Οικονομία

Alumil: “Το εξαγωγικό θαύμα στον κλάδο του αλουμινίου”

Η εξωστρέφεια της Alumil στα χρόνια της κρίσης, τόνωσε τα ταμεία της εταιρείας, που απέφυγε τελικά την ασφυξία. Πλέον, εξάγοντας πάνω από το 90% της παραγωγής της σε περισσότερες από 60 χώρες, κατάφερε να επιστρέψει σε τροχιά κερδοφορίας.

Αυτό υπογραμμίζει δημοσίευμα της ιστοσελίδας b2green.gr με τίτλο «το εξαγωγικό θαύμα του κλάδου αλουμινίου», το οποίο αναφέρει ειδικά για τη μεγάλη εταιρεία που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Κιλκίς τα εξής:

Στα 20 χρόνια ζωής της, ώσπου ξέσπασε η κρίση, η Alumil ήταν η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία στον χώρο της διέλασης αλουμινίου. Μάλιστα η εταιρεία που ίδρυσε στο Κιλκίς ο Γιώργος Μυλωνάς έκανε σημαντικές κινήσεις επέκτασης στις γειτονικές αγορές. Με το ξέσπασμα της κρίσης όμως και καθώς όλος ο κλάδος κλυδωνιζόταν, πολλοί θεωρούσαν ότι η εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία, που στο μεταξύ τη βάρυναν τα δάνεια στα οποία στήριξε την επέκταση των προηγούμενων ετών, θα κατέληγε ένα από τα μεγάλα θύματα.

Για τον ιδρυτή και μεγαλομέτοχο Γιώργο Μυλωνά το στοίχημα ήταν μεγάλο. Η αναδιάρθρωση με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, η διαρκής διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και η απόλυτη στόχευση στις αγορές του εξωτερικού ήταν οι κύριοι άξονες της μεγάλης προσπάθειάς του. Μόνο οι βαλκανικές αγορές, όπου είχε φροντίσει να επεκταθεί τα προηγούμενα χρόνια η Alumil με θυγατρικές και παραγωγικές μονάδες, δεν έφταναν.

Η μεγαλύτερη εξωστρέφεια ήταν απαραίτητη και χρόνο τον χρόνο γινόταν και ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, τονώνοντας τα ταμεία της εταιρείας, που απέφυγε τελικά την ασφυξία. Πλέον η «χαμένη δεκαετία» πέρασε και η Alumil, εξάγοντας πάνω από το 90% της παραγωγής της σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως, κατάφερε το 2018 να επιστρέψει σε τροχιά κερδοφορίας (143.700 ευρώ περίπου), κάτι που φαίνεται, με βάση τα στοιχεία α’ εξαμήνου, ότι συνεχίστηκε το 2019.

To 2018 oι εξαγωγές του ομίλου ξεπερνούν πλέον το 90% του συνολικού κύκλου εργασιών, ο οποίος ανέρχεται στα 257,5 εκατ. ευρώ από 226,2 έναν χρόνο πριν.

Εξάλλου το 2019 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την Alumil, καθώς, πέραν των 30 ετών που συμπλήρωσε, φαίνεται ότι κατάφερε να κλείσει τη μεγάλη εκκρεμότητα με τους πιστωτές της για την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου ύψους 154 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο δανεισμός του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ήταν 179,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο όμιλος Alumil διαθέτει 32 θυγατρικές και αριθμεί συνολικά 2.200 εργαζομένους, εκ των οποίων 900 εργάζονται στην Ελλάδα. Διαθέτει τις μεγαλύτερες παραγωγικές εγκαταστάσεις διέλασης αλουμινίου στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές δυναμικότητες διεθνώς. Συνολικά διαθέτει 12 εργοστάσια σε 6 χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ισχυρές ομάδες μηχανικών σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Ρουμανία, Σερβία, Ντουμπάι και Ινδία.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα