Αγροτικά

Δυνατή η συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στην τιμή του σιταριού

Γιά δεύτερη συνεχή χρονιά η παραγωγή σκληρού σίτου δοκιμάζεται από συνθήκες ξηρασίας στην Βόρειο Αμερική, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Καναδά να καταγράφουν χαμηλά επίπεδα υγρασίας σε βασικά παραγωγικά κέντρα της χώρας, ενώ μειωμένη μέχρι και 75% αναμένεται ότι θα είναι η σοδειά στο Μαρόκο.

Το μίγμα αυτό «στρώνει το έδαφος» γιά διατήρηση της αγοράς σκληρού σίτου κοντά στα σημερινά επίπεδα, αφού κάθε εβδομάδα, που περνά, όλο και περισσότεροι συντελεστές της αγοράς καταλήγουν στο ότι τα περιθώρια υποχώρησης των τιμών στα ελληνικά αλώνια είναι μικρά, και δεν αποκλείεται η αγορά να γράψει πολύ νωρίς τα 50 λεπτά το κιλό γιά ποσότητες της νέας σοδειάς.

Άλλωστε, με τις τιμές γιά το μαλακό σιτάρι νέας εσοδείας να διαπραγματεύονται πέριξ των 375 ευρώ ο τόνος στις κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές, τα περιθώρια υποχώρησης του σκληρού σίτου είναι ελάχιστα.

Ήδη η δυναμική του Καναδά, που καθορίζει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών, έχει «ταβάνι» τους 5,3 με 5,5 εκατομμύρια τόννους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η επαρχία Σασκάτσουαν, όπου γίνεται και η βασική παραγωγή σκληρού σίτου στην Βόρειο Αμερική. Παρά τις ενδιαφέρουσες τιμές, οι Καναδοί αγρότες δεν προχώρησαν σε ιδιαίτερη αύξηση των εκτάσεων με σκληρό εαρινό σιτάρι, ενώ πλέον οι καιρικές συνθήκες έρχονται να περιπλέξουν την καλλιεργητική περίοδο.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η ιταλική αγορά σκληρού σίτου, δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στα πρόσφατα υψηλά, στα οποία ανέκαμψε τις προηγούμενες εβδομάδες, κλείνοντας επί τρεις απανωτές συνεδριάσεις της Φότζα, στα 547 ευρώ ο τόννος για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου. Στην εγχώρια αγορά, οι καιρικές συνθήκες έρχονται να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς, οι οποίοι προσβλέπουν σε μία χρονιά με καλές αποδόσεις.

Πάντως και το τελευταίο δελτίο τιμών της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τους αναλυτές της εν λόγω αγοράς που εκτιμούν ότι η αγορά σιτηρών διατηρεί ακόμη δυναμική περαιτέρω ανόδου. Η τράπεζα επικαλείται και αυτή δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τις παραγωγές της Βόρειας Αμερικής. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα παγκόσμια αποθέματα προβλέπεται να μειωθούν κατά 3,1 εκατ. τόνους σε 278,4 εκατ. τόνους, σε χαμηλό 5ετίας. Με βάση τα παραπάνω, καθώς και τις συνθήκες καλλιέργειας χειμερινού σιταριού, «οι ανοδικές πιέσεις δύναται να συνεχιστούν στην τιμή του σιταριού».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα