Πολιτική

Αναβάθμιση παιδικών σταθμών ζητούν σύλλογος γυναικών και ΠΑΜΕ

Την αγωνία και την ανάγκη των λαϊκών οικογενειών, ιδιαιτέρως των μητέρων, είτε είναι εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, είτε άνεργες, να εξασφαλίσουν μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Κιλκίς εξέφρασαν σε επίσκεψη τους στην αρμόδια πρόεδρο του νομικού προσώπου Αικατερίνη Γιαννακούλα-Ζιούτα αντιπροσωπεία του συλλόγου γυναικών Κιλκίς και της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Οι θέσεις των αντιπροσωπειών, σχετικά με την προσχολική αγωγή ως δικαίωμα – ανάγκη λαϊκή και όχι ως εμπόρευμα εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης αλλά και εγγράφως από το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσαν.
Από την αναλυτική ενημέρωση τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν είναι:

• Παλαιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων που στεγάζουν τα βρέφη και νήπια, τα οποία φιλοξενούνται στους σταθμούς, έλλειψη σύγχρονων, κατάλληλα διαμορφωμένων χώρων.
• Οι ελλείψεις, τα κενά σε εξειδικευμένο όσο και σε βοηθητικό προσωπικό.
• Η περιορισμένη δυνατότητα να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους γονείς, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα βρεφικά τμήματα και λόγω έλλειψης προσωπικού.
Οι δυο αντιπροσωπείες έθεσαν προς την κ. Γιαννακούλα-Ζιούτα την άποψή τους για τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα, που τελικά οδηγούν το σύνολο των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων εκτός προσχολικής αγωγής.
Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν και η σημερινή, υλοποίησαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις οι οποίες υπαγορεύθηκαν από την Ε.Ε., υλοποιήθηκαν και εφαρμόζονται ακόμα σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως και στην χώρα μας με τα ίδια άσχημα αποτελέσματα για τις λαϊκές οικογένειες. Άρα το πρόβλημα δεν είναι απλώς διαχειριστικό, δεν προέκυψε και δεν διογκώθηκε από άγνοια, από έλλειψη ολοκληρωμένης γνώσης, αντίστοιχου λειψού σχεδιασμού, από κακούς υπολογισμούς.
Η υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών προχώρησε με την ανοχή όμως και των δημοτικών αρχών. Η μεταφορά στην τοπική διοίκηση εξολοκλήρου της λειτουργίας των σταθμών, χωρίς κονδύλια, άνοιξαν την πύλη για να κυριαρχήσει και να εφαρμοστεί η λογική του δήθεν εφικτού και του μικρότερου κακού (π.χ. η επιβολή τροφείων). Η εφαρμογή όμως αυτών των κατευθύνσεων, κατάντησαν λόγω των συνεχών περικοπών στη χρηματοδότηση, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σαν «υπηρεσίες φύλαξης». Αντιμετωπίζεται η διαπαιδαγώγηση του παιδιού και ο παιδικός σταθμός ως οικογενειακή υπόθεση – εμπόρευμα με υπηρεσίες, όπως τις αποκαλούν, «προσβάσιμες και προσιτές οικονομικά», ώστε να πληρώνονται όλα από την τσέπη μας.

Αγωνιζόμαστε ώστε:
 Η λειτουργία των παιδικών σταθμών να είναι ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με επαρκές ειδικευμένο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, παιδαγωγικό πρόγραμμα, ασφάλεια, διατροφή, σύμφωνα με τις ανάγκες της ηλικίας των βρεφών – νηπίων.
Αποκλειστικά κρατικοί, δωρεάν, σύγχρονοι και ασφαλείς βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά Ελλήνων ή μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Διεκδικούμε ανυποχώρητα:
 Παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού.
 Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο υπουργείο παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
 Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός.
 Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 Να μην γίνει καμμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με εξάωρο, πενθήμερο, τριαντάωρο.
 Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση και ενίσχυση των δημόσιων δομών».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα