Γενικά

«Μαύρο» και γιά τον νομό το 2015 σε όλους τους τομείς, όπως και σε κεντρικό επίπεδο

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά αυτή του 2015, θα αποτελεί παρελθόν και στο μυαλό της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιφερειακής ενότητάς μας είναι η σκέψη «να πάει στο καλό και να μην ξαναγυρίσει».

Και τούτο διότι γιά μία σειρά από όλους και αιτίες εξελίχθηκε σε μία χρονιά με σημαντική οικονομική ύφεση και κατά συνέπεια με αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών, αλλά και την λειτουργία του κράτους πρόνοιας σε πολλαπλά επίπεδα.

Βεβαίως, υπήρξε και μία χρονιά γεμάτη από πολιτικές εξελίξεις και αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, δύο εθνικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα, που πέραν των όποιων αλλαγών, επεφύλαξαν σε κυβερνητικό επίπεδο την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες (ΑΝΕΛ), συνέβαλαν μαζί με τις χρόνιες ανεπάρκειες λειτουργίας του κράτους μας και την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες στο να οδηγηθούμε από την οριακή ανάκαμψη του 2014 σε μία ακόμη υφεσιακή χρονιά.

Πέραν, όμως, των γενικών ζητημάτων στον τομέα της οικονομίας ο νομός μας επλήγη και σε τοπικό επίπεδο καθώς είχαμε την χρονιά που διανύσαμε μία εξαιρετικά χαμηλή γεωργική παραγωγή, κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, με αποκορύφωμα την σιτοπαραγωγή, που πραγματικά υπήρξε απογοητευτική γιά την πλειοψηφία των παραγωγών του νομού μας.

Γεγονότα τα οποία σε συνδυασμό με την αργοπορημένη και «κουτσή» καταβολή των εφετικών επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους διαμόρφωσαν εν τέλει ένα άκρως δυσμενές οικονομικό πεδίο, γιά την πολυπληθέστερη κοινωνική ομάδα του νομού μας, τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, προδιαγράφοντας ουσιαστικώς, μαζί με τις επικείμενες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό γιά τους αγρότες, τις δυσκολίες και γιά την νέα καλλιεργητική περίοδο, που λόγω των καλών καιρικών συνθηκών δεν ακολούθησε την δυσμενή πορεία της αντίστοιχης περυσινής.

Η αρνητική συγκυρία γιά τα εφετινά δημοσιονομικά δεδομένα αποτυπώνεται και στον τομέα των μεγάλων έργων υποδομής στην περιφερειακή ενότητά μας όπου στις έτσι κι αλλιώς λιγότερες παρεμβάσεις ο χρόνος, που πέρασε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένας χρόνος «χειμερίας νάρκης» καθώς είτε λόγω γραφειοκρατικών δυσχερειών και αργοπορίας λόγω της πολιτικής μεταβολής, είτε ελλείψεως εθνικών πόρων, (συμμετοχής γιά τα ευρωπαϊκά προγράμματα) αξιοσημείωτη πρόοδος υπήρξε μόνον στην κατασκευή της οδού που συνδέει τον κόμβο Μαυρονερίου με την πόλη του Κιλκίς.

Το ίδιο προβληματική η εικόνα και στις περιπτώσεις μικρότερων έργων που χρηματοδοτούνται από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως γιά παράδειγμα στο LEADER+ όπου τα εν λόγω προβληματα οδήγησαν στο να μην υλοποιηθούν εν τέλει ωρισμένα εξ αυτών κυρίως στην επιλέξιμη περιοχή του δήμου Κιλκίς.

Βεβαίως, πλην των δεδομένων οικονομικών ζητημάτων και των δυσμενών επιπτώσεών τους σε νοικοκυριά και δημόσιους φορείς και οργανισμούς, ένα από τα θέματα που κυριάρχησε μέσα στην χρονιά γιά την περιφερειακή ενότητά μας, ήταν αυτό που συνδέεται με το γιγάντιο θέμα των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, όπως Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και μεταναστών από οικονομικώς προβληματικές περιοχές της Ασίας και Αφρικής.
Και τούτο διότι κυριώς η περιοχή του δήμου Παιονίας απετέλεσε την πύλη εξόδου γιά το σύνολο σχεδόν των προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στην χώρα μας (πάνω από 800.000) από τα θαλάσσια ανατολικά σύνορα της χώρας μας με προορισμό τις οικονομικώς ισχυρές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Ένα ζήτημα που στην πορεία και την εξέλιξή του έφερε στο επίκεντρο της παγκόσμιας ουσιαστικώς δημοσιότητας τον μικρό μεθοριακό οικισμό της Ειδομένης και τον σιδηροδρομικό σταθμό της, με αφορμή την συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην εν λόγω περιοχή, την δημιουργία φράκτη από πλευράς της κυβέρνησης των Σκοπίων και την λειτουργία στο ελληνικό έδαφος ενός άτυπου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, με την συνδρομή της Υπάτης Αρμοστίας του ΟΗΕ, διαφόρων ΜΚΟ, αλλά και εθελοντικών τοπικών ομάδων.

Παράλληλα είχαμε και για «ένα φεγγάρι» την περιοχή του Γαλλικού να «παίζει» ως χώρος δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να συμβεί.

Μια δύσκολη λοιπόν χρονιά, που όλοι ευελπιστούμε να αποτελέσει ένα παρελθόν χωρίς επιστροφή, καθώς η πολιτική ομαλότητα σε ένα βαθμό έχδει αποκατασταθεί, ζητήματα που σχετίζονται με την διαχείριση της εξουσίας λειτουργούν πιό γρήγορα.

Αλλωστε η ένταξη των σημερινών συγκυβερνώντων στις «μνημονιακές» δυνάμεις είναι δεδομένη και «με την βούλα» και ψηφισμένη στην Βουλή και η εφαρμογή του τρίτου «μνημονιακού» προγράμματος είναι ουσιαστικώς εν εξελίξει και παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν γιά τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε, εάν βεβαίως δεν υπάρξουν συγκλονιστικές εξελιξεις που θα το αποτρέψουν.

Μην ξεχνάμε, ότι σημαντικές αλλαγές συντελούνται και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, με άξονα την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τα όσα συμβαίνουν επηρεάζουν διαφόρους τομείς της οικονομίας, όπως γιά παράδειγμα τον τουρισμό, που δυστυχώς στον νομό μας κατέχει θέση ουραγού σε ό,τι αφορά στην αναπτυξιακή του διάρθρωση.

Ας ελπίσουμε ότι η νέα χρονιά θα φέρει το «ξεμπλοκάρισμα» των μεγάλων έργων όπως πχ σύνδεση Νέας Σάντας-Εγνατίας οδού με την εγκατάσταση του νέου εργολάβου, την προοπτική έναρξης νέων, όπως την βελτίωση των χαρακτηριστικών της οδού που μας συνδέει μέσω των Σερρών με την Βουλγαρία, την ολοκλήρωση του έργου της Αρτζάν-Αματόβου, την προοπτική δημιουργίας ελεύθερης οικονομικής «ζώνης» στα δεδομένα των σημερινών αναγκών και την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα, έτσι ώστε να κτυπηθεί η ύφεση και η σύγχρονη λαίλαπα που ακούει στο όνομα ανεργία.

Να ευχηθούμε καλή χρονιά με υγεία και προκοπή για όλους και επίσης νοοτροπία δημιουργίας και αισθημάτων αλληλεγγύης γιά όσους έχουν ανάγκη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα