ΕΒΕ Κιλκίς: «Δώστε οριστική λύση στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων»

Οικονομία /

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων ζητεί το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Κιλκίς.
Στην σχετική ανοικτή επιστολή προς αυτόν αναφέρονται τα εξής:

«Το θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων απασχολεί και ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες έναν τεράστιο αριθμό συμπολιτών μας. Το παράδοξο με το ζήτημα αυτό είναι να ταλαιπωρούνται και οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος ,οι οποίες, τυπικά τουλάχιστον, θα έπρεπε να έχουν αντιτιθέμενα και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.

Η μια πλευρά, οι δημιουργοί του Πνευματικού Έργου, για δεκαετίες βρίσκονται κυριολεκτικά στο σκοτάδι, αφού από πουθενά δεν υπάρχει έγκυρη ενημέρωση για την τύχη του έργου τους και την εξ αυτής απολαβή των δικαιούμενων εσόδων. Ελάχιστοι δημιουργοί με προσβάσεις νόμιμες και μη, απολαμβάνουν την εξαργύρωση του μόχθου χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων συναδέλφων τους.
Επειδή απλά, φρόντισαν και πέτυχαν να έχουν πρόσβαση στο κέντρο των αποφάσεων για τη διανομή των εσόδων από την χρήση του Πνευματικού Έργου.

Η άλλη πλευρά είναι οι χρήστες του έργου των πνευματικών δημιουργών. Χιλιάδες και αυτοί, είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν χωρίς συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, επαφιέμενοι στις καλές ή κακές προθέσεις και διαθέσεις των εκάστοτε «εισπρακτόρων» των Πνευματικών Δικαιωμάτων , τα οποία «ακούν» στο κωδικό όνομα «ΑΕΠΙ». Κανείς επαγγελματίας-χρήστης του πνευματικού έργου της μουσικής δεν γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.

Με το συνοπτικώς περιγραφόμενο αποτέλεσμα σε κάθε δικάσιμο, τα πινάκια των υποθέσεων να είναι γεμάτα από ονόματα επαγγελματιών που μηνύθηκαν από την ΑΕΠΙ. Με την ιδιαιτερότητα βεβαίως, ότι αυτές οι υποθέσεις προτάσσονται στην εκδίκαση προκειμένου να αποφευχθεί η αναβολή τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι σαφές ότι για την στρεβλή αυτή κατάσταση η δική σας διακυβέρνηση δεν ευθύνεται. Κληρονομήσατε όμως ένα βάρος δεκαετιών και σε εσάς έλαχε ο κλήρος για την απόσεισή του από τις πλάτες τόσο των δημιουργών όσο και των χρηστών. Επιπροσθέτως δε, οι πρόσφατες δικαστικές-ποινικές εξελίξεις στην ίδια την Εταιρεία(ΑΕΠΙ) καθιστούν την εξυγίανση του χώρου επιτακτική και οριστική.

Τα Επιμελητήρια της χώρας είναι οι φορείς στους οποίους είναι μέλη οι χιλιάδες χρήστες των Πνευματικών Δικαιωμάτων. Πέραν της βαθειάς γνώσης όμως του προβλήματος ,τα Επιμελητήρια έχουν την πρόθεση να συμβάλουν στην οριστική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του προβλήματος. Με βάση πάντα μια εξορθολογισμένη συμφωνία υπολογισμού των αμοιβών, η οποία θα διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή. Γιατί είναι σαφές ότι τα τετραγωνικά μέτρα των επιχειρήσεων δεν έχουν παντού και πάντα το ίδιο ειδικό βάρος.

Τα Επιμελητήρια της χώρας κύριε Πρωθυπουργέ ,έχουν και την πρόθεση και την γνώση ώστε να αναλάβουν το λεπτό και συνάμα σοβαρό έργο της είσπραξης και απόδοσης των πνευματικών Δικαιωμάτων. Απαλλάσσοντας έτσι και τις δύσκαμπτες πολλές φορές υπηρεσίες των δήμων π.χ. από ένα έργο που δεν έχουν σχέση και ούτε το γνωρίζουν.

Με μια ρεαλιστική τιμολόγηση αφενός θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οι χειμαζόμενοι χρήστες και αφετέρου θα έχουν ένα διαρκές, διαφανές και σίγουρο εισόδημα οι δημιουργοί .Έτσι θα θεραπευθεί ένα πραγματικό καρκίνωμα που ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας προς όφελος ολίγων σκοτεινών και επιτήδειων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τη διαβεβαίωση ότι είμαστε στη διάθεση παντός κυβερνητικού αρμοδίου για κάθε συνεργασία ,στο επικείμενο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αποδέχθηκαν όλες οι πλευρές, ευελπιστούμε στην άμεση παρέμβασή σας, ώστε να επιλυθεί το μείζον ζήτημα που περιγράψαμε παραπάνω».