Δείτε επίσης

Καλύτερα …αδέσποτοι!

ΤΑΙΣΜΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Της Αγγελικής Αντωνιάδου*
Θέλετε κι εσείς να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο; Μήπως θέλετε να φροντίσετε ένα αδέσποτο; Σας έπεισαν οι διαφημίσεις, οι αναρτήσεις και τα βιντεάκια απ τις φιλοζωικές ότι αξίζει τον κόπο να βοηθήσετε κι εσείς ένα ταλαιπωρημένο σκυλάκι;

Μην είστε αφελής! Πριν κάνετε οτιδήποτε κοιτάξτε πρώτα να ενημερωθείτε για το νέο νόμο και μετά πηγαίνετε σ ένα «pet shop» και αγοράστε ένα κουταβάκι όσο πιο μικρόσωμο γίνεται.

Ο νέος νόμος, για όποιον δεν τον γνωρίζει, μετά από αιώνες συνύπαρξης ανθρώπου και σκύλου , ποινικοποιεί τη συμπεριφορά του σκύλου αφού βέβαια πρώτα βρεθεί το κορόιδο που θα πληρώνει τα πρόστιμα.

Κάπως έτσι «την πάτησα» κι εγώ που νόμιζα ότι δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα αν φιλοξενούσα δύο αδέσποτα, μιας και είχα αυλή στο χώρο όπου εργάζομαι. Θεώρησα, αφελέστατα ότι τέτοιες κινήσεις εκτός από την βοήθεια που προσφέρουν στα ίδια τα σκυλιά, δίνουν μια λύση στον δήμο και στις φιλοζωικές οργανώσεις που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το θέμα των αδέσποτων.

Όπως και να το κάνεις, άλλο είναι να περιφέρονται τα σκυλιά και ειδικά το βράδυ που δημιουργούν αγέλες μέσα στην πόλη και άλλο να έχουν μια στέγη . Που να φανταστώ τι με περίμενε!
Πως μπορούσα να φανταστώ ότι ο νέος νόμος σε συνδυασμό με τις φιλοζωικές οργανώσεις και αμέτοχο τον δήμο, το μόνο που κάνει είναι να ψάχνει κορόιδα για να δημιουργήσει ευθύνες εκεί που μέχρι χθες δεν τις είχε κανένας…… Και τι εννοώ: Η συμπεριφορά του σκύλου ποινικοποιείται, μόνο όμως αν βρεθεί το κορόιδο που θα το φροντίσει.

Κατ αρχάς, αν ταΐζεται ένα σκυλί έξω απ’ τον χώρο σας για ένα μήνα, τότε με συνοπτικές διαδικασίες θεωρείται δικό σας …..και επιτέλους «βαφτίσαμε» κάποιον υπεύθυνο και έτοιμο να πληρώνει πρόστιμα.

Γαυγίζουν μέρα νύχτα ένα, δύο, τρία αδέσποτα έξω απ το σπίτι σας; Είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν ευθύνεται κανένας, δεν πληρώνει κανένας πρόστιμο.

Πήρατε το αδέσποτο στην αυλή σας και γαυγίζει το μεσημέρι ή το βράδυ; Τριακόσια ευρώ πρόστιμο.

Μαλώνουν έξω απ’ το σπίτι σας τα αδέσποτα και γαυγίζουν το ένα στο άλλο; Κανένα πρόβλημα, είναι απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά και δεν πληρώνει κανένας πρόστιμο.

Γαύγισε το σκυλί που μαζέψατε σ ένα άλλο αδέσποτο; Καταγγελία απ’ την φιλοζωική και πρόστιμο.

Τριγυρνάνε έξω τα αδέσποτα, μέρα νύχτα, μόνα τους οι σε αγέλες; Κανένα πρόβλημα, επίσης απολύτως φυσιολογικό και πάλι δεν χρειάζεται να πληρώσει κανένας πρόστιμο.

Είναι το αδέσποτο που μαζέψατε «τζαναπέτικο» και βρίσκει τρόπους να το σκάει και να κάνει καμιά ώρα βόλτα έξω; Καταγγελία απ’ τους γείτονες και 300 ευρώ πρόστιμο.

Δένετε το σκυλί σας για να μην φύγε; Καταγγελία απ την φιλοζωική τριακόσια ευρώ πρόστιμο (δεν γνωρίζω ακριβώς το ύψος όλων των προστίμων, αλλά ξεκινούν πάνω από 300 ευρώ).

Έμεινε το αδέσποτο έγκυος και πρόκειται να γεννήσει; Απολύτως φυσιολογικό.

Έμεινε έγκυος το σκυλί σας χωρίς να το έχετε δηλώσει? Καταγγελία και πρόστιμο.

Φυσικά ο νόμος είναι τέτοιος, που σας αφήνει εκτεθειμένους σε όλων των ειδών τις καταγγελίες από ανθρώπους που αγαπούν τα ζώα αλλά κι απ αυτούς που δεν τα θέλουν.

Εμένα προσωπικά μου έκοψαν πρόστιμο 600 ευρώ….300 γιατί δεν είχα τσιπάκι και 300 γιατί δεν το δήλωσα στο δήμο!
Γιατί? Του έλειψαν στο μέτρημα του δήμου? Εγώ όταν το βρήκα ή μάλλον όταν με βρήκε ήταν σε άθλια κατάσταση και δεν υπήρχε κανένας υπεύθυνος , από πού προκύπτει αυτό το ενδιαφέρον?

Επίσης να ενημερώσω ότι εγώ δεν γέννησα σκυλιά, δύο παιδιά έκανα και γι αυτά ήμουν υπεύθυνη. Το σκυλί το βρήκα το φροντίζω και κάνω ότι καλύτερο μπορώ.

Ποτέ μα ποτέ δεν θα μάζευα ένα αδέσποτο για να το βάλω σε διαμέρισμα ή για να το δέσω σε μια αυλή, δεν μου ταιριάζει συνειδησιακά. Ας δέσει ο δήμος όλα τα αδέσποτα κι ας έρθει να πάρει κι αυτό να το δέσει.

Προφανώς δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, ο δήμος δεν ενδιαφέρεται γιατί θέλει κι αυτός να μετατοπίσει τις ευθύνες, οι φιλοζωικές ενισχύουν το λόγο ύπαρξής τους και ο νόμος φυσικά αποσκοπεί στο να κάνει τη ζωή μας ακόμα πιο δυσβάσταχτη και ελεγχόμενη.

Σ αυτή τη χώρα, που όσο και να ψάξεις δεν θα βρεις ούτε έναν υπεύθυνο, απ τον αστυνομικό που εκτελεί το νόμο και δηλώνει κατανόηση αλλά ανεύθυνος, το δικαστή που δικάζει, το βουλευτή που ψηφίζει (ευρωπαϊκοί νόμοι φυσικά), μέχρι τον πρωθυπουργό της χώρας (δεν φταίει αυτός οι προηγούμενοι κι αν πας στους προηγούμενους πάλι οι προηγούμενοι), επί τέλους βρέθηκε ο υπεύθυνος που πάτησε στον κήπο της γειτόνισσας!

Εγώ φταίω παιδιά! Δεν τα φάγαμε μαζί, μόνη μου τα έφαγα και θα τα επιστρέψω πίσω ένα ένα με τα πρόστιμα.

* Δημοτικής συμβούλου Κιλκίς