Άλλαξε το «τοπίο» στην τοπική αυτοδιοίκηση Κιλκίς-Παιονίας

Πολιτική /

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Πλήρη αλλαγή «σκηνικού» επεφύλαξαν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές α’ βαθμού στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς.

Και τούτο, διότι, μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή έχουμε δύο νέα πρόσωπα στους δημαρχιακούς θώκους των δύο δήμων, τον θριαμβευτή του πρώτου γύρου των εκλογών Κωνσταντινο Σιωνίδη, που διαδέχεται στην δημαρχία τον απερχόμενο Χρήστο Γκουντενούδη, και τον Δημήτρη Κυριακίδη, που διαδέχεται ένα πρόσωπο, που η πολυετής πολιτική διαδρομή του έχει συνδεθεί άρρηκτα με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον πρώην δήμαρχο Πικρολίμνης και δήμαρχο Κιλκίς την «καλλικρατική» περίοδο Δημήτρη Σισμανίδη.

Δύο νέα πρόσωπα σε ό,τι αφορά στον δημαρχιακό ρόλο, όχι όμως νέα στον χώρο της αυτοδιοίκησης, καθώς ο Κωνσταντίνος Σιωνίδης υπήρξε στην τρέχουσα δημοτική θητεία επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και ο Δημήτρης Κυριακίδης διετέλεσε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς στο μεγαλύτερο διάστημα τη θητείας της απερχόμενης διοικητικής αρχής.

Ένα από τα στοιχεία των εκλογών, που έχει ενδιαφέρον να «φωτίσουμε» είναι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων ανά δημοτική ενότητα γιά τους δύο νικητές την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Ποιές δημοτικές ενότητες εξελίχθηκαν, και γιατί, σε «προπύργιά» τους και σε ποιές αντιμετώπισαν και κατέγραψαν την ισχνότερη επιδοκιμασία σε σχέση με τους αμέσως ανθυποψηφίους τους Χρήστο Γκουντενούδη γιά τον δήμο Παιονίας και Παύλο Τονικίδη γιά τον αντίστοιχο του Κιλκίς, τοποθετώντας στο «κάδρο» της καταγραφής και τις επιδόσεις του τρίτου ισχυρού πόλου αυτής της αναμέτρησης του υποψηφίου δημάρχου Δημήτρη Τσαντάκη, μιάς και οι εκλογές γιά τον δήμο του Κιλκίς είχαν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά με αυτόν της Παιονίας.

Γιά τον δήμο του Κιλκίς «προπύργιο» αποδείχθηκε όπως αναμενόταν ο τόπος καταγωγής του επομένου δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, η δημοτική ενότητα Κρουσίων (Κρουσσών), όπου συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό στον πρώτο γύρο των εκλογών, ξεπερνώντας κατά 2,7% μονάδες το ποσοστό του 40% (42,70%) στην …μοναδική περίπτωση που εμφανίσθηκε γιά τον συνδυασμό «Κιλκίς Μπροστά» και στις επτά δημοτικές ενότητες του δήμου.
Μία υψηλή επίδοση, η οποία, πέραν της καταγωγής του νέου δημάρχου και των δυνατοτήτων που προσφέρει η στελέχωση ενός ψηφοδελτίου, σχετίζεται και με το γεγονός, ότι παραδοσιακώς στην εν λόγω ενότητα κυριαρχεί ως πολιτική δύναμη η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχεται ο κ. Κυριακιδης.

Αντιθέτως, εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στην δημοτική ενότητα Πικρολίμνης, όπου, αν και η πολιτικά έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, αποδείχθηκε μαζί με την ενότητα της Δοϊράνης η «Αχίλλειος πτέρνα», του συνδυασμού του, λαμβάνοντας ποσοστό 21,48% κατά τι υψηλότερο από αυτό της Δοϊράνης, όπου κατέγραψε την ισχνότερη επίδοση της τάξεως του 17,64%.

Και τούτο διότι αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τα Κρούσια είχαμε με τον τρίτο υποψήφιο των δημοτικών εκλογών Δημήτρη Τσαντάκη, που πέραν της καταγωγής, όπως και ο συνδυασμός του κ. Τονικίδη, είχαν σημαντική επιρροή στο εκλογικό σώμα μέσα από την στελέχωση του συνδυασμού του αλλά και στήριξη παραγόντων της πολιτικής από την περιοχή με ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία.

Γιά τον αντίπαλο του κ. Κυριακίδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών, επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλο Τονικίδη ήταν εξαιρετικά γιά την δημοτική ενότητα της Δοϊράνης, όπου πέραν της πρωτιάς και της εκλογής της μίας έδρας δημοτικού συμβούλου (Κώστας Παπακώστας) κατέγραψε το υψηλότερό του ποσοστό, 48,32% στην πληθυσμιακώς μικρότερη ενότητα του δήμου.

Αντίθετη ήταν η «εικόνα» γιά τον συνδυασμό «Δήμος ΑΞΙΩΝ» του κ. Τονικίδη, ο οποίος είχε μία πιό ισορροπημένη «εικόνα» στις υπόλοιπες έξη δημοτικές ενότητες, όπου πλην της ενότητας του Χέρσου, που και εκεί οριακώς ήλθε πρώτος με 29,47% έναντι 28,99% του έτερου διεκδικητή και μετέπειτα νικητή συνδυασμού του κ. Κυριακίδη, ήταν δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση στην ενότητα των Κρουσίων με ποσοστό 26,06%.

Στον δήμο Παιονίας
Τα δεδομένα ήταν διαφορετικά στον δήμο Παιονίας, όπου κυρίως λόγω του μικρού αριθμού υποψηφίων δημάρχων, τριών έναντι διπλασίων στον δήμο του Κιλκίς, τα πάντα κρίθηκαν στον πρώτο γύρο, καθώς με εξαίρεση την δημοτική ενότητα Πολυκάστρου, από όπου κατάγεται ο απερχόμενος δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης επικράτησε με μικρή διαφορά, 47,57% έναντι 47,09% του αντιπάλου του και την κοινότητα Λιβαδίων, όπου είχε την μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά και καλύτερη επίδοση 50,16% έναντι 48,85%, στις υπόλοιπες τρεις δημοτικές ενότητες Αξιούπολης, Ευρωπού και Γουμένισσας υπολείφθηκε κατά πολύ του αντιπάλου του και νικητή των εκλογών Κωνσταντίνου Σιωνίδη.

«Πρωταθλήτρια» υπέρ του κ. Σιωνίδη αναδείχθηκε η δημοτική ενότητα του Ευρωπού, όπου ο συνδυασμός του «Παιονία της Προόδου» συγκέντρωσε το 63,07% έναντι του βασικού του συνυποψηφίου κ. Γκουντενούδη που έλαβε το χαμηλότερο από όλες τις δημοτικές ενότητες ποσοστό της τάξεως του 32,36%.

Ένα κλίμα, που σε ηπιότερο βαθμό καταγράφηκε και στις δύο υπόλοιπες περιφερειακές δημοτικές ενότητες αποτυπώνοντας «το αίσθημα δυσαρέσκειας των περιφερειακών ενοτήτων σε ό,τι αφορά στην μεταχείρισή των έναντι του κέντρου», όπως πολλοί εκτιμούν, ότι ήταν παγιωμένη στην αντίληψη των τοπικών κοινωνιών, και τα οποία μαζί με την αρραγή εικόνα και πορεία του νικητή συνδυασμού τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις ενισχύσεις που δέχθηκε, ακόμη και από εκλεγμένους αιρετούς της νυν διοίκησης, ήταν οι κυριότερες αιτίες γιά την άνετη επικράτησή του.

Περισσότερα

Το πραγματικό ξεπούλημα

Ένας από τους βασικούς λόγους, που στις τελευταίες εκλογές τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα ήταν πεσμένα, ήταν η […]

Δείτε ακόμα

Γιορτινή ατμόσφαιρα

«Γιορτινή ατμόσφαιρα» διαπίστωσαν οι ιθύνοντες του δήμου όσον αφορά στην πρώτη ημέρα της εμποροπανηγύρεως του Κιλκίς. Αν το «γιορτινός» είναι […]