Οικονομία

Η αγορά της Κίνας στο «μάτι» του ΣΒΒΕ και επιχειρήσεων της Β.Ελλάδος

Σε δράσεις οικονομικής διπλωματίας προχωρεί το επόμενο διάστημα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς η διοίκηση έχει συνειδητοποιήσει πλήρως ότι η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων σχετίζεται απολύτως με την πραγματική γνώση που έχουν γι’ αυτές οι ξένοι δυνητικοί πελάτες.

Κάτι που αποδεικνύεται κρίσιμο σε μια περίοδο κατά την οποία με τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η γενική άποψη που επικρατεί για τις οικονομικές επιδόσεις και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι ιδιαιτέρως θετική. Μάλλον είναι αρνητική και απογοητευτική.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Θανάσης Σαββάκης αξιοποίησε μια επαφή που είχε στην Αθήνα και φιλοξένησε στις αρχές της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη την εμπορική ακόλουθο της κινέζικης πρεσβείας στην Αθήνα Ζου Ρουοζούμ με τους συνεργάτες της. Οι Κινέζοι διπλωμάτες επισκέφθηκαν βιομηχανίες στην Κεντρική Μακεδονία, συζήτησαν τις προοπτικές εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Κίνα, συνέφαγαν με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και –σύμφωνα με όσα είπαν στους συνομιλητές τους- εντυπωσιάστηκαν απ’ όσα είδαν και απ’ όσα άκουσαν.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαββάκης συνόδευσε τους Κινέζους στην ακόλουθες επιχειρήσεις: Κωνσταντόπουλος (ελιές) στην Πιερία, «Venus» (κομπόστες φρούτων) στην Ημαθία, οινοποιείο Μπουτάρη στη Στενήμαχο Νάουσας, «Φάρμα Κουκάκη» στο Κιλκίς και Μπόρας, προϊόντα από βουβάλια, στην Κερκίνη. Στις επισκέψεις αυτές οι Κινέζοι, που έδειξαν να εντυπωσιάζονται από εγκαταστάσεις και προϊόντα, συζήτησαν τις δυνατότητες της αγοράς της χώρας τους.

Απάντησαν, μάλιστα, οι ίδιοι στο θέμα του μικρού μεγέθους της παραγωγής μιας επιχείρησης, στοιχείο ανασταλτικό για τη σταθερή τροφοδοσία μιας μεγάλης αγοράς, υποδεικνύοντας τη δημιουργία σύμπραξης ομοειδών επιχειρήσεων ειδικά για την αγορά της Κίνας. Είπαν, δηλαδή, πως αν μια επιχείρηση που παράγει ελιές είναι μικρή και δεν μπορεί αντικειμενικά να τροφοδοτεί σταθερά κάποια σημεία στην Κίνα, οι πέντε ή οι οκτώ επιχειρήσεις μπορούν να τα καταφέρουν. Πέρα από τις κονσέρβες φρούτων, που τις ήξεραν, οι Κινέζοι εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα και τη γεύση, του λαδιού, των ελιών, των κρασιών, των τυροκομικών και του κρέατος που δοκίμασαν.

Επίσης, ο ΣΒΒΕ φρόντισε για την ξενάγηση των Κινέζων στο μουσείο της Βεργίνας, ενώ το βράδυ της Τρίτης παρέθεσε δείπνο στο οποίο παρακάθισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος συζήτησε μαζί τους αφ’ ενός μεν ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα της Θεσσαλονίκης, αφ’ ετέρου δε θέματα για την κινέζικη παροικία της πόλης.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:
«…Το γενικό συμπέρασμα της επίσκεψης –όπως αναφέρουν παράγοντες που μετέσχαν στις συναντήσεις- είναι ότι οι Κινέζοι διπλωμάτες δεν έχουν πλήρη εικόνα για την Ελλάδα. Δηλαδή αγνοούν όσα υπάρχουν και συμβαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα, πιθανώς και σε άλλες περιφέρειες, κάτι εξαιρετικά αρνητικό για τις επιχειρήσεις. Εάν, μάλιστα, υποθέσει κανείς βασίμως ότι ανάλογες εντυπώσεις έχουν και οι διπλωμάτες άλλων χωρών, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κενού. Διότι, κακά τα ψέμματα, αλλιώς πουλάς αν κάποιος γνωρίζει μόνο τα προϊόντα και αλλιώς αν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και συνθήκες παραγωγής.

Συμπέρασμα: Η εξωστρέφεια για να γίνει από ευχή πραγματικότητα χρειάζεται πράξεις και πρωτοβουλίες. Κινήσεις που στα σοβαρά κράτη είναι αντικείμενο των υπηρεσιών του κράτους, το οποίο δεν χρειάζεται να παράγει, αλλά επιβάλλεται να προωθεί την παραγωγή της χώρας, στην Ελλάδα τις δρομολογούν οι φορείς. Μόνο που αυτό όσο καλό κι αν είναι, όσο θετικά κι αν καταγράφεται έχει… ταβάνι. Και στις δουλειές –στις πωλήσεις ειδικότερα- η συνέπεια είναι μεγάλη υπόθεση».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα