαίρει θερμά την Χριστίνα Ζώτου από τον Καμπάνη: -Για τις άριστες κύριες και μεταπτυχιακές σπουδές […]