Αγροτικά

Αναστάτωση και έντονος προβληματισμός στους παραγωγούς γιά ποινές σχετικές με την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Mεγάλη αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών της περιφερειακής μας ενότητας λίγες ημέρες πρίν την καταβολή της εξόφλησης από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ των επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία παραδοσιακώς τα τελευταία χρόνια, όπως και εφέτος,θα πιστωθεί στους δικαιούχους δύο εικοσιτετράωρα πριν τα Χριστούγεννα.

Και τούτο, διότι, με βάση τις προθέσεις του αρμοδίου υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, οδεύουμε προς διαδικασίες, οι οποίες θα επιφέρουν αρκετές ποινές και, κατά συνέπειαν, απώλεια εισοδημάτων γιά όσους θα “πιαστούν” μαζί με παράτυπους δικαιούχους στα «πλοκάμια» ηλεκτρονικών διασταυρωτικών ελέγχων, οι οποίοι στην εφαρμογή τους επισείουν άδικες ποινές.

Κάτι το οποίο είχε γίνει ορατό και στην πρώτη φάση της προκαταβολής των ενισχύσεων, γιά την οποία υπήρξε γκρίνια από πολλές πλευρές, αλλά και ανοχή από πλευράς αγροτών, καθώς υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι αυτά θα λύνονταν με την καταβολή της εξόφλησης.

Παρά ταύτα, δέκα ημέρες πριν την καταβολή του “τσεκ”, το υπουργείο εμμένει σε διαδικασίες, όπως η διασταύρωση καλλιεργούμενων κοινοχρήστων εκτάσεων με όσα έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, το οποίο, όμως, όχι μόνον δεν έχει ολοκληρωθεί σε πολλές περιοχές αλλά εμπεριέχει και σφάλματα, δεδομένου ότι έχουν καταχωρισθεί σε ωρισμένες περιπτώσεις και μη επιλέξιμες εκτάσεις.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στην εφαρμογή του μέτρου γιά την ηλεκτρονική καταχώριση ενοικιαστηρίων χωραφιών, όπου η πολυϊδιοκτησία σε αγροτεμάχια, η μη αποδοχή κληρονομιάς των σε πολλές περιπτώσεις και μία σειρά από άλλες προϋποθέσεις την καθιστούν ουσιαστικώς ανέφικτη την εφαρμογή μίας τέτοιας διαδικασίας σε αρκετές περιπτώσεις.

Τα ανωτέρω ζητήματα, όπως είναι ευνόητο δεν προβληματίζουν μόνον τους Κιλκισιώτες αγρότες αλλά και πολλούς συναδέλφους τους σε όλη την χώρα, οι οποίοι με διαφόρους τρόπους ασκούν πιέσεις, ώστε η εφαρμογή τέτοιων διαδικασιών να γίνει από την επομένη περίοδο με καλύτερη προετοιμασία και άνεση χρόνου προσαρμογής στις επίμαχες και σωστές διαδικασίες.

Σε τοπικό επίπεδο αποδέκτης των εν λόγω ανησυχιών και του προβληματισμού, που επικρατεί στις τάξεις των Κιλκισιωτών παραγωγών είναι και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, μεμονωμένα από αγρότες του νομού, είτε μέσω συναντήσεων με πρόσωπα που τους εκφράζουν λόγω της θέσης του συλλογικότερα, όπως ο αντιδήμαρχος Παιονίας και κατ’ επάγγελμα αγρότης Γιώργος Γεωργίτσαρος και ο Κιλκισιώτης διευθυντής της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος σε πρόσφατη συνάντηση τους στις 11.12.21.

Σε διευκρινιστικές επεξηγήσεις προχώρησε ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς με αφορμή τα όσα ανέφερε για το θέμα των ποινών σε αγρότες λόγω ζητημάτων που προκύπτουν στην εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης από τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια και τις δυσκολίες, που η εν λόγω διαδικασία που αναδεικνύει στην ελληνική πραγματικότητα.

Όπως είπε, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, στις οποίες αναφέρθηκε, και οι οποίες δημοσιεύονται σε σχετικό ρεπορτάζ του τελευταίου “Μαχητή” δεν είναι οριζόντιου τύπου και αφορούν κυρίως τις πολύπλοκες, όπως οι περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας, που συχνά – πυκνά απαντώνται στην ελληνική πραγματικότητα.

Μάλιστα, όπως μας δήλωσε, αναλυτικότερες διευκρινήσεις γύρω από αυτό το επίμαχο θέμα θα δοθούν από μέρους σε συνάντηση με παραγωγούς του νομού μας την προσεχή Τρίτη.

Την ίδια ώρα που αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύπυν αγροτοσυνδικαλιστές, κινητοποιήσεις, καθώς ο χρόνος της εξόφλησης του τσεκ των ενισχύσεων εκπνέει και “η επιβολή ποινών και κατά συνέπεια η απώλεια εισοδήματος σε αρκετές περιπτώσεις είναι ορατός”, όπως αναφέρουν.

Mάλιστα όπως δήλωσε στον “Μαχητή “ο κ. Γεωργαντάς, υπήρξαν και μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις τόσο του ιδίου όσο και συναδέλφων του από άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας μας με την ηγεσία του υπουργείου, προέκυψε ότι θα ανασταλεί για μία τριετία ο τρόπος εφαρμογής των ανωτέρω διαδικασιών, έως ότου ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες κτηματογράφησης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των τριών ανδρών ετέθη ακόμη μία σειρά ζητημάτων, όπως η επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος για αγροτική χρήση, η οποία έχει «απογειώσει» σε πλείστες περιπτώσεις το κόστος παραγωγής και η “πενιχρή” απόδοση στους συνεταιριστές αγρότες του ευνοϊκού μέτρου επιστροφής φόρου πετρελαίου, όχι μόνον διότι οι συνεταιριζόμενοι αγρότες στον νομό μας έχουν περιορισθεί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, αλλά και διότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι αντικειμενικά αδύνατον να διακινούνται σε ποσοστό άνω του 80%, όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί οι γεωργικοί εφοδιασμοί.

Όχι μόνον διότι δεν το επιδιώκουν οι ίδιοι ,αλλά διότι είναι πρακτικώς αδύνατον λόγω ελλείψως σχετικών υποδομών από υπάρχοντες συνεταιρισμούς, όπως, γιά παράδειγμα, αυτόν της Παιονίας για την καλλιέργεια του βαμβακιού.

Κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα “να ωφεληθούν ελάχιστοι Κιλκισιώτες αγρότες από την πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία”, όπως χαρακτηριστικώς υπογράμμισε στον “Μαχητή” αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ Γεωργίτσαρος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]