Αγροτικά

Ανδρέας Βεργίδης: «Να έχουν προτεραιότητα οι αγρότες στις δημοπρασίες για τις δημόσιες εκτάσεις για ΑΠΕ»

Την τροποποίηση του νόμου 4061/2012, με την οποία θα διασφαλίζεται ουσιαστικώς η στήριξη του εισοδήματος των γεωργών και κτηνοτρόφων της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, ζητεί, με επιστολή του προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης & τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«…Ειδικότερα, ο κ.Βεργίδης αναφέρεται στο θέμα των δημοπρασιών δημόσιων εκτάσεων γιά γεωργική και κτηνοτροφική χρήση, τονίζοντας ότι «στο νομό μας πληθαίνουν συνεχώς οι περιπτώσεις στις οποίες πλειοδοτούν παραγωγοί μη μόνιμοι κάτοικοί του σε δημοπρασίες δημόσιων εκτάσεων, σύμφωνα με το άρθρο 4. του ν.4061/2012 γιά γεωργική και κτηνοτροφική χρήση ή έρχονται πρώτοι σε σειρά κατάταξης με την διαδικασία της μοριοδότησης».

«Αυτό», προσθέτει, «έχει ως αποτέλεσμα να μένουν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρίς εκτάσεις γιά καλλιέργεια και απώλεια δικαιωμάτων και επιδοτήσεων από την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ). Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε δυσχερή θέση αγρότες και κτηνοτρόφους της παραμεθόριας ΠΕ, οι οποίοι έχουν ως μοναδική «πηγή» εισοδήματος τον πρωτογενή τομέα».

Σύμφωνα με τον κ.Βεργίδη «πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο, να κατοχυρώνουν κάτοικοι άλλων νομών δημόσιες εκτάσεις πολλών στρεμμάτων μόνο γιά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), με αποτέλεσμα η γη να μένει ακαλλιέργητη και εγκαταλειμμένη».

«Ως εκ τούτου», τονίζει ο κ. Βεργίδης «προτείνουμε να γίνει τροποποίηση του ν.4061/2012, στην οποία να αναφέρεται ρητά ότι κατά τη διαδικασία των δημοπρασιών του άρθρου 4 να προηγούνται οι δημότες, μόνιμοι κάτοικοι των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων, στις οποίες βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο και δευτερευόντως μόνιμοι κάτοικοι δήμου της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο και, ελλείψει των παραπάνω, να προχωρά η διαδικασία δημοπρασίας με τους υπόλοιπους υποψηφίους».

Όσον αφορά δε στην διαδικασία της μοριοδότησης, ο κ. Βεργίδης προτείνει «να αυξηθούν τα μόρια στους δημότες μόνιμους κάτοικους της περιοχής».

Στην ίδια επιστολή ο κ. Βεργίδης υπογραμμίζει άλλα δύο προβλήματα, που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4061/2012 στην ΠΕ Κιλκίς και καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, γιά το θέμα της απώλειας εκτάσεων βοσκής και εισοδήματος των κτηνοτρόφων από την εγκατάσταση ΑΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κιλκίς προτείνει τη θέσπιση ορίου μέγιστης κάλυψης σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) γιά κάθε περιφερειακή ενότητα, καθώς και την εξαίρεση των κοινόχρηστων εκτάσεων από την εγκατάσταση ΑΠΕ.

«Μια τέτοια εξέλιξη», σημειώνει, «θα αποτελούσε ασπίδα προστασίας άλλων τομέων της οικονομίας, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία και διαφύλαξης εκτάσεων βοσκής στην ΠΕ Κιλκίς.

Γιά το ίδιο θέμα, τον Νοέμβριο του 2019, ο αντιπεριφερειάρχης είχε αποστείλει στο ΥΠΑΑΤ έγγραφο, το οποίο επισυνάπτεται στη νέα επιστολή του, και με το οποίο ενημέρωνε «για τον κίνδυνο που φαινόταν να έρχεται σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών μας, για απώλεια εκτάσεων βοσκής στην ΠΕ Κιλκίς».

Στο έγγραφο «αναφερόμασταν στις κοινόχρηστες εκτάσεις της ΠΕ Κιλκίς, γιά τις οποίες εμφανίζονταν ως ενδιαφερόμενες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΑΠΕ) κάποιες εταιρείες, δημιουργώντας αυτομάτως έλλειψη στους ήδη ελλειμματικούς βοσκοτόπους του Κιλκίς. Ως αποτέλεσμα της μειώσεως των εκτάσεων των βοσκοτόπων είναι η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων της ΠΕ Κιλκίς μέσω της ενιαίας ενισχύσεως (ΟΣΔΕ)».

Στην συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς αναφέρει: «Θεωρήσαμε ότι το πρόβλημα που γνωστοποιήθηκε θα έβρισκε λύση. Παρά ταύτα, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συνεχώς παραχωρήσεις γιά χρήση μεγάλων δημόσιων εκτάσεων άνω των 100 στρεμμάτων ανά περίπτωση, με απόφαση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης & τροφίμων, με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές του νομού μας.

Ο νομός μας, είναι ήδη ελλειμματικός σε βοσκοτόπους, και με τις ως άνω παραχωρήσεις, το πρόβλημα επιτείνεται, με αποτέλεσμα να αντιδρούν εντόνως οι μόνιμοι κάτοικοι της ΠΕ Κιλκίς.Επί πλέον, διαπιστώνεται ότι οι τιμές μίσθωσης του ΥΠΑΑΤ είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις τιμές μίσθωσης ιδιωτικών εκτάσεων στο νομό μας για τον παραπάνω σκοπό, που σύμφωνα με τα συμβόλαια των εταιρειών με ιδιώτες ξεπερνούν τα 250 ευρώ ανά στρέμμα».

Ο κ.Βεργίδης επισημαίνει ότι «η έως σήμερα νομοθεσία δεν προβλέπει ανώτατο ποσοστό κάλυψης γιά μία περιοχή, δημιουργώντας, έτσι, δεδομένα, που επηρεάζουν εντόνως, κυρίως δε αρνητικώς, την αγροτική οικονομία στην περιοχή (πρωτογενής τομέας). Και αυτά συμβαίνουν σε μία περιοχή, η οποία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ κατατάσσεται τοςστην πέμπτη θέση πανελλαδικώς στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος».

Ο κ. Βεργίδης αναφέρεται και στην περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, τονίζοντας: «Δυστυχώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για περιβαλλοντικό κόστος, το οποίο δεν μοιάζει αμελητέο στην περιοχή, λόγω αναρμοδιότητος, στον αγροδιατροφικό, όμως, τομέα, σίγουρα τα αποτελέσματα θα είναι καταστρεπτικά, εάν συνεχισθεί αυτός ο ρυθμός και η υλοποίηση των αιτήσεων εγκατάστασης.

Προτείνουμε να θεσπιστεί ένα όριο μέγιστης κάλυψης σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ γιά κάθε ΠΕ, καθώς και την εξαίρεση των κοινόχρηστων εκτάσεων από την εγκατάσταση ΑΠΕ, ώστε να μην βλάπτονται άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα