Οικονομία

«Αδελφά» και με την «βούλα» πλέον τα επιμελητήρια Κιλκίς και Σμύρνης

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων επέστρεψε από την Σμύρνη η αποστολή του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Κιλκίς.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«….Η αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Π.Τονικίδη είχε ως βασικό σκοπό την υλοποίηση της δρομολογημένης από καιρό αδελφοποίησης των Επιμελητηρίων Σμύρνης και Κιλκίς.
Η κιλκισιώτικη αποστολή έγινε δεκτή το βράδυ της Πέμπτης 2.4.15 από την διοίκηση του επιμελητηρίου Σμύρνης με επικεφαλής τον πρόεδρο Εκρέμ Ντεμιρτάς.
Την επομένη, στην αίθουσα τελετών του επιμελητηρίου Σμύρνης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την αδελφοποίηση των δυο Επιμελητηρίων.

Ο κ. Ντεμιρτάς αφού καλωσόρισε με θερμά λόγια την Ελληνική αποστολή, δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι η συνεργασία των δυο Επιμελητηρίων όπως και η συνεργασία των δυο χωρών, έχει ευρύτατα πεδία δράσης.
Η συναδέλφωση των δύο λαών μπορεί να σφυρηλατηθεί πιο αποτελεσματικά μέσα από την ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργασιών στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκε και η αντιφώνηση του κ.Τονικίδη ο οποίος τόνισε ότι το Κιλκίς είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με δεσμούς Ιστορίας και πολιτισμού με την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Μια περιοχή, όπου το ελληνικό στοιχείο σε συνεργασία για πολλές δεκαετίες με το τουρκικό, ανέδειξε αρετές και επιτεύγματα σε πολλούς τομείς. Ανάμεσα στους τομείς αυτούς, περίοπτη θέση καταλαμβάνει το επιχειρείν της τόλμης, της καινοτομίας και του αποτελέσματος.
Μετά την τελετή της αδελφοποίησης παρατέθηκε γεύμα στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Σμύρνης. Την επόμενη ημέρα η κιλκισιώτικη αποστολή ξεναγήθηκε σε ιστορικά μέρη της περιοχής με επίκεντρο τον Τάφο της Παναγίας και την ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή της αρχαίας Εφέσσου.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κιλκίς παρέστη στα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης στην Σμύρνη με θέμα την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Τα εγκαίνια της έκθεσης, όπου συμμετέσχαν περί τις 500 γυναικείες επιχειρήσεις, πραγματοποίησαν από κοινού οι δύο πρόεδροι των αδελφοποιημένων πλέον επιμελητηρίων.
Την Μ. Δευτέρα 6.4.15 ο κ. Τονικίδης συμμετέσχε σε ειδικό φόρουμ με θέμα τον τουρισμό. και την συνεργασία των δύο χωρών στον προσοδοφόρο αυτόν τομέα επιχειρηματικότητας. Στο φόρουμ αυτό ο κ. Τονικίδης εκπροσώπησε την κεντρική ένωση επιμελητηρίων Ελλάδας ως αντιπρόεδρός της. Στο φόρουμ παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Μετά την επίσημη αδελφοποίηση των δύο επιμελητηρίων, σχεδιάζονται ήδη τα επόμενα βήματα για την πολλαπλή συνεργασία το Επιμελητηρίου Σμύρνης με την ευρύτερη περιοχή του νομού Κιλκίς αλλά και της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας».

«Κοινά σημεία και στόχοι»
Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«…Όπως βλέπουμε στον χάρτη το Κιλκίς δεν έχει θάλασσα αλλά βλέπουμε, ότι βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει, ότι έχουμε ένα σχέδιο τα τελευταία χρόνια σχετικώς με το θαλάσσιο δρομολόγιο από το λιμάνι της Σμύρνης γιά την Θεσσαλονίκη γιά να μεταφέρουμε φορτία και εμπορεύματα. Επειδή εσείς είσαστε πάρα πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη, μπορούμε να πούμε, ότι έχετε και εσείς ένα λιμάνι, μία παραλία, και μπορούμε να πούμε γιά τις ευρωπαϊκές «ζώνες».
Συγχρόνως μπορεί να βελτιωθεί ο τουρισμός στην περιοχή σας στα σημεία στα οποία τώρα βλέπω ότι ο πληθυσμός κατά 90% προέρχεται από την Τραπεζούντα και γενικώς την Μαύρη Θάλασσα.

Το 1998 είχαμε πραγματοποιήσει μία επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη με μία μεγάλη αντιπροσωπεία και είχαμε κάνει μία μεγάλη συνάντηση με την τότε νομαρχία της Θεσσαλονίκης. Ηταν σε μία αίθουσα με ένα στενό μπαλκόνι, και κατά την διάρκεια της ομιλίας μου, βλέποντας το ακροατήριο, διαπίστωσα ότι μοιάζουν με τους Τραπεζούντιους. Και μου είπε ο πρόεδρος, ότι είναι όλοι από την Τραπεζούντα και άλλες πόλεις αυτής της περιοχής της Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα…
…Έως τότε είχαμε κάνει συμφωνίες συνεργασίας με φορείς της Ελλάδας.
Με εσάς είναι η τέταρτη φορά, που θα υπογράψουμε συμφωνία με ελληνικό φορέα. Συνολικώς σε όλο τον κόσμο έχουμε 77 συμφωνίες με διαφορετικά επιμελητήρια, και στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι από την Ελλάδα…

….Εδώ και είκοσι χρόνια ως επιμελητήριο προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα αλλά δυστυχώς με την Β.Ελλάδα, με την δική σας περιοχή, δεν καταφέραμε έως τώρα να δημιουργήσουμε σχέσεις πολύ στενές, διότι όπως ξέρετε και εσείς, υπάρχει ένα πρόβλημα της μειονότητας της περιοχής.
Αλλά τα τελευταία τελευταία πέντε χρονια μπορώ να πω, ότι πηγαίνουμε πολύ καλά, διότι οι πόλεμοι από αυτήν την περιοχή άρχισαν να μας φέρνουν πιό κοντά, και αρχίσαμε να δημιουργούμε σχέσεις που συμβάλλουν στην αναβάθμιση των οικονομικών συναλλαγών μας….

…..Ξέρουμε ότι έχουμε πολλά πράγματα να αξιολογήσουμε και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, διότι διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις μέσω της Ιστορίας και μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, ιδίως τις οικονομικές.
Και αυτή η βελτίωση θα αποβεί ωφέλιμη γιά τις περιοχές μας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και θαλάσσια σύνδεση και οικονομική επαφή με την Θεσσαλονίκη από την Σμύρνη. Και νομίζω, ότι αν καταφέρουμε αυτές τις συνδρομές μεταξύ μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα