Πολιτική

Δίχασε το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς ο ισολογισμός του δήμου για το 2016

Με ψήφους 21 υπέρ και 16 κατά το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς ενέκρινε κατα την συνεδρίαση του της Τετάρτης 4.10.17 τον ισολογισμό του δήμου του 2016.

Έναν ισολογισμό που δίχασε το σώμα όπως κατέδειξε και η ψηφοφορία καθώς υπερψηφίσθηκε απο την πλειοψηφία και καταψηφίσθηκε απο σύσσωμη την μειοψηφία.

Η ειδική αυτή συνεδρίαση ξεκίνησε με αναφορά του δημάρχου Δημήτρη Σισμανίδη στην γενική οικονομική κατάσταση του δήμου την οποία χαρακτήρισε ως «πάρα πολύ καλή» με επακόλουθο «ο δήμος Κιλκίς να συγκαταλέγεται δτους δέκα καλύτερους της χώρας όσον αφορά στα οικονομικά.

Έκανε επίσης λόγο περί πλεονάσματος 900.000 ευρώ το οποίο διατέθηκε σε έργα υπόδομης και εξέφρασε την πίστη του οτι εως το 2025 ο δήμος Κιλκίς θα έχει εξαλείψει όλα τα δάνεια του. Τον ισολογισμό παρουσίασε ο ορκωτός λογιστής Παναγιώτης Τσαρδακλής, ενώ διευκρινήσεις για επι μέρους στοιχεία έδωσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Ανέστης Ζαγκάκης.

Σημείο «τρίβης» απετέλεσαν οι αναφορές του κ. Τσαρδακλή σε επισφάλειες όπως για το ποσό των απαιτήσεων του δήμου για έσοδα που ανέρχονται σε 4.100.000 ευρώ, κάνοντας την απαισιόδοξη πρόβλεψη περί εισπράξεως το πολύ 2.700.000 ευρώ. Απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Βασίλη Καραμπίδη σχετική με την προέλευση των επισφαλών οφειλών προς τν δήμο ο κ. Τσαρδακλής είπε οτι αυτή αφορά σε πολλές «πηγές» εσόδων.

Απο την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Σάκης Τριανταφυλλίδης διατύπωσε με έντον τρόπο την διαφωνία-έντασή του για την μεταφορά αποτελεσμάτων χρήσεων του 2001 στο 2006 ζητώντας να απαλειφθούν απο τον ισολογισμό ενώ ο Λάζαρος Παζαρτζικλής έκανε λόγο για μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τα έσοδα απο διάφορες καταθεσεις στον δήμο και ρώτησε γιατί δεν εξαλείφονται αυτομάτως τα δάνεια.

Τα δύο οικονονικά στελέχη διευκρίνησαν οτι παρ’όλο που τις θεωρούν ανείσπρακτες δεν είναι δυνατή η μονομερής διαγραφή κάθε είδους απαίτησης απο τον δήμο καθώς αυτή είναι παράνομη οπότε «ακομη και αν η λογική υπαγόρευε αυτήν την διαγραφή η δημοτική αρχη υπόκειται στην απαγόρευση απο τον νόμο.

Η αναφορά περι μη υπάρξεως πρωτοκόλλων παράδοσης-παραλαβής κάποιων έργων στα πάγια στοιχεία της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ) υπήρξε αιτία σχετικής ερωτησης απο τον Γιάννη Φαχουρίδη.

Απατώντας ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης δήλωσε οτι το 2012 είχε συγκροτηθεί επιτροπή με αυτήν την αρμοδιότητα η οποία όμως «δεν λειτούργησε ποτέ» προσθέτοντας οτι η σημερινή δημοτική αρχή θα τακτοποιήσει αυτήν την εκκρεμότητα προχωρώντας στην συγκρότηση νέας επιτροπής.

Η συζητηση επί του ισολογισμού ολοκληρώθηκε με την γενική τοποθέτηση του κ.Φαχουρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε ως υπερβολικό το ποσοστό εσόδων απο τέλη πρόστιμα και κάθε φορολογικό μέτρο και καυτηρίασε την ισχή επιχορήγηση της τοπικής αυτοδιοίκησης απο την Πολιτεία «η οποία αντιμετωπίζει τον δήμο ως επιχείρηση και μόνον, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τον παράγοντα άνθρωπο και τις ανάγκες του. Ζήτησε πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών και κατάργηση της τοπικης φορολογίας.

Τελος, εξέφρασε και πάλι την υποστήριξη του συνδυασμού του προς τους συμβασιούχους, ζητώντας την μονιμοποίησή τους καθώς και νέες προσλήψεις με μόνιμη εργασία γιά κάλυψη λειτουργικών αναγκών του δήμου, ενώ διατύπωσε το πάγιο αίτημα του συνδυασμού γιά δωρεάν παιδεία και υγεία-πρόνοια σε όλους τους δήμους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]