Πολιτική

Αλεξάνδρα Στεφανίδου: «Ερχόμαστε με ουσιαστικές προτάσεις»

Την κεντρική προεκλογική ομιλία της πραγματοποίησε το Σάββατο 29.6.19 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, η υποψήφια βουλεύτρια Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής Αλεξάνδρα Στεφανίδου.

Η ομιλία περιείχε αναφορές και γενικού και τοπικού ενδιαφέροντος, με άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και παράθεση των προγραμματικών θέσεων, προτάσεων και επιλογών του ΚΙΝΑΛ γιά τα καίρια τοπικά θέματα, ζητήματα και προβλήματα.

Ειδικότερα η κ. Στεφανίδου είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Τέχνη της διεκδίκησης και δράσης»
«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.
Αναγνωρίζουν δηλαδή εμπόδια και περιορισμούς και αυστηρές δικλείδες, που δύσκολα μπορεί κάποιος πολιτικός να τις αλλάξει. Είναι αδύνατον να φέρεις τις επιθυμητές αλλαγές. Υπάρχουν όρια, υπάρχουν πλαίσια, υπάρχουν οι ανώτεροι, τα διευθυντήρια, τα δεδομένα, οπότε άφεση αμαρτιών στον Αλέξη Τσίπρα γιά την περιορισμένη του δράση.
Τι μπορούσε να κάνει περισσότερο, ήταν ανέφικτο. Και τα συμφέροντα ντύθηκαν με τον μανδύα της υποτιθέμενης αξίας και ηθικής που έφερε τον τίτλο «Πρώτη φορά Αριστέρα». Η αρχική ελπίδα και ο ενθουσιασμός οδήγησαν σε απάθεια και απλή παρακολούθηση γεγονότων, που ενίσχυσαν τον τυχοδιωκτισμό και τα συμφεροντολογικά κίνητρα της κυβέρνησης, που κινήθηκε σε ανίερη συμμαχία με την ακροδεξιά όχι γιά να σώσει την χώρα αλλά γιά να διασώσει τον εαυτό της.
Ποιός ορίζει εν τέλει τι ειναι εφικτό και τι ανέφικτο;
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε, ότι το εφικτό είναι θέμα προσωπικής αντίληψης που αντανακλά την ποιότητα και το χαρακτήρα του πολιτικού. Γιά εμάς η πολιτική είναι η τέχνη της διεκδίκησης, της αλλαγής και της δράσης με όραμα. Βλέπουμε το ποτήρι πάντα μισογεμάτο αλλά βλέπουμε ότι έχει και μία βρύση και μπορεί να γεμίσει κι άλλο.
Η κυβέρνηση έχει μεταλαχθεί σε μία τεράστια υπεργολαβία χωρίς κρατικο σχεδιασμό και έλεγχο. Χωρίς σεβασμό στους ίδιους τους πρόσφυγες και τις ανάγκες τους. Αναγνωρισμένα πρόσφυγες αφήνονται στην μοίρα τους, αφού λίγα έχουν γίνει γιά να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και στην αγορά εργασίας….
…Τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα ανέδειξαν την ανάγκη ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων. Σ΄αυτό βεβαίως δεν βοήθησε καθόλου η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων κι ακόμη χειρότερα η κατάργηση των ΑΤ Μαυρονερίου Ν. Σάντας και Δροσάτου με αποτέλεσμα το ΑΤ του δήμου Κιλκίς να είναι υπεύθυνο γιά την κάλυψη των αναγκών όλου του δήμου. Ο αριθμός των μάχιμων αστυνομικών καθίσταται συχνά καθίσταται συχνά ανεπαρκής και οι προσλήψεις των αστυνομικών έχουν παγώσει τα τελευταία δύο χρόνια με τον υπουργό να δηλώνει μόλις προχτές ότι θα προσλάβει 200 αστυνομικούς γιά όλη την χώρα. Τα παχιά λόγια κράτησαν τεσσεράμισυ χρόνια. Ας αφήσουμε τη θεωρία κι ας ψηφίσουμε αυτούς που δεν θα υποσχεθούν, απλά θα πράξουν.
Η απόφαση αναδιάρθρωσης των ΑΤ πλήττει σοβαρά τον νομό Κιλκίς….
….Πολίτες και πολιτεία πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιά την ενίσχυση της αστυνόμευσης που αποτελεί υψηλή λαϊκή απαίτηση και όχι περιττή πολυτελεία…

«Απαράδεκτη συμφωνία»
Στο εθνικό ζήτημα με τα Σκόπια εξαρχής αλλά και μετά την υπογραφή της Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση δημιούργησε συνθήκες πόλωσης, διχασμού και απαγοήτευσης.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά εξ αρχης ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να βεβαιωθεί η εθνική γραμμή. Ο πρωθυπουργός είχε άλλα σχέδια. Διαπραγματεύθηκε γι άλλη μία φορά ανεπιτυχώς χωρίς να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά και τους πολίτες ως όφειλε.
Εκανε ένα δημοψήφισμα φαρσοκωμωδία γιά το μνημόνιο καλώντας τον ελληνικό να υπερψηφίσει το ΟΧΙ ενός μνημονίου που ούτε τον τίτλο κατανοούσε ο πολίτης πόσο μάλλον διάβασε το περιεχόμενο, αλλά στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ζήτημα ενώ θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα γνήσιο δημοψήφισμα δεν το έπραξε. Εγκατέλειψε την εθνική γραμμή που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια διχάζοντας την ελληνική κοινωνία, προκαλώντας την αυθόρμητη και δικαιολογημένη διαμαρτυρία της…

«Γιά την παιδεία»
Προχωρώντας στο θέμα της παιδείας, μία θεματική που δεν εξετάσθηκε ποτέ σε βάθος προτεραιότητα δική μας συλλογικά και μεμονωμένα πρέπει να είναι η εφαρμογή των παρακάτω στόχων:
-Πολυδύναμα νηπιαγωγεία, με σταδιακή υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.
-Επαναφορά του ολοημέρου σχολείου με ενιαία αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο δημοτικό σχολείο, άρα επαναφορά του θεσμού του δασκάλου ο οποίος θα είναι υπεύθυνος γιά το πρόγραμμα φοίτησης και σίτησης των μαθητών καθόλη την διάρκεια της ημέρας
-Καθιέρωση διευρυμένου ωραρίου και στα γυμνάσια με την δημιουργία και λειτουργία ομίλων εκπαίδευσης.
-Δημιουργία τριετούς λυκείου το οποίο παρέχει εθνικό απολυτήριο με χρήση της τράπεζας θεμάτων και το οποίο αποτελεί προϋπόθεση εισαγωγής γιά τα ανώτερα ΑΕΙ.
-Δημιουργία τμημάτων επιστημονικής και προπονητικής υποστήριξης σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας με σκοπό την επιστημονική εξειδίκευση και την προώθηση των αθλητών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
-Το επαγγελματικό σχολείο αφήνει να συνεργαστεί με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
-Αύξηση της αμοιβής των μαθητευομένων στο ύψος των αποδοχών του κατώτατου μισθού
-Καθιέρωση συγκεκριμένου ποσοστού (10% γιά τους μαθητές των ΕΠΑΛ) γιά την εισαγωγη τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να εξαιρούνται οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας
-Προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων, ισάξια αναγνώριση σημαίνει ισάξια μεταχείριση.
-Η εξάπλωση του θεσμού των πρότυπων και πειραματικών σχολικών μονάδων σε περιφερειακό επίπεδο.
-Στήριξη ολων των μαθητών που υστερούν ή προέρχονται από κοινωνικώς και οικονομικώς ευάλωτες ομάδες.
-Σχεδιασμός εκπαιδευτικής πολιτικής γιά τον απόδημο Ελληνισμό.
-Αμεση επαναφορά του θεσμού του σχολικού συμβούλου με νέο ανανεωμένο πλαίσιο λειτουργίας και νέο καθηκοντολόγιο.
-Ενίσχυση των σχολείων με οργανικές θέσεις νέων ειδικοτήτων.
-Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου γιά τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών
-Αξιολόγηση όλων των συντελεστών της παρεχομένης εκπαίδευσης.
-Αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου του εκπαιδευτικού. Αναβάθμιση της επαγγελματικής, κοινωνικής και οικονομικής θέσης. Η κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου θα οδηγήσει στην διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
-Χάραξη εθνικής πολιτικής γιά την εκπαίδευση και την έρευνα μέσω της εκπόνησης ενός εθνικού οδικού χάρτη.
-Θεσμοθέτηση μέτρων οικονομικής ενίσχυσης οικογενειών με παιδιά που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια.

«Μέτρα γιά την υγεία»
Το Κίνημα Αλλαγής εισάγει γιά την υγεία:
-Νέα πυραμίδα προτεραιοτήτων με κορυφή την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
-Ελεύθερη επιλογή γιατρών καθώς και νοσηλευτηρίου
-Ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας με ρυθμιστή τον ΕΟΠΠΥ, ο οποιος θα εγγυάται την αξιοποίηση της δημόσιας δαπάνης.
-Διαφανείς κανόνες λειτουργίας με γνώμονα τη σχέση κόστους-ποιότητας
-Αξιοποίηση όλων των δομών, όλων των επαγγελματιών υγείας, με τρόπο διαφανή και με διαρκή αξιολόγηση όλων
-Πρόληψη. Είναι η λέξη SOS. Εμφαση στην πρόληψη.
-Νέο σύστημα αντιμετώπισης χρονίων νοσημάτων τόσο σε πρωτοβάθμια όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

«Ο αγροτικός τομέας»
Οσο γιά τον αγροτικό τομέα:
Οι αγρότες αναγκάζονται να καταβάλουν 9,2 δις γιά να καταφέρουν να σπείρουν τις καλλιέργειές τους.
Το μικρό μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μόνο το 3% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν μέγεθος πάνω απο 200 στρέμματα. Στην πράξη οι περισσότεορι είναι μικροκαλλιεργητές οι οποίοι λόγω της αυξημένης φορολόγησης αναγκάζονται να εκχωρήσουν τη γη τους ή να την εγκατελείψουν.
Ανεπάρκεια επιμορφωτικών σεμιναρίων στήριξης και καθοδήγησης των παλαιών και νέων καλλιεργητών.
Χαμηλός βαθμός αξιοποίησης της εκμηχάνισης και των παραγωγικών μέσων
Στην γεωργία σε αντίθεση με άλλους τομείς, όπου οι καινοτομίες συνήθως έρχονται από το μέτωπο της επιστήμης, στην γεωργία η απλή καινοτομία που έφερε την επανάσταση στις μεταφορές ήταν το κονταίηνερ, αντί γιά χαρτοκούτα μικρού μεγέθους, περάσαμε στο σιδερόκουτο μεγάλου μεγέθους.
Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου, υπάρχει ανάγκη αξιοποίησης του κάθε ευρώ από όπου κι αν προέρχεται και γι’ αυτό προτείνουμε:
-Αύξηση της χρηματοδότησης, από τον προϋπολογισμό ώστε να φτάσει στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.
-Αύξηση των πόρων του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
-Αξιοποιηση του πακέτου Γιουνκέρ.
-Προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα