Πολιτική

Ανασκόπηση των γεγονότων στον νομό Κιλκίς για τη χρονιά που φεύγει εν ολίγοις

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σε μία δύσκολη χρονια γιά ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και επομένως, και για τους Κιλκισιώτες εξέλίχθηκε και το 2016.

Μία χρονιά επί της ουσίας και αυτή υφεσιακή, η έβδομη κατά σειρά με τέσσερα κυβερνητικά σχήματα και τρία έως σήμερα προγράμματα διάσωσης, χωρίς ωστόσο η ελληνική οικονομία να κατορθώσει να μπεί σε αναπτυξιακή τροχιά, κάτι που οι εκτιμήσεις οριοθετούν για το 2017.

Σε παγκόσμιο και πανευρωπα’ι’κό επίπεδο αυτό που κυριάρχησε ηταν οι πολιτικές επιλογές και αλλαγές με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την εκλογή του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρεία των Η.Π.Α και την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ενωμένη Ευρώπη μετά από δημοψήφισμα.

Σίγουρα όμως αυτό που πραγματικά συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα ήταν το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό ζήτημα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων κατά ανυποψίαστων πολιτών σε διάφορες πόλεις της ευρωπαϊκής ηπείρου με εκατοντάδες αθώων θυματων σε Βρυξέλλες, Νίκαια Παρίσι και Βερολίνο εσχάτως.

Βεβαίως το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό κυριάρχησε και σε τοπικό επόπεδο, αν και βεβαίως στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς ήταν τα θέματα αντιμετώπισης της ζοφερής πραγματικότητας και του φάσματος της ανεργίας, οδηγώντας και ακόμη μία φορά πολλούς Κιλκισιώτες στην ξενιτειά, κυρίως σε Γερμανία και Σουηδία.

15 Μαρτίου: Τα παιδιά παίζουν στη λασπωμένη Ειδομένη, στο Κιλκίς EUROKINISI

15 Μαρτίου: Τα παιδιά παίζουν στη λασπωμένη Ειδομένη, στο Κιλκίς EUROKINISI

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ο νομός μας τέθηκε στο επίκεντρο της εγχώριας και της παγκόσμιας κοινής γνώμης, υπήρξε το γεγονός ότι αυτός απετέλεσε για σειρά μηνών την πύλη εξόδου των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων προς τις πλούσιες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπη, οι οποίες συνέρρεαν στην Πατρίδα μας κατά κύματα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το μικρό ακριτικό χωριό της Ειδομένης, με λιγότερους από διακόσιους κατοίκους ακούσθηκε μέσω των δεκτών της τηλεόρασης σε όλη την υφήλιο, καθώς στον άτυπο καταυλισμό που λειτούργησε στις παρυφές του οικισμού έφθασαν να διαβιούν κάποια στιγμή, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, μέχρι και 17.0000 πρόσφυγες και μετανάστες χάρις κυρίως την δράση ΜΚΟ, της υπάτης αρμοστείας προσφύγων του ΟΗΕ αλλά και τοπικών εθολοντικών ομάδων, που ανέπτυξαν πλούσια ανθρωπιστική δράση.

Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι την περιοχή επισκέφθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής ζωής του τόπου μας μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και μία πλειάδα υπουργών της κυβέρνησης όπως οι κ.κ Κουρουμπλής, Ξάνθος, Τόσκας και ο καθ‘ ύλην αρμόδιος υπουργός μεταναστευτικής πολιτική Γιάννης Μουζάλας καθώς στην πορεία δημιουργήθηκαν και άλλοι άτυποι καταυλισμοί και δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Νέα Καβάλα και το Χέρσο, υπό την εποπτεία του στρατού και την συνδρομή συντονιστών πολιτών, που ορίσθηκαν γι αυτά.

Βεβαίως σε όλη αυτήν την πορεία και διαδρομή υπήρξαν αντιρρήσεις από πλευράς των τοπικών κοινωνιών σε διάφορες φάσεις του προβλήματος όμως η γενικότερη αίσθηση είναι ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη έκρινε ότι ο κιλκισιώτικος λαός τίμησε την προσφυγική του καταγωγή και συμπαραστάθηκε στις δυσκολιες που αντιμετώπισαν οι εδώ πρόσφυγες και μετανάστες.

Αλλωστε σταδιακά και παρά τις διαψεύσεις σε ότι αφορά στα χρονοδιαγράμματα αντιμετώπισης του ζητήματος από κυβερνητικής πλευράς, οι εξαγγελίες επ’ αυτού υλοποιήθηκαν και πλέον στον νομό μας λειτουργεί μόνον το κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, όπου διαβιούν περίπου χίλοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ετοιμάζεται ετούτη την περίοδο στην περιοχή του Χορηγίου μία νέα δομή για την φιλοξενία προσφύγων σε και πιό ανθρώπινες συνθήκες που αναμένεται να λειτουργήσει την προσεχή Ανοιξη.

Στο επίπεδο των έργων υποδομής, αυτό που κυριάρχησε, ήταν τα ζητήματα με τις εξελίξεις στους διαφόρους οδικούς αξονες, που μετά από μία μακρά περίοδο απραξίας, ξεκίνησαν και πάλι με σαφώς ικανοποιητικούς ρυθμούς τόσο στο έργο της Νέας Σάντας-Εγνατίας οδού όσο και σε αυτό από τον κόμβο Μαυρονερίου-Κιλκίς, ενώ η πορεία των εξελίξεων γύρω από το παράρτημα των ΤΕΙ του Κιλκίς, που πλέον διοικητικά ανήκει στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες, καθώς είναι αβέβαιον αν θα μετεγκατασταθεί στο νεόδμητο κτίριο του.

Παράλληλα λίγο πριν «δύσει» το 2016 πρόβλημα παρουσιάσθηκε και στις εγκαταστάσεις του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς καθώς όπως ουσιαστικώς αποδείχθηκε, λειτούργησε επί σειρά ετών χωρίς να παρέχει την προβλεπόμενη ασφάλεια και ως εκ τούτου τέθηκε εκτός λειτουργίας, με τους υπευθύνους να αναζητούν λύση προρωρινώς, αλλά και μακροπρόθεσμα για τους 500 περίπου μαθητές και διδάσκοντες που χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις.

Σίγουρα και σε επίπεδο πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης η χρονιά που μας αφήνει σε λίγες ωρες ηταν μία ενδιαφέρουσα χρονιά, κυρίως σε ότι αφορά στην παρεμβατική δυνατότητα του δήμου Κιλκίς σε έργα, εξ αιτίας της οικονομικής του ευρωστίας, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο καθώς πέραν των συνηθισμένων αντπολιτευτικών διενέξεων, ειχαμε περιστατικά διενέξεων και στο εσωτερικό της παράταξης της πλειοψηφίας.

Πιο χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των διενέξεων μεταξύ του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Τσογγίδη, με αφορμή τος χειρισμούς του πρώτου στο προσφυγικό ζήτημα καθώς και τον αντιδήμαρχο της δημοτικής ενότητας Κρουσίων Θεόδωρο Βαφειάδη, με αφορμή την διάσταση άποψης σε ένα επενδυτικό σχέδιο, οδηγώντας τον τελευταίο σε παραίτηση από τα καθήκοντα του.

Στον δήμο Παιονίας είχαμε κατηγορίες για πρακτικές ευνοιοκρατίας από πλευράς του προέδρου της ΔΕΥΑ Παιονίας Αθανάσιου Τζούρτζου κατά του συναδέλφου του της πλειοψηφίας Λευτέρη Γαρόπουλου, λόγω της συγγενείας του με εργολάβο υδραυλικών εργων.

Το 2016 σε λίγο μας αποχαιρετά και σίγουρα ήταν μια πλύ δύσκολη χρονια, ιδιατέρως για τα περιφεριακά μέσα ενημέρωσης που δέχονται ισχυρές πιέσεις, όμως ο αγώνας για τοπική και όχι μόνον ενημέρωση θα συνεχισθεί και την νέα χρονιά, που όλοι μας ευχόμαστε να είναι καλύτερη από αυτή που θ’ αποχαιρετίσουμε απόψε τα μεσάνυχτα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]