Αγροτικά

Γ.Γεωργαντάς: Εντός συνδεδεμένης ενίσχυσης βιομηχανική ντομάτα, κορινθιακή σταφίδα και εσπεριδοειδή

Η βιομηχανική ντομάτα, η κορινθιακή σταφίδα και τα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των προϊόντων που η Ελλάδα ζητεί να παραμείνουν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Στη λίστα των προϊόντων που ίσχυε μέχρι σήμερα θα απουσιάζουν κάποια προϊόντα που έχουν εκπληρώσει τη στόχευση του μέτρου σε ό,τι αφορά στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας και θα προστεθούν, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος, με στόχο την αύξηση της παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων και την μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγωγές.

Πρόγραμμα 707 εκατ. ευρώ για τη βιολογική παραγωγή

Η κυβέρνηση στηρίζει την βιολογική παραγωγή και για το λόγο αυτό αύξησε το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα 490 εκατ. ευρώ στα 707, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης κ. Κ. Μπούμπα.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς, με απόφαση του πρωθυπουργού στην κτηνοτροφία στα 130 εκατ. ευρώ θα προστεθούν 172 εκατ. ευρώ δείχνοντας με τον τρόπο αυτό έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα.

Ο ΥπΑΑΤ δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα για στήριξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν μέτρα και για τη στήριξη των ελληνικών φυλών στην εκτροφή βοoειδών.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις σε Ξάνθη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς και Μαγνησία, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών που υπέστησαν ζημιές, όπως έγινε και το 2021 που μέσω ΕΛΓΑ έδωσε αποζημιώσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ, αν και οι εισφορές προς τον Οργανισμό ήταν μόνο 158 εκατ. ευρώ

 

Γεωργαντάς σε Αραχωβίτη: Μη επενδύετε στην αποτυχία του gov.gr για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Θα εκτεθείτε!

Να μη επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αποτυχία της διαδικασίας των δηλώσεων για την ενιαία ενίσχυση γιατί θα εκτεθεί, συνέστησε στον Βουλευτή Λακωνίας κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργαντάς ήδη έχουν κάνει οριστικές δηλώσεις ΟΣΔΕ 400.000 αγρότες και καθημερινά ο ρυθμός των δηλώσεων ξεπερνά τις 20.000, σε ένα σύστημα που είναι ενταγμένο στο gov.gr, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία στους αγρότες, αλλά με μικρότερο κόστος για τους ίδιους.

Όπως εξήγησε η μικρή παράταση (έως τις 14 Ιουλίου) δόθηκε προκειμένου όλοι οι αγρότες να μπορέσουν να επισκεφθούν τα ΚΥΔ και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών από εθνικούς πόρους ξεπερνούν τα 220 εκατ. ενώ ανήγγειλε ότι εντός των ημερών θα διατεθούν επί πλέον 100 εκατ. περίπου από ευρωπαϊκούς πόρους.  Θύμισε παράλληλα μια σειρά θεσμικών μέτρων όπως η μείωση της φορολογίας κατά 50% στο εισόδημα των αγροτών που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και στη συμβολαιακή γεωργία, μέσω των οποίων ενισχύεται το ατομικό τους εισόδημα.

Επίσης σε ό,τι αφορά στα καύσιμα είπε ότι οι αγρότες ωφελούνται:

  1. Από την ενίσχυση των 15 λεπτών στην αντλία, χωρίς όριο, για το πετρέλαιο.
  2. Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα δοθεί εντός του Αυγούστου
  3. Από τα γενικά μέτρα για όλους τους πολίτες.

Τέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, γιατί την ενδιαφέρει η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και η στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Στις ΔΑΟΚ ανήκει η ευθύνη για την αξιολόγηση αιτήσεων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Η ευθύνη της αξιολόγησης των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, προϋπολογισμού 520 εκατ. ευρώ που είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, ανήκει στις ΔΑΟΚ της κάθε Περιφέρειας και όχι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο ΥπΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κυριακής Μάλαμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς, ευθύνη του ΥπΑΑΤ είναι η προκήρυξη του προγράμματος και η ανάρτηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης που κάνει το επιστημονικό προσωπικό των ΔΑΟΚ εφαρμόζοντας τις κανονιστικές διατάξεις και τις προϋποθέσεις που προβλέπει το πρόγραμμα. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι δεδομένο και δεν πρέπει να εργαλειοποιείται από κανέναν προκειμένου να φανεί αρεστός, σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Η Ερώτηση της κυρίας Μάλαμα αφορούσε την απόρριψη αιτήσεων ελατοπαραγωγών στη Χαλκιδική. Σημειώνεται από τους 72 ελατοπαραγωγούς που είχαν καταθέσει αίτηση στην Κεντρική Μακεδονία οι 67 ήταν στη Χαλκιδική και οι υπόλοιποι 5 σε άλλες περιφερειακές ενότητες. Στη Χαλκιδική αξιολογήθηκαν από τη ΔΑΟΚ και στη συνέχεια εγκρίθηκαν οι 13.  Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι οι απορριφθέντες μπορούν να καταθέσουν ενστάσεις.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα