Αγροτικά

Αναβαθμίζεται από το Δασαρχείο το οδικό δίκτυο στο Πάικο


Ένα σημαντικό αριθμό έργων ενταγμένων σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ υλοποιεί ετούτη την περίοδο το δασαρχείο Γουμένισσας.
Έργα, τα οποία σχετίζονται με την βελτίωση βατότητας σε δασικούς δρόμους, όπως του δρόμου Δρεβένου-Πλαγίων, με αρχικό προϋπολογισμό 225.280 ευρώ, που συμβασιοποιήθκε στις 119.398,40 ευρώ και της λίμνης Μεταλλείου-δασικής τοποθεσίας Γεωργάκη-ξινού νερού-Βαργίδα Λιβαδίων, με αρχικό προϋπολογισμό 878.860 ευρώ που συμβασιοποιήθηκε στις 532.965,40 ευρώ.

Ταυτοχρόνως, με τον εμπλουτισμό-ανανέωση βλάστησης περιαστικών δασών της περιοχής ευθύνης του με αρχικό προϋπολογισμό 350.000 ευρώ, που συμβασιοποιήθηκε στις 160.966,41 ευρώ.
Έργα, τα οποία σχετίζονται με θέματα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών συμβάλλοντας, εκτός των άλλων, στην ευκολότερη πρόσβασή τους στην φύση αλλά και στην ασφάλειά τους σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαϊών, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μέσω των πόρων που εκταμιεύονται γιά την κατασκευή τους.

Χρηματοδοτήσεις και πόροι κατά πολύ υψηλότεροι σε σχέση με τις αντίστοιχες κρατικές επιδοτήσεις, που ανέρχονται σε μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, περίπου 20.000 ευρώ γιά την διαχείριση, των δασών και 30.000 με 35.000 ευρώ γιά την εκτέλεση των υλοτομικών δραστηριοτήτων του δασαρχείου, όπως δήλωσε στην «Η» ο δασάρχης Γουμένισσας Αντώνιος Τζάκος.

Και τούτο διότι, όπως ανέφερε, προορίζονται για παρεμβάσεις σε μία περιοχή 750.000 στρεμμάτων ξεχωριστού κάλλους που περιλαμβάνουν περίπου 390.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.
Βεβαίως, το σημαντικότερο στοιχείο γιά τα δάση, και δη γιά τις 110.000 στρεμμάτων του δημοτικού δάσους Παιονίας των 27.000 του κατεχομένου από ιδιώτες στην Κούπα και των λοιπών 262.500 στρεμμάτων του ελληνικού Δημοσίου, εξακολουθεί να παραμένει αυτό της ετήσιας διαχείρισής των.

Γι’ αυτό κια αποτελεί κρίσιμο και συνάμα συγκριτικό πλεονέκτημα του δασαρχείου Γουμένισσας το γεγονός, ότι η εν λόγω διαχείριση ένταξης σε χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα ουσιαστικώς υλοποιούνται και προωθούνται μέσω μελετών, που η ίδια η υπηρεσία εκπονεί.
Μέρος αυτής της διαχείρισης σχετίζεται με την υλοτόμηση των δασών από πλευράς του δασαρχείου αλλά και των οκτώ δασικών συνεταιρισμών με 100 περίπου ενεργά μέλη που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με ετήσια παραγωγή ξύλου 40-50 χιλιάδων κυβικών μέτρων.

Ένα σημαντικό μέρος εξ αυτών, περίπου στις 20.000 κυβικών μέτρων, χρησιμοποιείται ως καυσόξυλα είτε γιά ατομικές ανάγκες, είτε προς πώλησιν.
Οι ποσότητες αυτές, είτε ξυλεύονται από τους ίδιους τους κατοίκους είτε μέσω των συνεταιρισμών, από τις συστάδες δένδρων που ορίζει ανά περιοχή με σχετικές ρυθμιστικές διατάξεις του το δασαρχείο.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσεως και της αυξήσεως ζητήσεως σε καυσόξυλα, προσφέρεται η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό το υλικό θέρμανσης χωρίς το κόστος της πρώτης ύλης και σε κατοίκους που το έχουν ανάγκη, από ολιγότερο ορεινές περιοχές.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα