Ε.Αγαθοπούλου: «Ο φόβος της πανδημίας δεν αντιμετωπίζεται με τον φόβο της απόλυσης και της ανεργίας»

Πολιτική /

Με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας γιά υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων, η βουλεύτρια Κλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-«Προοδευτική Συμμαχία» Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της ή, καλύτερα, την απειλή της γιά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, δηλώσαμε την πλήρη αντίθεσή μας ως ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία».

Και αυτό όχι επειδή δεν θεωρούμε σημαντικό τον εμβολιασμό όλου του ενεργού πληθυσμού ως την βασικότερη των λύσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά διότι δεν συμφωνούμε με την μέθοδο της αναγκαστικής επιβολής, ειδικά υπό την απειλή απολύσεων και αφαίρεσης μισθού από τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Έχουμε δηλώσει εδώ και καιρό, ότι είναι πολιτικά αποδεκτό και επιστημονικά σωστό να οριστούν πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες, που θα εκτελούνται αποκλειστικώς από εμβολιασμένο προσωπικό, όπως είναι η νοσηλεία και φροντίδα των πιό ευάλωτων συμπολιτών μας (χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων κοκ), τόσο για την προστασία των ίδιων όσο και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Αυτό, όμως, γιά εμάς σημαίνει απλά και μόνο μετακίνηση και αξιοποίηση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων σε άλλα καθήκοντα, και σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει επίπτωση στην διατήρηση της εργασίας τους ή του μισθού τους. Επί πλέον, η υποχρεωτικότητα αποτελεί γιά εμάς την έσχατη λύση, η οποία οφείλει να εφαρμόζεται, αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα ευαισθητοποίησης και ενθάρρυνσης των εργαζομένων, όπως επισημαίνει και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής στις συστάσεις, που η κυβέρνηση δεν ακολούθησε και προσπάθησε να αποκρύψει.

Η τροπολογία της κυβέρνησης γιά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού αποδεικνύει την ανεπάρκεια της ΝΔ να διασφαλίσει κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις απέναντι στην πανδημία, δεν μπορεί να εγγυηθεί την υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας και να πείσει τους πολίτες γιά το σχέδιό της και για τον λόγο αυτό επιστρατεύει ξανά την ατομική ευθύνη, όπως έχει κάνει τόσες φορές το διάστημα της πανδημίας.

Η νομοτεχνική βελτίωση δε της τελευταίας στιγμής στην εν λόγω τροπολογία, που λέει ότι ο υπουργός υγείας εξουσιοδοτείται να επεκτείνει με δική του απόφαση τις κατηγορίες εργαζομένων, στους οποίους μπορεί να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, επιβεβαιώνει πλήρως τις αρχικές μας ανησυχίες για άνοιγμα της Κερκόπορτας γιά καταπάτηση βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών από την πιό αυταρχική κυβέρνηση, που πέρασε τα τελευταία χρόνια από την χώρα.

Οφείλουμε να σταματήσουμε αμέσως τον δικαιωματικό κατήφορο της ΝΔ και να επιδιώξουμε την άμεση αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα της χώρας πριν να είναι πολύ αργά».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα