Κοινωνία

Ευοίωνες προοπτικές στον νομό γιά τον θρησκευτικό τουρισμό

Την παρουσίαση ενός σημαντικού για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και την προβολή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νομού Κιλκίς διασυνοριακού προγράμματος πραγματοποίησε η Αναπτυξιακή Κιλκίς την Τετάρτη 21.8.13 στο πλαίσιο του προγράμματος «IPA Cross Border Ελλάδα – Π.Γ.Δ.Μ. 2007-2013» (Interreg). «Το πρόγραμμα υλοποιεί η ΑΝΚΙ, ως συντονίστρια, σε συνεργασία με το δήμο Κρούσεβο και έχει ως κεντρικό στόχο την δημιουργία ενός δικτύου διασυνοριακής συνεργασίας και προσφοράς καινοτομικών υπηρεσιών που, μέσα από την χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, θα παρέχει με ελκυστικό τρόπο σε κάθε ενδιαφερόμενο μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνωριμίας και περιήγησης στα πιο αξιόλογα δείγματα της κοινής αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.
Ο συντονιστής του έργου Παναγιώτης Κωνσταντινίδης παρουσίασε τις δυνατότητες, τις προοπτικές, τη στρατηγική καθώς και τα εργαλεία ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στο ν. Κιλκίς μέσα από την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της κοινής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή (PromoCross)». Μεταξύ άλλων τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το έργο στην προσπάθεια οργανωμένης και συστηματικής ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στο Κιλκίς οικοδομώντας ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και παρέχοντας πρωτότυπες ψηφιακές υπηρεσίες αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Επίσης, αναφέρθηκε στο σημαντικό επιστημονικό έργο καταγραφής των θρησκευτικών και πολιτιστικών σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις και ομάδας καθηγητών του Α.Π.Θ. με επικεφαλής την δρα Σουλτάνα Λάμπρου, καθηγήτρια του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.
Ο Αναστάσιος Μάνος από την Dotsoft A.E. παρουσίασε τα ψηφιακά μέσα και τις τεχνολογικές εφαρμογές προσέλκυσης & εξυπηρέτησης τουριστών, όπως η δημιουργία ειδικού λογισμικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον επισκέπτη τόσο στο internet όσο και στις συσκευές κινητικής τηλεφωνίας (smartphones), η ανάπτυξη δικτυακού τόπου (portal) με ψηφιοποιημένες διαδρομές και χρήση εργαλείων G.I.S., η τρισδιάστατη ψηφιοποίηση των φωτογραφιών (μνημείων και εκκλησιών) και η εγκατάσταση περιπτέρων ηλεκτρονικής πληροφόρησης (info kiosk) με διαδραστικές οθόνες στο Κιλκίς, το Πολύκαστρο και το τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ στους Ευζώνους.
Ο Σταύρος Μαντζανάκης από την Emetris A.E. παρουσίασε το εκπονηθέν επιχειρησιακό σχέδιο για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή αναλύοντας τόσο τα υφιστάμενα δεδομένα όσο και τις τάσεις ανάπτυξής του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων και την βήμα βήμα υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Στην διάρκεια της συζήτησης, που ακολούθησε, αναδείχθηκαν τόσο τα προβλήματα όσο και οι ρεαλιστικές προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή, ενώ όλοι οι φορείς δεσμεύτηκαν για την ανανέωση του ραντεβού τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να οργανώσουν και να συντονίσουν τις κοινές προσπάθειές τους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σούλη Καζαντζίδη με Βαγγέλη Μαρινάκη

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]