Αγροτικά

Αναζητούνται λύσεις για τον τομέα του κάστανου

Για τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοοί στην περιοχή του όρους Παίκου στον δήμο Παιονίας συζήτησε το Σάββατο 7.3.20 ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς σε συνάντηση του με τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστανοπαρωγών Παιονίας στην Γρίβα παρουσία του αντιδημάρχου της δημοτικής ενότητας Γουμένισσας Ευαγγέλου Νίτση.

Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο “αγκάθι” για ένα από τα κορυφαία προϊόνταδιατροφής που παράγει ο νομός μας και μάλιστα με εξαγωγική πορεία του καστάνου Παίκου είναι το γεγονός ότι στην πλειονότητα του παράγεται από δένδρα ευρισκόμενα σε δασικές εκτάσεις.

Γεγονός που καθορίζει και την στρατηγική η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί σε συνεργασία και με τους πολυαριθμότερους Θεσσαλούς καστανοπαραγωγούς για την διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ ,αλλά και στο μεσοδιάστημα, καθώς η καλλιέργεια τους σε δασικές εκτάσεις συνδέεται με την παροχή των επιδοτήσεων αλλά και ευρύτερα με το καθεστώς άρδευσης των καστανοχώραφων.

Εξ ου και η πρόσφατη παρέμβαση ,όπως τονίσθηκε και στην συνάντηση με τους παραγωγούς, από πλευράς του υπουργείου περιβάλλοντος για την αναστολή της αποδεικτικής ισχύος των δασικών χαρτών, η οποία επιτρέπει για την τρέχουσα μεταβατική περίοδο την συνέχιση την προσφερομένων επιδοτήσεων.

Κάτι το οποίο όμως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από ελληνικής πλευράς σε μόνιμη βάση ενόψει της νέας ΚΑΠ και της επερχόμενης οριστικής προκήρυξης των δασικών χαρτών, καθώς όπως συμβαίνει και στους στους πέντε ορεινούς οικισμούς της περιοχής Γρίβας, Καστανερής, Κάρπης, Πενταλόφου, Ομαλού το κάστανο παράγεται σε δένδρα εντός δασικών εκτάσεων και αυτό το οποίο έχει ουσιαστικό περιεχόμενο είναι οι εν λόγω εκτάσεις να καταστούν επιλέξιμες, τόσο στο μεταβατικό στάδιο, όσο και μακροπρόθεσμα με την ψήφιση της νέας ΚΑΠ.

Και τούτο διότι η καταβολή των επιδοτήσεων δεν είναι το πρώτο ζητούμενο για την συνέχιση της παραγωγής καστάνου, όπως επεσήμανε ο κ. Νίτσης, αλλά η προοπτική αύξησης της, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την δυνατότητα άρδευσης του συνόλου των καστανοτεμαχίων, όπως για παράδειγμα στο καστανοτεμάχιο της Γρίβας όπου μόλις το 20% αρδεύεται.

Αυτό, όπως τονίσθηκε από πλευράς όλων των αρμοδίων παραγόντων της συνάντησης και από πλευράς του κυβερνητικού αξιοωματούχου, θα προδώσει την ζητούμενη προοπτική για ένα από τα κορυφαία προϊόντα διατροφής στον δήμο Παιονίας και μάλιστα με εξαγωγική διάθεση, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα