Πολιτική

Γ.Αναστασιάδης: Η πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό αφήνει εκτεθειμένους τους πιο αδύναμους

Στην παρακάτω δήλωση προέβη ο πολιτευτής Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αναστασιάδης σχετικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις:

“Η κυβέρνηση, με αφορμή τις επικουρικές συντάξεις και το σχετικό σχέδιο νόμου που δόθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, επιχειρεί την εγκαθίδρυση κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην κοινωνική ασφάλιση καταργώντας το μέχρι σήμερα ισχύον αναδιανεμητικό σύστημα το οποίο έχει τη βάση του στην αλληλεγγύη των γενεών.

Ο σχεδιασμός αυτός της κυβέρνησης μετατρέπει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε επενδυτικό κεφάλαιο θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική ασφάλιση και τις μελλοντικές συντάξεις μιας και πολλές επενδύσεις συχνά καταλήγουν σε αφανισμό του κεφαλαίου. Η πολιτική αυτή αφήνει εκτεθειμένους τους πιο αδύναμους στην ασυδοσία και στην αστάθεια των αγορών κάνοντας δώρο τις εισφορές τους, που αποτελούν κόπους μιας ολόκληρης ζωής, σε κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα των λίγων και οικονομικά ισχυρών.

Η διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων δεν απαιτεί την αλλαγή του χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ευρύς και ουσιαστικός διάλογος με σκοπό την εξέλιξη του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος στη βάση εξειδικευμένων μελετών ώστε να καταστεί βιώσιμο, δικαιότερο και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση όμως η βάση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί παρά να είναι η κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων του με αύξηση των εσόδων, κάτι το οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει με αύξηση της απασχόλησης, κίνητρα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας και κυρίως γενναία μέτρα για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.”

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]