Συγκλονιστικό το αφιέρωμα της «Αρμονίας» στην εκατοστή επέτειο της Γενοκτονίας

Πολιτισμός /

Περιεκτική υπήρξε η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η «Αρμονία» με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19.5.19 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, με «επίκεντρο» την βασισμένη σε πλήθος προσωπικών γνώσεων και εμπειριών του πρώην βουλευτή Κιλκίς Θεόδωρο Πασσαλίδη και με αυτήν ο σύλλογος τίμησε όπως αρμόζει την μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«…Για τα θλιβερά γεγονότα, την εξόντωση, τις κακουχίες, τα βασανιστήρια των χριστιανών του Ποντου, διηγήθηκε ο πρώην βουλευτής Κιλκίς κ. Θεόδωρος Πασσαλιδης σε μια ομιλία βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα και προσωπικές εμπειρίες από τις επισκέψεις του στα πάτρια εδάφη των προγόνων του.

Η φιλόλογος Αντωνια Πιλαφά-Πασσαλιδου απήγγειλε ποίημα στην ποντιακή και συγκίνησε τους παρευρεθέντες.
Την εκδήλωση έκλεισαν χοροί του Ποντου με τη συμμετοχή χορευτικού συγκροτήματος του τμήματος του ΚΑΠΗ Κιλκίς και του συλλόγου του Αγίου Μάρκου.

Ο άξιος χοροδιδασκαλος Θεόφιλος Πασχαλιδης με το νταούλι του και ο ταλαντούχος Γρηγόριος Κολεσιωτης με τη λύρα του συνόδευσαν τα δύο συγκροτήματα, που απέδωσαν άψογα τους ποντιακους μας χορούς.

Στο κυλικείο, μεταξύ των φωτογραφικών ντοκουμέντων εκτεθηκε λύρα μεγάλων διαστάσεων του Ιωάννη Εφραιμιδη και τον ευχαριστούμε για την προσφορά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο σεβασμιωτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. κ. Εμμανουήλ, ο αντιπεριφερειαρχης Ανδρέας Βεργιδης, η επίτιμη πρόεδρος του συλλόγου Ανθουλα Ναουμη, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά το συνεδριακό κέντρο.

Με την έναρξη και το τέλος της εκδήλωσης ακούστηκαν ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια και προσφέρθηκαν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα δύο βασικά προβλήματα

Με αφορμή την παρουσία του σε ειδική σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης δήλωσε τα εξής: «Την Παρασκευή […]