Αγροτικά

Σε απόγνωση οι αιγοπροβατοτρόφοι από την πτώση τιμών παραγωγού

Εντονότατος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί και στους αιγοπροβατοτρόφους της περιφερειακής ενότητάς μας εν όψει της νέας παραγωγικής περιόδου, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται γύρω από το θέμα του καθορισμού στην τιμή του γάλακτος.

Και τούτο, διότι σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, αυτές θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τα, έτσι κι αλλιώς βεβαρυμένα, οικονομικά τους.

Όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης, οι έως τώρα ενδείξεις από πλευράς των γαλατοβιομηχανιών είναι πολύ ανησυχητικές για τους κτηνοτρόφους και οδεύουμε, τόνισε, προς μία μείωση της τάξεως του 10% περίπου σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές.

ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ

Απολύτως ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι οι παραλαβές γάλακτος από τις βιομηχανίες πραγματοποιούνται χωρίς τον καθορισμό τιμής με προκαταβολές, ενώ και ο πρόσφατος καθορισμός τιμής στην περιοχή του Λιβάδι Πιερίας, που αποτελεί «βαρόμετρο» και «οδηγό» για τον καθορισμό τιμής ευρύτερα στην Βόρειο Ελλάδα, ήταν στα 0,95 ευρώ το κιλό όταν από πλευράς μιάς εκ των μεγαλυτέρων γαλακτοβιομηχανιών της περιοχής μας με την οποία η δική μου συνεργασία ξεκίνησε πέρυσι στα 1,05 ευρώ το κιλό και κατέληξε στα 0,99 ευρώ.

Βεβαίως, τα ανησυχητικά σημάδια και η συγκέντρωση μαύρων σύννεφων γύρω από το θέμα των τιμών είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται από τις αρχές του μηνός, με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις της Γερμανίας την «ANUGA 2017», που πραγματοποιείται ανά διετία στην πόλη της Κολωνίας, και η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου συγκεντρώνοντας 7200 εκθέτες από εκατό διαφορετικές χώρες ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι γαλακτοβιομηχανίες του Κιλκίς στον τομέα των τροφίμων και ποτών, επιδεικνύοντας τα προϊόντα τους σε 160.000 επισκέπτες της έκθεσης.

Ένα από τα στοιχεία της έκθεσης, που σχετίζεται με τους κτηνοτρόφους και τον καθορισμό της τιμής παραγωγού, ήταν, όπως ανέφερε ο κ. Καρυπίδης, και ο «πόλεμος» τιμών, που επικράτησε μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών γύρω από την φέτα, που διακυμάνθηκε σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα από 3,70 μέχρι 4,40 ευρώ το κιλό.

ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ

Χαμηλό επίπεδο τιμών που προκαλεί, όπως επεσήμανε, ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό στους παραγωγούς, καθώς αυτοί εκτιμούν, ότι θα προκαλέσουν αλυσιδωτή πτώση στις τιμές του παραγωγού.

Ένα ενδεχόμενο εξαιρετικώς αρνητικό, όπως τονίζει ο κ. Καρυπίδης, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τον κόσμο της παραγωγής στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, ο οποίος σταθερώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα του υψηλού κόστους παραγωγής αλλά που παράλληλα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά αναφορικώς με τα ορθά δεδομένα στην παραγωγή του προϊόντος ονομασίας προέλευσης της χώρας μας.

«Ελπίζουμε», συνέχισε, «οι αρμόδιες κρατικές αρχές να προχωρήσουν στους προβλεπόμενους μετά από δέκα ημέρες ελέγχους ισοζυγίων γάλακτος μέσω των σχετικών κλιμακίων στις σχετικές επιχειρήσεις μεταποίησης, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα παραγωγής ελληνικής φέτας από εισαγόμενα φθηνότερα γάλακτα και σκόνες, όπως επίσης και η παραπλάνηση καταναλωτών εντός και εκτός Ελλάδος σε σχέση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα γιαούρτι τσεχικής εταιρίας που τιτλοφορείται «Έλληνας» ή περιπτώσεις παραγωγής φέτας σε νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, που ως γνωστόν δεν διαθέτουν κοπάδια».

«Βεβαίως, «αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει», όπως δηλώνει ο κ. Καρυπίδης, «το γεγονός ότι λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν στις οργανώσεις των κτηνοτρόφων, δεν έχει συσταθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Γάλακτος» έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι κίνδυνοι, που δημιουργούνται στο διεθνές περιβάλλον για εμβληματικά προϊόντα μας όπως η φέτα και το γιαούρτι».

Βεβαίως, όπως εκτιμούν οι παραγωγοί, το θέμα της τιμής γάλακτος παραγωγού ήταν και εξακολουθεί να παραμένει το κυρίαρχο.

Η διαφαινόμενη πτώση της θα έχει εξαιρετικώς δυσμενείς επιπτώσεις στους παραγωγούς και είναι βέβαιον, όπως κατηγορηματικώς ανέφερε ο κ. Καρυπίδης, θα οδηγήσει στην μείωση των αιγοπροβάτων για γαλακτοπαραγωγή, μία μείωση που είναι ήδη ορατή στον νομό μας οι κατά 10% και η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι το 40% με ό,τι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για την παραγωγή ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

«Η ανάγκη προστασίας της βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων είναι αδήριτη και πρώτης προτεραιότητας και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πολιτικοί παράγοντες και να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή ο καθένας μέσα από τις δυνατότητες και τον ρόλο του», επεσήμανε ο κ. Καρυπίδης, «διότι αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλη την κοινωνία αλλά και την τοπική και εθνική οικονομία».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]