Γενικά

99η επετείος της επικής Μάχης του Α΄Π.Π.:«Το Σκρα δείχνει έως σήμερα τον «δρόμο» σε όλους μας»

Την 99η επέτειο της μάχη του Σκρα τίμησε, όπως κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή ο δήμος Παιονίας με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 14.5.17 στον ομώνυμο οικισμό.

Μία εκδήλωση μνήμης και τιμής αφιερωμένη σε μία από τις φονικότερες μάχες του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Μακεδονικό Μέτωπο, που διεξήχθη στις 17/30 Μαϊου του 1918 στην ευρύτερη περιοχή του Σκρα με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να κατανικούν τις αντίστοιχες βουλγαρικές, σημειώνοντας την σημαντικότερη επιτυχία στο εν λόγω μετωπο στην πρώτη ουσιαστικώς εμπλοκή των ελληνικων δυνάμεων σε μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση. Δυστυχώς, οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα χωρίς εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Ξεκίνησαν με την καθιερωμένη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου του Σκρα.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο πεσόντων της μάχης στο κέντρο του χωριού, ενώ στην συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης και ο πρόεδρος του παραρτήματος του εθνικού ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Κώστας Νικολάκαρος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η δασκάλα του 2ου δημοτικού σχολείου Πολυκάστρου Αρετή Καμπουρούδη.

Αμέσως μετά κατατέθηκαν στέφανα από εκπροσώπους πολιτειακών φορέων. Από πλευράς Βουλής των Ελλήνων κατέθεσαν συμβολικώς στέφανο οι δύο τοπικοί βουλευτές Θεόδωρος Παραστατίδης και Γεώργιος Γεωργαντάς. Ακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, που σχετίζονται με την μάχη, τοπικών αλλά και βορειοελλαδίτικης εμβέλειας κυρίως από Λέσβο και Κρήτη, περιοχές που είχαν και τα περισσότερα θύματα στην μάχη του Σκρα.
99η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗΣ ΣΚΡΑ
Στην συνέχεια είχαμε το προσκλητήριο των 385 πεσόντων της μάχη υπό τους ήχους ριπών δύο πολυβόλων από στελέχη της 33ης Μ/Κ ταξιαρχίας πεζικού, που σε συνέργια με το Γ Σώμα Στρατού έδωσε ένα πιό καλά οργανωμένο τόνο στην παρουσία του στρατού την φετινή χρονιά, η οποία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με την διεξαγωγή μιάς επετειακής πορείας 70 χιλιομέτρων με πλήρη στρατιωτικό εξοπλισμό, που πραγματοποιήθηκε σε δύο διαδρομές των 35 χιλιομέτρων, με την δεύτερη εξ αυτών να ξεκινά, ανήμερα της επετείου, από την περιοχή της Νέας Καβάλας και να τερματίζει μπροστά στο Ηρώον των πεσόντων.

Τέλος, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και ανακρούσθηκε ο εθνικός ύμνος από την μπάντα του Γ ΣΣ ενώ τον έψαλαν όλοι όσοι παρευρέθησαν στην τελετή.

Πέραν του τελετουργικού, που ολοκληρώθηκε παραδοσιακώς με χορούς στην κεντρική πλατεία του χωριού από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο του Σκρα και τους αντίστοιχους της Παλλεσβιακής Λέσχης Βορείου Ελλάδος και από τον κρητικό σύλλογο «Αρκάδι» της Θεσσαλονίκης, τις καταθέσεις στεφανιών στην προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου και τις βραβεύσεις των νικητών της πορείας σε άνδρες και γυναίκες από πλευράς του διοικητή του Γ Σώματος Στρατού αντιστρατήγου Δημητρίου Μπίκου, αξίζει να σημειωθούν οι διαστάσεις που εδόθησαν στην σημασία της μάχης σε σχέση με τα σύγχρονα δεδομένα και καταστάσεις.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παιονίας τόνισε μεταξύ άλλων:

«….Στις δύσκολες στιγμές τις οποίες διέρχεται η Πατρίδα μας, είναι υποχρέωση μας να έχουμε το κεφάλι ψηλά και να είμαστε ο ένας πλάι στον άλλο.

«Ιστορικές προκλήσεις»

Η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η Χώρα μας πέραν των ανυπέρβλητων δυσκολιών με τις οποίες μας επιβαρύνει, μας διδάσκει ότι δεν είναι καιρός για διχασμούς.

Η Πατρίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορικές προκλήσεις οι οποίες ξεπερνούν την χρονική συγκυρία και την οικονομική και κοινωνική περίσταση και αφήνουν μέρα με τη μέρα το αποτύπωμα τους ανεξίτηλο στη κοινωνία μας.

Οι μεταβολές που επέρχονται στην ζωή των πολιτών είναι συγκλονιστικές και κατακλυσμιαίες.
Βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ευρώπη και η Ελλάδα δέχονται ένα άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που σοβεί μια οικονομική κρίση σε συνδυασμό με ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, κατάσταση η οποία εκτρέφει και επιτείνει φαινόμενα απόρριψης και επανακαθορισμού αξιακών και κοινωνικών προτύπων που επικρατούσαν επί δεκαετίες.

Στην μάχη επιβίωσης όμως που δίνει η κοινωνία μας, δεν μπορούμε να αφήνουμε κανένα περιθώριο για κανένα διχασμό στην κοινωνία μας και κυρίως στην τοπική κοινωνία.

Πρέπει να μιλάμε στο κόσμο για ενότητα κι όχι για διάσπαση.

Να ενώσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές μας δυνάμεις κι όχι να τις μοιράσουμε σπαταλώντας τες.
Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε την δυναμική που τόσο έχουμε ανάγκη για να πάμε μπροστά…».
99η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗΣ ΣΚΡΑ
«Πηγή δύναμης»
Από την πλευρά της η κ. Καμπουρούδη επεσήμανε χρησιμοποιώντας την ρήση του αείμνηστου προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου «….Η Ιστορία δεν μελετάται μόνο γιά να γνωρίσουμε τι κατόρθωσαν άλλοι στο παρελθόν, αλλά γιά να μάθουμε τί είναι σωστό να πράξουμε και εμείς στο μέλλον…», τονίζοντας στην συνέχεια ότι «αυτή η σοφή ρήση του Κωνσταντίνου Τσάτσου πρέπει να μας θέτει πάντα προ των ευθυνών μας, ηγέτες, πολίτες, άρχοντες, αρχομένους.

Η εφαρμογή της είναι αναγκαία, επιτακτική γιά την δοκιμαζόμενη και σήμερα Πατρίδα μας. Είναι «πηγή» δύναμης, αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας και σωστών αποφάσεων. Ετσι πρέπει να δούμε το εορταζόμενο ιστορικό γεγονός της μάχης του Σκρα, της 17ης Μαϊου 1918 και όχι ως τυπική εκτέλεση καθήκοντος».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα