Κοινωνία

Εκδήλωση τιμής – μνήμης γιά τον ηρωικό θάνατο του Συνταγματάρχη Πεζικού Α.Καμπάνη

Γράφει ο Γιώργος Θεοδωρίδης

Με σεβασμό, τιμή αλλά και αιώνια ευγνωμοσύνη, την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, το μορφωτικό πολιτιστικό σωματείο Καμπάνης, η Κοινότητα Καμπάνη, και ο δήμος Κιλκίς, στο πάρκο Ανδριωτών προσέδωσαν με λαμπρότητα και δάφνες, τον ελάχιστο φόρο τιμής, στον Συνταγματάρχη Ήρωα Αντώνιο Καμπάνη.

Ως Διοικητής του 8ου Συντάγματος Πεζικού, στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, θα πάρει τον τίτλο του Ήρωα για την λιονταρίσια νίκη που πέτυχε στην Μάχη της Πόρτας στο Σαραντάπορο, 9,10, και 11 Οκτωβρίου 1912.

Άξια κατέχει το δαφνοστέφανο της Νίκης, ένα ακόμη δαφνοστέφανο, αυτή τη φορά, το τελευταίο θα του δοθεί στις 07.00 το πρωί της 21ης Ιουνίου 1913, στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, όταν θέλησε να παρατηρήσει με τα κιάλια του, επάνω σε ένα λόφο, τις εχθρικές κινήσεις των Βουλγάρων, αλλά και τα σημεία βολής πυροβολικού.

Παραμέρισε, νεότερους αξιωματικούς που είχαν ήδη διαταχθεί, για να κάνουν πράξη, την συγκεκριμένη παρατήρηση, και πήρε την θέση τους.

Με την πράξη αυτή, πήρε όπως είπαμε το τελευταίο δαφνοστέφανο του, καθώς θραύσματα οβίδας, του επέφεραν τον θάνατο, και ταυτοχρόνως τον τοποθέτησαν στο Πάνθεο των Ηρώων.

Για αυτό λοιπόν, ΟΛΟΙ οι κάτοικοι της Κοινότητας ΚΑΜΠΑΝΗ, είναι υπερήφανοι για το τιμητικό – ηρωικό – θρυλικό όνομα – επίθετο που φέρει, το χωριό τους.

Στην εκδήλωση, που άρχισε με τρισάγιο, στην μνήμη του ηρωικού Συνταγματάρχη, συνεχίσθηκε με τον χαιρετισμό της προέδρου, Μαρίας Τριγώνη, και στην συνέχεια πήρε τον λόγο, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης, ο οποίος και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, και εξήρε τον ηρωισμό του Αντωνίου Καμπάνη.

Ο δικηγόρος Δημήτριος Κουτούλας, στην ομιλία του για την θυσία του Συνταγματάρχη Καμπάνη στη Μάχη του Κιλκίς, έκανε αναφορά της πορείας του από την γένεση του (νήσος Άνδρος), έως και την ημέρα του ηρωικού θανάτου του, τονίζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της.Το τελετουργικό συνεχίσθηκε, με κατάθεση στεφάνων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής, και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και η βουλεύτρια Ειρήνη Αγαθοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Χαζηαποστόλου, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Χαρίλαος Ξενιτίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Κυριακίδης, Κωνσταντίνος Ζώτος, η περιφερειακή σύμβουλος Γενοβέφα Ναβροζίδου εκπρόσωπος του ταξίαρχου της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος”, ο πρόεδρος της κοινότητας Καμπάνη Γιώργος Φιλιππίδης και της κοινότητας Νέας Σάντας Χριστόφορος Γαβράς, η πρόεδρος του πολιτιστικού μορφωτικού σωματείου Καπάνη Μαρία Τριγώνη, αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου με το δήμο Κιλκίς δήμου Λατσιών Κύπρου με  επικεφαλής το δήμαρχο Χρίστο Πιτταρά εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολίτες από τον Καμπάνη.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΚΑΜΠΑΝΗ

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]