Αναστάτωση στην Δοϊράνη με αφορμή ενέργειες για το κανάλι απορροής

Γενικά /
Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Την ανησυχία των κατοίκων της Δοϊράνης προκάλεσε η πρόσφατη κινητικότητα ιδιωτών στην περιοχή του καναλιού απορροής της λίμνης Δοϊράνης και του μηχανισμού που υπάρχει («πόρτες») για τον έλεγχο απορροής του νερού, σε περίπτωση που η στάθμη του υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από την σχετική διακρατική συμφωνία με την γειτονική χώρα των Σκοπίων.

Και τούτο, διότι σχηματίσθηκε η εντύπωση, ότι η επιτόπια έρευνα του μηχανικού από ιδιώτες εντεταλμένους από την περιφερειακή ενότητα και θα οδηγούσε στην άμεση διάνοιξη των «θυρών» καθώς η στάθμη των υδάτων της λίμνης έχει ανέλθει αισθητά το τελευταίο διάστημα και έχει προκαλέσει σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν τεθεί επισήμως, πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε υποδομές και κτίσματα στο τμήμα της λίμνης προς τα Σκόπια.

Γεγονός που θορύβησε την τοπική κοινωνία και κατοίκους με ευαισθησία για τον τόπο τους, όπως ο Γιώργος Δήμπαλας, που εξέφρασαν προς όλες τις κατευθύνσεις τις ανησυχίες τους σχετικώς με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκφράζοντας παράλληλα και τις αμφιβολίες τους κατά πόσον αυτή η διαδικασία δεν θα οδηγούσε σε αρνητικές καταστάσεις του περιβάλλοντος, όταν η στάθμη των νερών είχε κατέλθει σε χαμηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης υπήρξε απολύτως καθυσηχαστικός τονίζοντας με δηλώσεις του στον «Μαχητή» ότι η πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας σχετίζεται με το πλαίσιο συντήρησης του μηχανισμού λόγω της μακροχρόνιας απραξίας του και των ζημιών που έχουν προκύψει εξ αυτής σε ό,τι αφορά στην λειτουργικότητά του, αλλά και λόγω των συνθηκών που έχουν αναπτυχθεί πέριξ του μηχανισμού με τις πόρτες στην περιοχή του μοναδικού καναλιού απορροής.

Άλλωστε, όπως τόνισε, «δεν θα μπρούσαμε να προβούμε σε μια τέτοια πρωτοβουλία, καθώς δεν μας έχει τεθεί επισήμως ανάλογο αίτημα».

Η δική μας προτεραιότητα, όπως επεσήμανε, είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, που αφορούν στην χρηματοδότηση από το δισυνοριακό πρόγραμμα INTERREG η εγκεκριμένη πρόταση της περιφέρειας για την υλοποίηση ενός έργου ύψους ενάμισυ εκατομμυρίου ευρώ, οι 900.000 ευρώ περίπου προορίζονται για την ελληνική πλευρά, που καθυστερεί για διαδικαστικούς λόγους σε διακρατικό επίπεδο, ούτως ώστε να κατασκευασθεί αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα, που θα λειτουργεί με βάση την στάθμη των υδάτων και παράλληλα θα εκτελέσει τα έργα καθαρισμού του εν λόγω καναλιού και λοιπών υποδομών είναι απαραίτητα για την περιοχή της λίμνης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εκδηλώσεις εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα διοργανώνει η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς

Από την εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς δημοσιοποιήθηκε πρόγραμμα εκδηλώσεων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, τις οποίες διοργανώνει εντός του τρέχοντος μηνός. […]