Αντισυνταγματικό έκρινε ομοφώνως το Ελεγκτικό Συνέδριο τις παρατάσεις συμβάσεων στην καθαριότητα

Πολιτική /
Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σε νέα φάση εισέρχεται το θέμα των εργαζομένων με συμβάσεις στους τομείς καθαριότητας των δήμων ύστερα από την πρόσφατη δημοσιοποίηση της ομόφωνης απόφασης κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας του νόμου 445/2017 της κυβέρνησης, που έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Και τούτο διότι η εν λόγω απόφαση, αν και ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, με βάση τα όσα είχαν διαρρεύσει γύρω από το σκεπτικό της, ανατρέπει, μεταξύ άλλων, και τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί από την πρόσφατη (6 Ιουνίου) απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να θεωρήσει ως ακυρωτέα την απόφαση λύσης σύμβασης (διμήνων) σε δεκατρείς εργαζόμενους του δήμου Κιλκίς και πιθανότητα σε δύο αντίστοιχες περιπτώσεις του δήμου Παιονίας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δύο δήμοι της περιφερειακής ενότητάς μας είχαν προχωρήσει στις εν λόγω λύσεις συμβάσεων, διότι αφορούν σε περιπτώσεις εργαζομένων, που θα συμπλήρωναν το απαγορευτικό όριο των 24 μηνών σε συνάψεις διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ωρισμένους χρόνου.

Κάτι, που σημαίνει, ότι μετά τις σχετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρακτικώς θεωρείται πολύ δύσκολο να μην γίνουν αποδεκτές από πλευράς της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 του ν. 3463/2000 στην έδρα της αποκεντρωμένης διοικησης στην Θεσσαλονίκη, οι προσφυγές που θα κατατεθουν από πλευράς των δύο δήμων, αρχής γενομένης του Κιλκίς, κατά της επίμαχης ακυρωτικής απόφασης.

Ηδη οι δημοσιοποιήσεις των αποφάσεων, που επί της ουσίας είναι δύο (η πρώτη αφορά στην αντισυνταγματικότητα του νόμου 445/2017 που ελήφθη ομοφώνως και η δεύτερη το άρθρο 25 του επίμαχου νόμου, γιά νομιμοποίηση δαπανών μισθοδοσίας των προσληφθέντων) που είχε θεσπισθεί γιά να αρθεί το αδιέξοδο το οποίο είχε δημιουργηθεί απο την άρνηση θεώρησης των σχετικών ενταλμάτων πληρωμής στον έλεγχο νομιμότητας από Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίνοντας κατά πλειοψηφία οτι θεσπίσθηκε κατά παράκαμψη της αρχής της νομιμότητας, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στους ΟΤΑ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Μέλη, που κατέλαβαν χθες το πρωί τα γραφεία του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και μετά από συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου αποχώρησαν, ενώ σε κινητοποίηση ετοιμάζονται να προχωρήσουν σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και οι συμβασιούχοι του δήμου Παιονίας.

Σημειώνεται, ότι η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρακτικά σηματοδοτεί και το μέλλον των υπολοίπων συμβασιούχων στους δύο δήμους, αρχής γενομένης γι’ αυτούς του δήμου Κιλκίς, που συμπληρώνουν 24μηνο στις 24 Ιουνίου και οι αντίστοιχοι του δήμου Παιονίας στις 30 Ιουνίου.

Βεβαιως, πρακτικώς θέμα καταβολής δεδουλευμένων δεν τίθεται διότι οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στην διαδικασία κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά των δήμων, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις η θετική κατά πάσα πιθανότητα γιά τους εργαζόμενους αποφαση γιά τους συμβασιούχους του δήμου Κιλκίς αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα καθώς η υπόθεση έχει εξετασθεί από το ειρηνοδικείο του Κιλκίς πριν από μερικές εβδομάδες.

ΚΕΔΕ: Ανίκανος ο κ. Σκουρλέτης να δώσει λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εσωτερικών προσωπικά, εξαπολύει η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της αναφορικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παράταση των συμβάσεων καθαριότητας στους ΟΤΑ, κάνοντας λόγο για «ανευθυνότητα» κυβερνητικών στελεχών που χειρίστηκαν το θέμα, αλλά και για «ανικανότητα» του υπουργού «να δώσει λύσει στο πρόβλημα που δημιούργησαν οι αδιέξοδες πολιτικές επιλογές του στο θέμα των συμβασιούχων».

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η παραμονή του στη θέση που κατέχει, βλάπτει σοβαρά την αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους της, τους πολίτες» καταλήγει η ΚΕΔΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της 9ης Γενικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 10ης Μαΐου 2017, σύμφωνα με τα οποία κρίθηκε, ομόφωνα, ότι η διάταξη του άρθρου 16 του ν.4429/2016, που προβλέπει την αυτοδίκαιη παράταση των συμβασιούχων Καθαριότητας ΟΤΑ έως 31.12.2017, αντιβαίνει στις συνταγματικές επιταγές, επιβεβαιώνει την ανευθυνότητα με την οποία κάποια στελέχη της Κυβέρνησης χειρίστηκαν το ζήτημα αυτό.

Από το τέλος του 2016 ο κ. Σκουρλέτης αλλά και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, απειλούσαν με κυρώσεις τους δημάρχους που θα αρνούνταν να εφαρμόσουν την αντισυνταγματική όπως αποδείχθηκε διάταξη του Ν. 4429. Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν την τσίπα και το θάρρος να τους ζητήσουν συγγνώμη;

Ο κ. Σκουρλέτης με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 15 Μαίου του 2017, είχε επιτεθεί στην ΚΕΔΕ για την ανακοίνωση που εξέδωσε για το ζήτημα , μετά τη διαρροή της απόφασης σε καθημερινή εφημερίδα και χαρακτήριζε «εικαζόμενη» την απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τώρα που η απόφαση αυτή αποτελεί πραγματικότητα, έχει το θάρρος να μας ζητήσει συγγνώμη;

Έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη από τους χιλιάδες εργαζόμενους συμβασιούχους, τους οποίους ξεγέλασε κι εξακολουθεί να εμπαίζει, υποσχόμενος τους μια δήθεν συνολική λύση στο πρόβλημα τους; Παίζει με τις ζωές των ανθρώπων ο κ. Σκουρλέτης;

Θα ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες των πόλεων μας, τον οποίο η καθημερινότητα θα επιβαρυνθεί, αφού σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαριότητα και οι κοινωνικές υπηρεσίες θα κληθούν οι Δήμοι να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες τους χωρίς το απαραίτητο προσωπικό;

Θα έχει το θάρρος να κοιτάξει στα μάτια τους εργαζόμενους , όταν πλέον υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν ούτε καν τα δεδουλευμένα τους, αφού με την ίδια απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική ακόμη και η πληρωμή τους;

Μπορεί να μας απαντήσει ο κ. Σκουρλέτης και οι εμπνευστές του άρθρου 16 του Ν. 4429/2016, πότε θα μας παρουσιάσει επιτέλους τη δήθεν λύση που προωθεί η κυβέρνηση για το πρόβλημα , η οποία δεν θα έχει προβλήματα αντισυνταγματικότητας, με ποιον τρόπο και πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να καλύψουν οι δήμοι τις ανάγκες τους σε προσωπικό, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, αφού κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων, ως πότε θα πληρώνουν η αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοί της τους ερασιτεχνισμούς «μαθητευόμενων μάγων» τύπου Σκουρλέτη, πότε θα ζητήσει συγγνώμη από την Κ.Ε.Δ.Ε. την οποία κατηγορούσε δημόσια ότι κινείται με μικροκομματικά κριτήρια, πότε θα ζητήσει συγγνώμη από την ΚΕΔΕ επειδή υπονοούσε ότι όταν θα καθαρογραφεί η απόφαση αυτή, θα διαψεύδονταν όσοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση έφερε μια διάταξη που είχε συνταγματικά κωλύματα, πότε επιτέλους θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο -σκούπα που βρήκε «έτοιμο» από τον κ. Κουρουπλή, αλλά εδώ και μήνες παραμένει στα συρτάρια του γραφείου του , με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιλυθούν σημαντικά λειτουργικά ζητήματα των δήμων;

Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε μέρα που περνά και στο τιμόνι του Υπουργείου Εσωτερικών παραμένει ο κ. Σκουρλέτης, καμία λύση δεν πρόκειται να δοθεί στο ζήτημα των συμβασιούχων. Καμία λύση δεν πρόκειται να δοθεί στα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι. Και η καθημερινότητα των πολιτών θα επιβαρύνεται διαρκώς.

Πως μπορούμε να εμπιστευτούμε τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης σε έναν άνθρωπο που με τις πολιτικές επιλογές του σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες; Σε έναν άνθρωπο που υποτίθεται ότι σχεδιάζει την αλλαγή του Καλλικράτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν μας έχει παρουσιάσει ούτε μια ολοκληρωμένη πρόταση;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η παραμονή του στη θέση που κατέχει, βλάπτει σοβαρά την Αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους της, τους πολίτες.