Γενικά

Αισθητή στον νομό η έλλειψη υποδομών φροντίδας βρεφών

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ένα από τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα των περιφερειακών χωριών και οικισμών των δύο δήμων του νομού μας είναι αυτό, το οποίο συνδέεται με την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Και τούτο, διότι, κυρίως λόγω της συρρικνώσεως του πληθυσμού σε αυτά είναι δύσκολο να λειτουργήσουνεντός των ορίων, που θέτει η Πολιτεία, σε σχέση με τον αριθμό των βρεφών και νηπίων που απαιτεί ο σχετικός κανονισμός.

Γι’ αυτό άλλωστε σε ωρισμένες περιπτώσεις αυτός καταστρατηγείται, προκειμένου να αρθούν αδιέξοδα και να εξυπηρετηθούν οικογένειες, οι οποίες το έχουν ανάγκη.

Αντιθέτως, ελάχιστα είναι τα προβλήματα, τα οποία εμφανίζονται στις έδρες των δύο δήμων και στα μικροαστικά κέντρα της περιφερειακής ενότητάς μας, όπου ο αριθμός των νηπίων, κυρίως, είναι μεγάλος και σε συνδυασμό με την λειτουργία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών τα προβλήματα είναι εξαιρετικώς περιορισμένα.

Σε αυτό βοηθούν και τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία προσφέρουν δωρεάν σε δικαιούχους «Voucher» (επιταγές), ώστε να αποπληρώνουν τα σχετικά κόστη των ανταποδοτικών τελών και τροφείων, και τα οποία γιά φέτος, όπως ανακοινώθηκε εσχάτως, έχουν σημαντική αύξηση κατά 27.313 ωφελούμενα παιδιά, στο πλαίσιο εφαρμογής της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» γιά το σχολικό έτος 2019-20.

Παρά ταύτα προβλήματα στον νομό μας εμφανίζονται κυρίως σε ό,τι αφορά στην φροντίδα, όπου λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος από πλευράς ιδιωτών, το βάρος επωμίζονται κυρίως οι δημοτικοί βρεφικοί σταθμοί, όπου όμως η ζήτηση είναι διαχρονικώς κατά πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς θέσεων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές οικογένειες κάτοχοι «Voucher» να μην εξυπηρετούνται καθώς στους δήμους του Κιλκίς και Παιονίας υπάρχουν διαθέσιμες επτά και δώδεκα θέσεις αντιστοίχως, όταν οι σχετικές αιτήσεις όπως και φέτος, υπερβαίνουν τις τριάντα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι προσφάτως σε ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό της πόλης του Κιλκίς γονείς βρεφών σχημάτισαν επί πολλές ώρες «ουρά», προκειμένου να εξασφαλίσουν την εισδοχή στον σταθμό του δικού τους βρέφους, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης είναι δύσκολο να επωμισθούν σε ιδίων πόρων το σχετικό κόστος.

Όπως δήλωσε στον «Μαχητή» η υπεύθυνη απο πλευράς του δήμου Χρυσή Σοφού, είναι ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την διοίκηση του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης του δήμου επί σειρά ετών προς την κατεύθυνση ίδρυσης και λειτουργίας σταθμού βρεφών η οποία, δυστυχώς, δεν τελεσφόρησε λόγω των δυσκολιών που προέκυψαν ως προς την εξεύρεση κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να τεθεί ως στόχος από πλευράς της νέας δημοτικής αρχής, η κατασκευή ενός ιδιόκτητου σταθμού γιά την δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μια λύση, η οποία εμφανίζει περισσότερες δυσκολίες στην εφαρμογή της σε ό,τι αφορά στον δήμο Παιονίας σύμφωνα με τις δηλώσεις του απερχομένου προέδρου της κοινωφελούς επιχείρησης Αιμίλιου Δεβεντζόπουλου και σύμφωνα δε τις οποίες το σχετικό εγχείρημα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί αναλόγως, λόγω ανεπάρκειας κτιριακών υποδομών, πόρων και έλλειψης προσωπικού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα