Ελλάδα

Παράταση μιας εβδομάδας στα μέτρα γιά τον κορωνοϊό

Την παράταση κατά μία εβδομάδα -δηλαδή μέχρι το τέλος του μήνα- των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία είχαν τεθεί σε ισχύ στο τέλος Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Προηγήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία εξέτασε τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: «Σήμερα, Τετάρτη 19/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα».

Τα μέτρα αναμένεται να επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα ισχύσει με το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης από τις 31 Ιανουαρίου, καθώς και εάν θα επανέλθει η μουσική.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
Ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι, ενώ απαγορεύεται η μουσική.
Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε προαναγγείλει παράταση κατά μία εβδομάδα των μέτρων που ισχύουν από την πρωτοχρονιά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής, αλλά θεωρεί λογικό να υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «και αυτό το αντιλαμβάνονται τα μελή της επιτροπής».

Πρόσθεσε ότι η κορύφωση της Όμικρον έφτασε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται από τη μετάλλαξη Δέλτα, η όποια, όπως ανέφερε, παρουσιάζει «τρομακτική νοσηρότητα» και εκεί οφείλονται και οι αυξημένοι θάνατοι των τελευταίων ημερών.

Το σύστημα Υγείας παραμένει στον κλοιό της COVID-19, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι σε υψηλά επίπεδα παρά την επικράτηση της πιο ήπιας, σύμφωνα με τις ενδείξεις, παραλλαγής «Όμικρον».

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου δεκαπενθημέρου όταν ακόμα η «Δέλτα» που προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ήταν σε έξαρση. Σημείωσε ωστόσο ότι διερευνώνται από τους ειδικούς οι λόγοι για τους οποίους στην Ελλάδα ο αριθμός των θανάτων παραμένει πολύ υψηλός και θα δοθεί εξήγηση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα