Αγροτικά

Αμπελοοινικός: Ένας τομέας … σκέτο «χρυσάφι» γιά τον νομό Κιλκίς

Γιά τις σημαντικότατες προοπτικές και δυνατότητες, που έχει ο τομέας της αμπελοκαλλιέργειας και γιά τα κρασοστάφυλα και γιά τα επιτραπέζια, αλλά και του κρασιού, μαζί βεβαίως με τα προβλήματα που ενδημούν σε αυτά μίλησαν στον «Μαχητή του Κιλκίς» ο Γουμενισσιώτης οινοποιός Χρήστος Αϊδαρίνης, ο συντοπίτης του παραγωγός κρασοστάφυλλων και μέλος του υπό ίδρυση τοπικού συνεταιρισμού Αντώνης Ρήτος, ο παραγωγός επιτραπέζιου σταφυλιού ποικολίας «Γκρίψον» Σύμος Κωνσταντινίδης από το λεκανοπέδιο των Μουριών, όπου τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται, μαζί με τον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα, συγκεκριμένα του φυτικής και ζωικής παραγωγής της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας κτηνιατρικής Κιλκίς Βασίλη Ιωαννίδη.
Έναν τομέα πραγματικό «χρυσάφι» γιά το νομό, οπως τόνισε ο τελευταίος εξ αυτών γιά τους 830 περίπου παραγωγούς σ’ αυτόν και τα 11 επίσημα οινοποιία, που όμως θέλει υπευθυνότητα και ανάλογες πρωτοβουλίες προκειμένου να «ανθίσει» αλλά και να προσελκύσει και νέους παραγωγούς, καθώς, παρά τις δυσκολίες, παράγει σημαντικές υπεραξίες και εισοδήματα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο συγκεκριμένος κλάδος στηρίζεται πραγματικά στα πόδια του και δεν σχετίζεται ουσιαστικές κοινοτικές επιδοτήσεις, ενώ φορολογικά δεν θα έχει επί πλέον επιβαρύνσεις εν όψει των νέων μέτρων. Βεβαίως, όπως σε κάθε κλάδο, υπάρχουν προβλήματα, όπως, γιά παράδειγμα, το θέμα των παράνομων οινοποιήσεων από διαφόρους που λειτουργούν σε επίπεδο «μαύρης αγοράς» με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο επίπεδο το οικονομικό αλλα και διατροφικού μη ελέγχου.

Μία λειτουργία, «ανοιχτή» πληγή γιά τους νόμιμους επιχειρηματίες, η οποία πέραν της διωκτικής λογικής που εμφανίζει έλλειμμα, όπως κατήγγειλε ο κ. Αϊδαρίνης μπορεί να αντιμετωπισθεί με την λογική της διευκόλυνσης δημιουργίας νόμιμων μικρών οινοποιητικών μονάδων από πλευράς της Πολιτείας, όπως επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης, καθώς έχει τεράστιες διαστάσεις σε τοπικό επίπεδο.
Στον νομό μας όπως ανέφερε καλλιεργούνται 6.500 στρέμματα αμπέλου, που αποτελούν το 1% του συνόλου της καλλιέργειας στην χώρα μας.
Από αυτά τα 5.500 στρέμματα αφορούν την καλλιέργεια κρασοστάφυλλων κυρίως της ποικιλίας «ξυνόμαυρο» διαφόρων Γαλλικών ποικιλιών και της «νέγκοσκα» η πρόσμιξη της οποίας με την ποικιλία του «ξυνόμαυρου» οινοποιεί το κρασί ονομασίας προέλευσης με την επωνυμία «Γουμένισσα» και τα υπόλοιπα 1.000 στρέμματα την καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλλιού. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών καλλιεργείται στην περιοχή της Γουμένισσας και Πλαγίων-Χαμηλού (85%) ενώ το υπόλοιπο κυρίως στην περιοχή του λεκανοπεδίου των Μουριών. Με βάση τους αριθμούς η καλλιέργεια της ποικιλιάς του «ξυνόμαυρου» φέρει από πλευράς παραγωγής τον νομό μας στην 3-4 θέση σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ αυτή της «νέγκοσκα» στην πρώτη θέση.

Ένας ακόμη βασικός παράγοντας γιά την περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω παραγωγικού τομέα είναι αυτός που σχετίζεται με το έλλειμμα συνεταιριστικής αντίληψης, που υπάρχει σε όσους δραστηριοποιούνται στην αμπελοκαλλιέργεια, καθώς επί της ουσίας σε επίπεδο νομού μόνον οι 25 παραγωγοί από την περιοχή της Γουμένισσας, μέλη του υπό ίδρυσιν συνεταιρισμού έχουν ασπασθεί αυτή την ωφέλιμη από όλες τις πλευρές λογική λειτουργίας. Και είναι αυτός ο κυριότερος λόγος γιά τον οποίο χάνονται από πλευράς τον τοπικών παραγωγών οι υπεραξίες που προσδίδουν οι πρακτικές διάθεσης σταφυλλιών μέσω συναιτερισμών και ομάδων παραγωγών, με τις απαραίτητες βεβαίως προδιαγραφές που θέτουν οι εγχώριες και κυρίως οι ξένες αγορές.
Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στον οινοποιητικό τομέα όπως τόνισε ο κ. Αϊδαρίνης που παρ’ ότι αποροφά μόλις το 20% της τοπικής παραγωγής σταφυλλιών έχει κατορθώσει με αιχμή του δόρατος κυρίως τα λευκά κρασιά να λειτουργεί σε ικανοποιητικά επίπεδα τόσο εντός Ελλάδος όσο και εκτός, καθώς το 30% περίπου της παραγωγής των εξάγεται σε διάφορες χώρες του εξωτερικού με κυριότερη αγορά αυτή της Γερμανίας.

Βεβαίως, υπάρχουν επί μέρους προβλήματα που σχετίζονται με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως γιά παράδειγμα οι χαλαζοπτώσεις στο λεκανοπέδιο των Μουριών ή το υψηλό κόστος εγκατάστασης ενός αμπελώνα επιτραπεζίου σταφυλιού ή το κόστος λειτουργίας ενός συνεταιρισμού ή ομάδας παραγωγών, που μπορούν να αντιμετωπισθούν. Επισημαίνεται, ότι η περίοδος του τρύγου είναι σε πλήρη εξέλιξη, γιά κάποιες ποικιλίες σταφυλιού έχει ολοκληρωθεί, γιά τα επιτραπέζια αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ όπως τονίσθηκε από όλες τις πλευρές η εφετινή παραγωγή γιά όσα έχουν τρυγηθεί είναι ποιοτικώς πολύ καλή ενώ γιά όσες θα ακολουθήσουν έως τα μέσα και πλέον του Φθινοπώρου θα εξαρτηθεί και από τα επίπεδα των βροχοπτώσεων.

Περισσότερο και αναλυτικότερα γιά αυτόν τον πραγματικά ουσιαστικό αλλά και ελπιδοφόρο παραγωγικό τομέα, που μπορεί να συμβάλλει αποδεδειγμένα σε επίπεδο παραγωγής, μεταποίησης και απασχόλησης αλλά και εξαγωγικά που έχει χαρίσει στον νομό μας διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις επανειλημμένως μέσω των κρασιών που παράγει, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μπορείτε να δείτε την σχετική ανάρτηση στην διαδυκτιακή μας πύλη στο www.maxitis.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα