Αίτημα της ΙΜΠΚ γιά παρεκκλήσι στην πλατεία Ειρήνης ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς

Κοινωνία /

Την τοποθέτηση μικρού παρεκκλησίου, διαστάσεων 2,10 Χ 2,10μ., στην πλατεία Ειρήνης, αφιερωμένου στην μνήμη των Αγίων Ευγενίου του Τραπεζουντίου και Παϊσίου του Καππαδόκου, και με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, αιτείται, με έγγραφό του προς τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίος.

Ο κκ Βαρθολομαίος χαρακτηρίζει τους δύο Αγίους ως “πνευματικές μορφές που συγκινούν τα μέγιστα τους πιστούς κατοίκους της πόλεώς μας, διότι είναι αγιασμένοι καρποί της μικρασιατικής γης και του ηρωικού Πόντου”, ενώ με το έγγραφο επισυνάπτει και σχετικό σχεδιάγραμμα και φωτογραφικό υλικό.

Υπενθυμίζεται, ότι τέτοια αιτήματα εισάγονται προς συζήτησιν στο δημοτικό συμβούλιο, και όπως αναφέρει ο κκ Βαρθολομαίος, “εάν τα αξιότιμα μέλη του δημοτικού συμβουλίου συναινέσουν στην ταπεινή μας πρόταση, θα ορισθούν από κοινού, εν ευθέτω χρόνω, η τυπική διαδικασία και η τοποθέτηση του παρεκκλησίου”.

Πράγματι, το αίτημα του σεβασμιωτάτου κκ Βαρθολομαίου εισήχθη προς συζήτησιν στο δημοτικό συμβούλιο, κατά την συνεδρίασή του της Παρασκευής 15.7.22 και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφίαν, με τις ψήφους των παρόντων συμβούλων της πλειοψηφίας καθώς είχε προηγηθεί η αποχώρηση των συμβούλων της μειοψηφίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιά την θέση της δημοτικής αρχής στο θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών και εργαζομένων σε δομές πρόνοιας.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι είναι η πρώτη φορά, που διοίκηση του δήμου Κιλκίς γίνεται παραλήπτρια αιτήματος της ιεράς μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου γιά τοποθέτηση μικρού παρεκκλησίου στην πλατεία Ειρήνης, κάτι που σίγουρα θα απασχολήσει την κιλκισιώτικη κοινή γνώμη, σε σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο, στον οποίο αφορά το αίτημα.

Και τούτο, διότι ένας τέτοιος χώρος λατρείας θα μπορούσε να τοποθετηθεί (σ.σ.: πρόκειται περί προκατασκευής) στο κέντρο ή, αλλιώς, στην “καρδιά” του Κιλκίς, χωρίς να επηρεασθεί η όψη της πλατείας Ειρήνης.

Γιά παράδειγμα, το δημοσιογραφικό συγκρότημα του “Μαχητή” το θέτει ως ιδέα προς συζήτησιν, το μικρό παρεκκλήσιο Αγίων Ευγενίου του Τραπεζουντίου και Παϊσίου του Καππαδόκου θα μπορούσε να τοποθετηθεί επί της 21ης Ιουνίου, στον χώρο μεταξύ του μικρού πάρκου με τα συντριβάνια, δίπλα στον σταθμό των ταξί, και της περίφραξης της λέσχης αξιωματικών φρουράς (ΛΑΦ) Κιλκίς, στο ύψος του εκεί υπάρχοντος μνημείου, περίπου στο σημείο όπου δεσπόζει ο αχρηστευμένος σήμερα υπερυψωμένος ηλεκτρονικός πίνακας ανακοινώσεων του φαρμακευτικού συλλόγου Κιλκίς. (Οι αρκετά παλαιότεροι Κιλκισιώτες θυμούνται τον τότε ενιαίο στρατιωτικό χώρο, στο συγκεκριμένο σημείο του οποίου λειτουργούσε ο θερινός κινηματογράφος του κέντρου ψυχαγωγίας οπλιτών ή ΚΨΟ).

Είναι ένας χώρος ευκόλως διαρυθμιζόμενος γι’ αυτόν τον σκοπό και, το σπουδαιότερο πολύ αμεσότερα και περισσότερο προσπελάσιμος σε σχέση με την πλατεία Ειρήνης.

Αν μη τι άλλο, μπορεί να αντιμετωπισθεί ως αντιπρόταση γιά ακόμη καλύτερη εφαρμογή της έμπνευσης και ιδέας της μητροπολιτικής αρχής, να τιμηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Άγιοι Ευγένιος και Παΐσιος.

Και δεν θα στοίχιζε τίποτε ούτε στην ιερά μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου ούτε στον δήμο Κιλκις, τουλάχιστον… απλώς να την “δουν” και αυτήν την περίπτωση.

Περισσότερα

Η ΓΣΕΒΕΕ τίμησε τον Χρήστο Τσανασίδη γιά την προσφορά του στον κλάδο των αρτοποιών

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24.9.22 η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της γενικής συνομοσπονδίας εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), στο πλαίσιο της οποίας […]

Δείτε ακόμα

«Φροντίζουν» για… επανάληψη

Φαίνεται, ότι κάποιοι, εκεί κατά Μ.Λειβάδια (ΔΕΘ) μεριά, έχουν αναλάβει «εργολαβικώς» το να φροντίζουν συνεχώς για την πλήρη επαλήθευση της […]