Αδέσποτα: Αναζητείται λύση μέσω του «Φιλοδήμου ΙΙ»

Πολιτική /

Το ενδεχόμενο να καταθέσουν από κοινού πρόταση για την κατασκευή κυνοκομείου στο σχετικό πρόγραμμα «Φιλόδημου ΙΙ» συζητούν ετούτη την περίοδο οι δήμοι Κιλκίς και Παιονίας.

Την είδηση αποκάλυψε ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, με αφορμή ερώτημα το οποίο εδέχθη από τον δημότη της Αξιούπολης Ηρακλή Τραπεζανίδη στην «παρθενική» συνεδρίαση του νέου τοπικού συμβουλίου Αξιούπολης της Παρασκευής 27.9.19, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων, τα οποία και στο κέντρο της κωμόπολης κάνουν την παρουσία τους ιδιαιτέρως αισθητή και ενίοτε επιθετική κατά κατοίκων της.
Όπως ανέφερε ο κ. Σιωνίδης και επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «Μαχητή» ο ομόλογός του Δημήτρης Κυριακίδης, έχουν διεξαχθεί σχετικές συζητήσεις χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει έως σήμερα σε οριστική συμφωνία για την συμμετοχή στην εν λόγω προκήρυξη, η οποία «τρέχει» ετούτη την περίοδο και έως το τέλος, όταν και λήγει, στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».

Αυτό, ως γνωστόν, δανειοδοτεί τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων μέσω του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων (ΤΠΔ) χωρίς να επιβαρύνει τα οικονομικά των, καθώς η αποπληρωμή καλύπτεται από πόρους του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου εσωτερικών και εν προκειμένω με 300.000 ευρώ τον κάθε δήμο.
Το πρόβλημα των αδεσπότων ζώων κυρίως σκύλων, είναι αρκετά οξύ, και καθίσταται οξύτερο από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οργανωμένα δημοτικά κυνοκομεία, των οποίων η συντήρηση και λειτουργία απαιτεί σημαντικούς πόρους, γεγονός το οποίο απετέλεσε και την αφορμή για την κατάθεση κοινής πρότασης.

Ωστόσο, από πλευράς του δημάρχου Κιλκίς διατυπώθηκαν επιφυλάξεις όχι ως προς τον στόχο, αλλά κυρίως σε σχέση με το κατά πόσον μία τέτοια προοπτική είναι αμέσως εφαρμόσιμη, καθώς η οξύτητα του προβλήματος θεωρείται από αμφοτέρους ως δεδομένη, και υπάρχουν πιέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο από πλευράς φιλοζωικών οργανώσεων όσο και από πλευράς πολιτών, ωρισμένοι εκ των οποίων κατά καιρούς έχουν πέσει θύματα επιθέσεων κυρίως από αδέσποτους σκύλους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα